SOSTEn hallitus käynnisti kokouksessaan 14.8. kaksi uutta hanketta, joiden tavoitteena on tarjota lisää tietoa ja työkaluja sosiaali- ja terveysjärjestöjen tulevaisuustyön tueksi. Hallintopalvelu-hankkeen tavoitteena on löytää järjestöille käytännön keinoja, joilla järjestöt voivat alentaa hallinto- ja toimitilakulujaan. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhdistymisten kartoittamishankkeessa selvitetään sote-järjestöjen yhdistymisvalmiutta.
”Valtionavustukset ovat laskussa, ja monissa järjestöissä vapaaehtoisia on entistä vaikeampi saada mukaan toimintaan. Järjestökentältä löytyy useita toimijoita, jotka työskentelevät samantyyppisten ilmiöiden ja kohderyhmien kanssa. Tällaisessa tilanteessa on välttämätöntä, että järjestöt rohkeasti miettivät uusia tapoja toimia. Meidän on yhdessä löydettävä keinoja, joilla pystymme jatkamaan arvokasta järjestötyötä, vaikka resurssit vähenevät”, kertoo SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Hanna Markkula-Kivisilta.
Molempien hankkeiden tarkoituksena on tarjota SOSTEn jäsenistölle työkaluja reagoida aleneviin valtionavustuksiin.
Hallinto- ja toimitilakulut
Hallinto- ja toimitilakuluja tarkastelevassa hankkeessa keskitytään järjestöjen sisällölliseen työhön ja pyritään löytämään ratkaisuja, joilla järjestöt pystyvät parantamaan kustannustehokkuutta yhteistyöllä tukipalveluissa, kuten ICT- ja HR-palveluissa, sekä toimitiloissa.
Tavoitteena on muun muassa luoda skaalattavia hallintopalvelumalleja sekä mahdollisimman monille järjestöille toimivia universaaleja ratkaisuja yhteistyön tehostamiseksi. Tavoitteena on myös, että toimenpiteet johtavat järjestöjen kustannusten laskuun ja toiminnan jatkuvuuteen vähenevien avustusten aikana.
Hallintopalvelut-hankkeesta vastaa SOSTEn hallintojohtaja Ari Inkinen ja työn koordinoinnista vastaa erityisasiantuntija Kiril Häyrinen.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhdistymisten kartoittamishanke
Yhdistymisten kartoituksessa keskitytään tunnistamaan sosiaali- ja terveysjärjestökentän samojen ilmiöiden ja kohderyhmien parissa toimivia sosiaali- ja terveysjärjestöjä sekä järjestökentän erilaiset valtakunnalliset ja alueelliset verkostot.
Jo toteutuneista yhdistymisistä kootaan yhdistymisprosesseihin liittyviä oppeja ja pyritään tunnistamaan prosesseihin liittyneitä hyötyjä ja haittoja. Hankkeen keskiössä on löytää keinoja, joilla yhdistymistä pohtivia sosiaali- ja terveysjärjestöjä voitaisiin tukea kaikista tehokkaimmin.
Hanke käynnistyy alkavana syksynä kyselyllä, jolla selvitetään muun muassa millaista yhdistymisvalmiutta SOSTEn jäsenkunnassa tai jäsenten alueellisilla ja paikallisilla toimijoilla on. Hankkeen jatko toteutuu kyselyn perusteella tehtyjen tarkennettujen suunnitelmien pohjalta.
Yhdistymisten kartoitushankkeesta vastaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas ja työn koordinoinnista vastaa lakimies Patrik Metsätähti.