Työllisyyden hoito kaipaa tiiviimpää yhteistyötä – Eduskunnan kuntoutusverkosto peräänkuuluttaa ratkaisuja ihmisten kuntoutumiselle työelämään

Henkilö kävelee eduskuintataloon

Etusivu / Uutiset / Työllisyyden hoito kaipaa tiiviimpää yhteistyötä – Eduskunnan kuntoutusverkosto peräänkuuluttaa ratkaisuja ihmisten kuntoutumiselle työelämään

Eduskunnan kuntoutusverkosto painottaa, että työhön kuntoutuminen ja työllisyyden hoito vaativat nykyistä tiiviimpää ja kokonaisvaltaisempaa yhteistyötä. Vuoden 2025 alussa voimaan astuva työllisyyspalveluiden uudistus tarjoaa tähän uusia mahdollisuuksia.

Työllisyydenhoidon vastuun siirtyminen TE-toimistoilta kuntien työllisyysalueille avaa ovet uudenlaisille yhteistyön muodoille. Näiden alueiden odotetaan yhdistävän voimansa kuntien, järjestöjen ja elinkeinoelämän kanssa. Verkoston mukaan erityisesti yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on avainasemassa uusien työpaikkojen synnyttämisessä ja työllisyydenhoidossa.

”Työ on toimeentulon lisäksi tärkeä osallisuuden ja yhteisöllisyyden rakentaja. Työ tukee ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti”, muistuttaa verkoston puheenjohtaja Mira Nieminen.

Väliinputoajat ja työkyvyn esteet huolenaiheina

Tilastot kertovat karua kieltä: Suomessa on 285 000 työtöntä työnhakijaa, joista pitkäaikaistyöttömiä on 101 000. Näistä työnhakijoista 70 prosentilla on enemmän kuin yksi työllistymisen este, ja mielenterveysongelmat ovat tällä hetkellä suurin yksittäinen työkyvyttömyyden syy.

Erityisen huolestuttavaa on nuorten tilanne. Vuoden 2023 lopussa alle 35-vuotiaita työkyvyttömyyseläkkeen saajia oli 25 500. Samalla iäkkäillä työikäisillä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ovat merkittävä työkyvyn heikentäjä.

Asenteet ja järjestelmät osatyökykyisten esteinä

Osatyökykyiset ja vammaiset henkilöt ovat verkoston mukaan halukkaita ja kykeneviä työskentelemään, mutta nykyiset etuusjärjestelmät ja asenteet eivät aina tue heidän työllistymistään. Verkosto painottaa, että palveluiden ja etuuksien parempi yhteensovittaminen on välttämätöntä.

”Ajan saatossa palvelut ja etuudet ovat myös eriytyneet voimakkaasti toisistaan. Tämä vaikeuttaa työllistymistä ja työssä jatkamista erityisesti niillä ihmisillä, joilla on toimintakyvyn haasteita”, verkoston varapuheenjohtaja Inka Hopsu huomauttaa.

Kuntoutusverkosto jatkaa työtään

Eduskunnan kuntoutusverkosto järjesti yhdessä Kuntoutusverkosto KUVEn kanssa joulukuussa tilaisuuden, jossa käsiteltiin työhön kuntoutumisen uudistuksia. Tilaisuuden tallenne on saatavilla tästä linkistä.

Lue Eduskunnan kuntoutusverkoston kannanotto kokonaisuudessaan Kuntoutussäätiön verkkosivuilta.