SOSTEn kysely valaisee avustusleikkausten mahdollisia vaikutuksia sote-järjestöjen tekemään työhön

SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru ja hänen sitaattinsa: "Järjestöjen rahoituksen heikentäminen vaarantaa suoraan kansalaisten mahdollisuuden saada tarvitsemansa tuki ja apu." Lisäksi pinkki SOSTEn logo.

Etusivu / Uutiset / SOSTEn kysely valaisee avustusleikkausten mahdollisia vaikutuksia sote-järjestöjen tekemään työhön

SOSTE toteutti toukokuussa laajan kyselyn sosiaali- ja terveysjärjestöille, jossa selvitettiin, miten Orpon hallituksen suunnittelemat leikkaukset voisivat vaikuttaa niiden toimintaan. Kyselyyn kertyi noin 160 konkreettista esimerkkiä, jotka kuvaavat, miten leikkaukset voivat heikentää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä eri puolilla maata. 

Kysely paljastaa, että jos järjestöt joutuisivat supistamaan tai jopa lopettamaan palvelunsa, niin monet palveluiden parissa olleet ihmiset jäisivät ilman kaipaamaansa apua. Tämä lisäisi painetta julkiselle sektorille, joka jo nyt kamppailee rahoituskriisin kanssa. 

”Leikkausten seurauksena julkisten palvelujen tarve kasvaisi, mikä puolestaan kasvattaisi sote-menoja ja kuormittaisi entisestään hyvinvointialueita”, sanoo SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru

”Erityisen huolestuttavaa on, että hallitus ei vaikuta ymmärtävän leikkaustensa laajoja ja pitkäaikaisia vaikutuksia. Hallitusohjelmassa painotetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, mutta leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöiltä toimivat tätä tavoitetta vastaan. Järjestöjen rahoituksen heikentäminen vaarantaa suoraan kansalaisten mahdollisuuden saada tarvitsemansa tuki ja apu”, Kiuru jatkaa. 

Järjestöt rakentavat koko yhteiskunnan hyvinvointia

Kyselyn tulokset on koottu erillisiin tiedostoihin, jotta niitä voidaan käyttää valtakunnallisessa ja alueellisessa vaikuttamistyössä. Esimerkit tuovat esiin, kuinka tärkeää järjestöjen työ on suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnille ja kuinka hallituksen leikkaussuunnitelmat voivat vaarantaa tämän arvokkaan työn jatkumisen.  

Hallituksen kaavailemat leikkaukset tulevat vaikuttamaan niin järjestöjen valtakunnallisiin toimintoihin kuin myös alueelliseen ja paikalliseen tukeen ja apuun.   

”Viime kädessä avustusleikkaukset kohdistuvat samoihin ihmisryhmiin, joihin kohdistuvat myös muut tämän hallituskauden leikkaukset. Olisi tärkeää, että leikkauspäätöksiä voitaisiin arvioida kriittisesti ja ottaa huomioon niiden laajat vaikutukset kansalaisten hyvinvointiin ja terveyteen”, muistuttaa Kiuru. 

Tutustu valtakunnallisesti ja alueellisesti järjestöjen esimerkkeihin

Tiedostot ovat pdf-muotoisia.

Ulla Kiuru yhteiskuntasuhdepäällikkö