Edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta ja ihmislähtöisyyttä
Perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen tulisi olla kaikkien suomalaisten helposti saatavilla. Hyvin toimivilla perustason palveluilla voidaan estää ongelmien kasaantumista, vaikeutumista ja pitkittymistä, ja ennaltaehkäistä kalliiden erityispalveluiden tarvetta. Hoitoa ja tukea on saatava oikea-aikaisesti ja palvelun tulee vastata ihmisten tarpeisiin sekä lisätä ihmisten hyvinvointia. Palvelu on vaikuttavaa ja tehokasta silloin, kun asia tulee hoidetuksi kokonaisuudessaan eikä ihmistä pompotella sosiaali- ja terveydenhuollossa luukulta toiselle tai jonosta toiseen.
Hallituksen lainsäädäntöön, hyvinvointialueiden rahoitukseen ja rahoituksen kanavointiin esittämät muutokset eivät vie palveluita SOSTEn tavoittelemaan suuntaan, vaan painopiste on päin vastoin karkaamassa pois ennaltaehkäisystä, varhaisesta puuttumisesta ja perustasolta.
SOSTE korostaa: Perustason sosiaali- ja terveyspalveluita on vahvistettava
- Kela-korvausten korotuksiin varatut 500 miljoonaa euroa on kohdistettava hyvinvointialueille julkisen perusterveydenhuollon vahvistamiseen.
- Sosiaalihuoltoon suunnitellut leikkaukset on peruttava.
- Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen on osoitettava riittävästi rahaa, jotta kansalaisten lakisääteiset oikeudet palveluihin toteutuvat. Hyvinvointialueiden rahoituskriteereissä on vahvistettava sosiaalipalvelujen tarpeen painoarvoa.
Järjestöt hyvinvointialueella
Järjestöillä on merkittävä tehtävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisessa ja kehittämisessä.
Lääkehuolto
Lääkehuolto on osa terveydenhuoltoa. SOSTE näkee, että lääkehuollon kehittämisessä ohjaavina periaatteina tulee olla terveys, turvallisuus ja lääkkeen käyttäjän etu. On arvioitu, että vain noin puolet lääkehoidoista toteutuu suunnitellusti. Lääkehoito onnistuu vain, kun lääkkeen käyttäjä on sitoutunut siihen.
Ajankohtaista sosiaali- ja terveyspalveluista
-
Työllisyyden hoito kaipaa tiiviimpää yhteistyötä – Eduskunnan kuntoutusverkosto peräänkuuluttaa ratkaisuja ihmisten kuntoutumiselle työelämään
-
Työttömän työnhakijan yleistuki voimaan vuoden 2026 alusta
-
Sairausvakuutuksesta korvattavien taksimatkojen enimmäishintoja esitetään korotettavaksi 2,7 %
-
Pienillä askelilla kohti oikeudenmukaista lääkejärjestelmää
SOSTEn järjestöverkostot sote-palveluja kehittämässä
SOSTE kokoaa yhteen sosiaali- ja terveysjärjestöjen tietyistä tehtäväkokonaisuuksista vastaavia henkilöitä ja eri teemoista kiinnostuneita järjestötoimijoita. Verkostot tarjoavat aiheeseen liittyvää ajankohtaista tietoa ja keskustelua sekä kanavan yhteistyölle ja vaikuttamiselle.
Etsitkö jotain muuta?
Valitse aihetunniste alta, ja listaamme sisällöt joista olet kiinnostunut.
Eduskunta EU Hyvinvointialue Järjestöbarometri Kunta OnneksiOnJoku Sosiaalibarometri sosiaaliturva sosiaaliturvauudistus Sote-uudistus Tekoäly yleistuki