”Sosiaalibarometri 2025 -ennakkotuloksista piirtyy huolestuttava kuva pienituloisten, etuuksista riippuvaisten ihmisten arjesta, jossa taloudellinen tilanne on lyhyehkössä ajassa kiristynyt monenlaisten toimien seurauksena”, toteaa erityisasiantuntija Anna Järvinen SOSTEsta.
Näitä ovat olleet elinkustannusten nousu, verotusratkaisut, kiristykset lukuisiin Kelan etuuksiin sekä hyvinvointialueiden tiukentuneet käytännöt ja nousseet maksut.
Sosiaalityöntekijöistä ja Kelan toimihenkilöistä suurimman osan (59 %) työssä näkyy asiakkaiden toimeentulon heikentyminen paljon tai melko paljon. Tulokset vahvistavat syksyllä 2024 diakoniatyössä, sote-järjestöissä ja sosiaalialalla tehtyjä havaintoja.
Erityisesti asumisen tuen leikkaukset heikentäneet ihmisten toimeentuloa
Vastaajien mukaan asiakkaiden taloudellista tilannetta heikentävät erityisesti asumistuen leikkaukset ja tiukennukset perustoimeentulotuen enimmäisasumismenojen tarveharkintaan.

Lisäksi yli puolet sosiaalityöntekijöistä piti asiakkaidensa toimeentulon kiristymisessä merkittävänä etuuksien indeksijäädytyksiä (54 %) sekä lääkkeiden omavastuun (52 %) ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen nousua (51 %).
Kelassa korostettiin myös työttömyysturvan lapsikorotusten (69 %), työttömyysturvan ja asumistuen suojaosien poiston (67 %) ja työttömyysturvan heikennysten (67 %) vaikutuksia.

Leikkaukset lisänneet asiakkaiden ahdistuneisuutta, ylivelkaantumista ja häätöjä
Asiakkaiden heikentynyt taloustilanne näkyy huolen, ahdistuksen ja stressin lisääntymisenä. Näin vastasi 67 prosenttia sosiaalityöntekijöistä ja 77 prosenttia Kelan toimihenkilöistä. Yli puolet kertoi asiakkaidensa vuokrarästeistä ja häädöistä sekä ylivelkaantumisesta ja maksuvaikeuksista. Vuokrarästien ja häätöjen ohella runsas kolmasosa kaikista vastaajista toi esille pakkomuutot edullisempaan asuntoon.
Viiden keskeisimmän seurauksen joukossa molemmilla vastaajatahoilla olivat lisäksi varojen puute peruselinkustannuksiin, ruokaan ja lääkkeisiin. Sosiaalityöntekijöistä 48 prosenttia kertoi ruoka-avun tarpeen kasvaneen, 29 prosenttia katsoi, että ihmiset ovat joutuneet tinkimään ruoasta ja 42 prosenttia kertoi, että ihmisillä ei ole varaa lääkkeisiin. Kelan toimihenkilöistä 28 prosenttia kertoi ruoka-avun tarpeen kasvaneen, 35 prosenttia katsoi, että ihmiset ovat joutuneet tinkimään ruoasta ja 42 prosenttia kertoi, että ihmisillä ei ole varaa lääkkeisiin.
Sosiaalityöntekijät nostivat esille myös vaikutuksia lapsille: lasten oireilu ja pahoinvointi on lisääntynyt (23 %) ja lasten harrastuksista (15 %) on jouduttu luopumaan. Sosiaalityöntekijät kertoivat myös asunnottomuuden (13 %) ja päihteiden käytön (12 %) lisääntymisestä. Kelan toimihenkilöistä 35 prosenttia katsoi asiakkaidensa luottamuksen tulevaisuuteen heikentyneen.
Avovastauksissa vastaajat kiinnittivät huomiota erilaisen ongelmakäyttäytymisen lisääntymiseen. Esimerkiksi itsetuhoisat puheet, peliriippuvuudet ja paikoin stressin purkaminen asiakaspalveluun on lisääntynyt.
Tulokset ovat ennakkotietoja Sosiaalibarometri 2025 -tutkimuksesta, joka ilmestyy kesäkuussa. Tutkimusaineisto on kerätty tammikuussa 2025. Kyselyyn sosiaaliturvan leikkauksista vastasi 567 hyvinvointialueilla työskentelevää sosiaalityöntekijää ja 531 Kelan toimihenkilöä. Tutkimuksen toteuttaa SOSTE yhteistyössä Kelan kanssa.