I nuläget oroar sig social- och hälsovårdscheferna, socialarbetarna samt ledningen för FPA och TE-byråerna mest över läget för unga och barnfamiljer i behov av stöd samt situationen för dem som möter många problem.
Speciellt socialarbetarna lyfte också fram utkomststödets knapphet, överskuldsatthet och de ökade utmaningarna med integration i vissa stadsregioner.
Enligt socialarbetarna fördjupas ojämlikheten i synnerhet av dyra boendekostnader, ökad skuldsättning, grundtrygghetens låga nivå och otillräckliga resurser för att främja hälsa och välmående.
Byråernas ledning lyfte dessutom fram den ojämna befolkningsstrukturen och sysselsättningsutvecklingens förfördelande effekt: en åldrande befolkning, hög långtidsarbetslöshet samt emigrationen av personer i arbetsför ålder och utmaningar med tillgång till arbetskraft.
De preliminära resultaten i Socialbarometern 2019 berättar också om lösningar för att lätta på situationen för de utsatta grupperna. Som lösningar lyftes bland annat fram ett multidisciplinärt och multi-professionellt arbetssätt, klar ansvarsfördelning, en gemensam serviceplan som styr arbetet och personlig service. Bland tjänster efterlystes speciellt satsningar på uppsökande arbete och tillräckliga mentalvårdstjänster.
För att stärka jämlikheten, och framför allt för att trygga främjandet av hälsa och välmående, önskade alla respondenter att regeringsprogrammet skulle innehålla åtgärder för att sysselsätta svårsysselsatta personer, avgiftsfri utbildning på andra stadiet och boende till skäliga priser. Utöver dessa efterlyste ledande tjänstemän integration av social- och hälsovårdstjänster och socialarbetarna motarbetande av överskuldsättning.
Enkäten besvarades under perioden januari-februari av nästan 900 sakkunniga inom social-och hälsovård, FPA och TE-tjänsterna. Hela publikationen utkommer i början av oktober
Bekanta dig med alla infografer (på finska) ur Socialbarometern 2019 som behandlar ojämlikhet och välmående
Mer information ger forskare Anne Eronen.