Viikon puheenaihe

Ruskea kirjekuori, jonka lähettäjänä lukee SOSTE. Vieressä valkoisella teksti SOSTEkirjeessä tänään.

Etusivu / Artikkelit / Viikon puheenaihe

Kohti vaalipäivää

Ennakkoäänestys on päättynyt, ja sunnuntaina tiedämme tulevien kunnan- ja aluevaltuustojen kokoonpanon. Näissä vaaleissa SOSTE on aktivoinut jäsenjärjestöjään kannustamaan omia ihmisiään sekä asettumaan ehdolle että käyttämään äänioikeuttaan. Valtuustoissa on suuri edustus sote-palveluissa työskenteleviä ammattilaisia, mutta yhtä tärkeää on saada myös palveluja paljon käyttävien näkökulma mukaan päätöksentekoon. Äänestysprosentissa on vielä kirittävää, toivottavasti sunnuntain sää suosii äänestämistä.

9.4.2025

Viikon puheenaihe on SOSTEkirjeen pääkirjoitus. Jos sinulle ei vielä tule kerran viikossa ilmestyvää uutiskirjettämme, voit tilata sen täältä, niin saat sote-järjestökenttää koskevat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiisi.

Sosiaalisäästöt pitää harkita uudelleen

Maan hallitus julkisti viime viikolla ensimmäisen osan sosiaalipalveluiden säästöpaketista, jatkoa seurannee ensi vuonna. Digitalisaation lisäämisen kaltaiset toimenpiteet ovat arkipäivää jo lähes koko Suomessa, mutta miten ne muuntuvat mitattaviksi säästöiksi eri alueilla, on jo vaikeampi kysymys. Henkilöstömitoitusten tai päivystysvelvoitteiden pienet säästöt voivat helposti muuttua isoiksi kustannuksiksi, jos kaikki ei sujukaan kauniisti. Ei myöskään ole vastuullisuuteen ja tarkkuuteen kannustavaa politiikkaa rankaista niitä, joille on jäänyt jotain säästöön.

2.4.2025

Uusi avustusasioiden neuvottelukunta

Raha-automaattiyhdistyksen lakattua olemasta valtioneuvosto asetti sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusasioiden neuvottelukunnan linjaamaan avustustoiminnan isoa kuvaa.
Kahdella aiemmalla kerralla ehdotus neuvottelukunnan jäseniksi on pyydetty SOSTElta. Ministeriö on siis luottanut siihen, että järjestökenttä itse luomissaan rakenteissa pystyy päättämään edustuksestaan, eikä ole puuttunut ehdotuksiin. Nyt uudelle toimikaudelle ehdokkaita on voinut ehdottaa kuka tahansa, mikä antaa STM:lle mahdollisuuden helpommin puuttua kokoonpanoon. Tämä on huolestuttava kehitys. SOSTEn hallitus on jättänyt oman ehdotuksensa, toivottavasti ministeriö kunnioittaa sitä.
Lue lisää SOSTEn uutisesta.

26.3.2025

EU:n taloussäännöt joustavat

Euroopassa on löytymässä pikavauhtia melko laaja yksimielisyys siitä, että puolustusmenojen kasvattaminen on syytä nähdä investointina, joka on voitata toteuttaa riippumatta Euroopan talous- ja rahaliiton alijäämä- tai velkasäännöistä. Tähän asti keskustelu sääntöjen joustamisesta esimerkiksi koulutuksen tai sosiaalisten investointien osalta on ollut erittäin torjuvaa, ja sitä on osin pidetty jopa mahdottomana. Nyt käynnissä oleva keskustelu kuitenkin osoittaa, että jos on tahtoa, tietkin löytyvät.

19.3.2025

Terveysvero jojossa jälleen

Maan hallitus ilmoitti viime viikolla peruvansa karkkien ja suklaan arvonlisäveron korotuksen muun muassa juridisten epävarmuuksien takia. SOSTE tunnisti samat ongelmat ja esitti ratkaisuksi veropohjan laajentamista esimerkiksi kekseihin ja muihin vastaaviin tuotteisiin, jotka jostain syystä oli jätetty veronkorotuksen ulkopuolelle – näin olisi voitu sekä kerätä enemmän verotuloja että edistää kansanterveyttä.

On hyvä, että valtionvarainministeri samassa yhteydessä lausui myönteisesti laajemman terveysveron valmistelun puolesta. Toivottavasti toimeksianto tästä annetaan ministeriön vero-osastolle pikaisesti.

12.3.2025

Vaalien loppusuora aukeaa

Alue- ja kuntavaalien ehdokasasettelu päättyi eilen. Ehdokasmäärät näyttävät yleisesti laskevan – kiinnostus yhteisten asiain hoitamiseen vähenee, mikä on huolestuttavaa. Erityisen vähän ehdolle asettuvat ja äänestävät köyhät ja sairaat, mikä näkyy usein harjoitetussa politiikassa, kun päättäjiltä puuttuu monesti ymmärrys ihmisten todellisista tilanteista. Tämän takia SOSTE on omalta osaltaan aktivoinut jäseniään vaalityöhön. Pian nähdään, millä menestyksellä.

5.3.2025

Hyvinvointialueiden ja järjestöjen myönteinen kehä

Tuore Sosiaalibarometri 2025:n ennakkojulkaisu kertoo jälleen vahvaa viestiä siitä, että hyvinvointialueilla nähdään järjestöt tärkeinä yhteistyökumppaneina ja palvelujärjestelmän paikkaajina. Erityisesti sote-johto näkee niiden roolin vain kasvavan alueiden budjettipaineiden keskellä. Järjestöille kumppanuus alueiden kanssa on luontevaa ja mieluista, mutta kasvavaan kysyntään vastaaminen ei tapahdu ilman resursseja. Jos järjestöjen toiminnalta viedään edellytykset, ei ole enää paikkoja eikä ihmisiä, joiden luo apua tarvitsevia voisi ohjata, kun tarve on.

26.2.2025

Karu kokonaisuus

Maan hallitus linjasi viime vuonna osana lisäsäästöpäätöksiään, että sosiaalipalveluista on leikattava myöhemmin päätetyllä tavalla 100 miljoonaa euroa. Summa on, ehkä sattumalta, sama kuin mitä ollaan säästämässä toimeentulotuesta. Monet toimeentulotuen saajat – siis yhteiskunnan kaikkein köyhimmät – ovat myös sosiaalipalvelujen asiakkaita. Lisäksi he tukeutuvat usein järjestöjen apuun, joka on myös vähenemässä isosti. Säästöt osuvat siten samaan haavoittuvimpaan kohderyhmään. Vastuullinen hallitus analysoisi tämän paketin kokonaisvaikutukset huolellisesti ja ottaisi vielä tuumaustauon.

19.2.2025

Hyvinvointialueet harmaalla vyöhykkeellä

Viime viikolla uutisoitiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ulosottojen jälleen kasvaneen. Ottaen huomioon vuoden alusta nousseet asiakasmaksujen enimmäismäärät ja sosiaaliturvan leikkaukset, kehitykselle ei näy loppua. Laki lähtee yksiselitteisesti siitä, että jos maksuvaraa ei ole, maksua ei tule periä tai sitä tulee huojentaa. Myös toimeentulotukea voi saada maksujen kattamiseen tietyissä tilanteissa. Se, että köyhiä sairaita ajetaan ulosottokierteeseen, on paitsi väärin, myös lain hengen vastaista. Hyvinvointialueiden tulisi tarkastella käytäntöjään viipymättä.

12.2.2025

Suomi on aina ollut monimuotoinen

Kuluvalla viikolla vietetään sekä Runebergin päivää että saamelaisten kansallispäivää. Suomen kulttuurin ja kirjoitetun kielen suurmies oli ruotsinkielinen, joka ymmärsi, ettei vähemmistön ja enemmistön kielten vastakkainasettelu edistä mitään. Kumpiakin kauemmin täällä ovat asuneet saamea puhuvat, alkuperäiset suomalaiset. Aina on tultu ja menty, niin jatkossakin. Ilman maahan- ja maastamuuttoa yhteiskunta umpioituu ja näivettyy.

5.2.2025

Köyhimmiltä ei tule leikata

Maan hallituksen leikkauspolitiikka saa tuoreen tutkimuksen mukaan kansalta paljon kritiikkiä. Suurimman taakan menosäästöistä kantavat maan köyhät ja sairaat. Seuraava askel tällä tiellä on pyrkimys leikata toimeentulotukea eri keinoin – leikkuri osuisi siis kaikkein vähäosaisimpiin. Tämä on yksiselitteisesti väärää politiikkaa. Oikeudenmukaisempia säästökohteita on löydettävissä, jos halua on.

29.1.2025

Odotettu raportti julki

Sote-järjestöissä on riittänyt viime syksyn aikana paljon puhetta selvityshenkilö Mika Pyykön raportista, jonka on määrä antaa suuntaa sille, kuinka avustustoimintaa kehitettäisiin hallinnollista taakkaa vähentävään suuntaan ja kaavaillut järjestöleikkaukset toteutettaisiin. SOSTEn hallitus antoi raportista ensimmäiset kommenttinsa viime viikolla ja virallisen lausunnon eilen. Toivottavasti kummastakin on jäsenillemme hyötyä niiden arvioidessa omalta osaltaan raportin antia. Oli pettymys, että raportti esittää järjestöjen rahaohjauksen selkeää tiukentamista nykyisestä, vaikka maan hallituksen tahtotila on vaikuttanut päinvastaiselta. Myös hallinnollisen taakan keventämisessä tulisi päästä pidemmälle.

22.1.2025