Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysjohtajia, sosiaalityöntekijöitä sekä Kelan ja TE-palvelujen johtoa eniten huolettaa tukea tarvitsevien nuorten ja lapsiperheiden sekä monia ongelmia kohtaavien tilanne.
Erityisesti sosiaalityöntekijät kuvasivat myös monimuotoista toimeentulon niukkuutta, ylivelkaantumista ja muutamilla kaupunkiseuduilla kasvaneita kotouttamisen haasteita. Eriarvoistumista syventääkin sosiaalityöntekijöiden mukaan eniten asumisen kalleus, velkaantumisen kasvu, perusturvaetuuksien matala taso ja riittämättömät resurssit hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
Sote-, TE- ja Kelan johto korostivat kalliin asumisen ja niukkojen hyte-resurssien ohella epätasaisen väestörakenteen ja työllisyyskehityksen eriarvoistavaa vaikutusta: väestön ikääntymistä, korkeaa pitkäaikaistyöttömyyttä sekä työikäisten poismuuttoa ja työvoiman saatavuuden haasteita.
Monialaisen vastaajajoukon ratkaisuja
Sosiaalibarometri 2019:n ennakkotulokset kertovat myös keinoista helpottaa haavoittuvien ryhmien tilannetta. Keinoina korostuvat monialaisuus ja moniammatillinen työote, selkeät vastuut, työtä ohjaava yhteinen palvelusuunnitelma ja henkilökohtainen palvelu. Palveluista satsauksia kaivattiin erityisesti etsivään työhön ja riittäviin mielenterveyspalveluihin.
Hallitusohjelmaan kaikki vastaajat toivoivat yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi ennen kaikkea hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen turvaamista, toimia vaikeimmin työllistyvien ihmisten työllistämiseen, maksutonta toisen asteen koulutusta ja kohtuuhintaista asumista. Näiden rinnalla johdon vastaajat pitivät tärkeänä sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiota ja sosiaalityöntekijät ylivelkaantumisen torjumista.
Kyselyyn vastasi tammi-helmikuussa lähes 900 sosiaali- ja terveydenhuollon, Kelan ja TE-palvelujen ammattilaista. Koko julkaisu ilmestyy lokakuun alussa.
Tutustu kaikkiin eriarvoistumista ja hyvinvointia käsitteleviin Sosiaalibarometri 2019 infografiikoihin.
Lisätietoja antaa tutkija Anne Eronen.