Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita


Etusivu / Uutiset / Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita

Joulun aika, vuoden pimein vaihe, on monille odotettu juhla. Kaikille se ei kuitenkaan merkitse iloa ja yltäkylläisyyttä, vaan pitkät vapaat voivat herättää ahdistusta. Järjestöt ovat valmiina tukemaan ja auttamaan myös joulun aikaan.

Sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät avuntarvetta. Vähävaraisten määrä lisääntyy tänä vuonna 68 000 henkilöllä, joista 16 700 on alle 18-vuotiaita. Yhä useampi lapsiperhe elää niukkuudessa.

Olemme koonneet alle jäsenjärjestöjemme tarjoamia palveluita ja tapahtumia, jotka ovat käytettävissä joulun ja vuodenvaihteen pyhien aikana. Aina löytyy joku, joka kuuntelee ja tarjoaa apua.

Jos sinulla on akuutti hätätilanne tai epäilet rikosta, ota yhteyttä alueesi viranomaispalveluihin tai soita yleiseen hätänumeroon 112. Esimerkiksi sosiaali- ja kriisipäivystys on tavoitettavissa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Voit tukea useita järjestöjä monella tavalla – Yksi tavoista on lahjoittaa

Järjestöjen tarjoamaa tukea ja apua:

Kriisi- ja keskusteluapua

Kriisipuhelin

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset, soittaa voi nimettömänä ja luottamuksellisesti. Lisätiedot: mieli.fi/kriisipuhelin 

suomenkielinen linja

ruotsinkielinen linja Kristelefon

englanninkielinen linja Crisis Helpline

ukrainankielinen linja

venäjänkielinen linja

Mielenterveyden keskusliitto joulun ja uudenvuoden aukioloajat

Valoa-chat

Valoa-puhelimet

Valoa-vertaispalvelut

Viittomakielinen Avoin linja

Auttavan linjan päivystys viittomakielisille ja kirjoittamalla kommunikoiville videopuheluin ja viestein. Puhelinnumero on 040 778 9799.

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelu tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä. Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–to klo 9–18 ja pe klo 9–16 klo ja ruotsiksi ma–pe klo 12–14.

RIKUchat on helppo ja nopea palvelu, jossa voit kysyä ohjeistusta rikosuhriasioista. Tukea ja neuvoja voi kysyä niin rikoksen uhri, uhrin läheinen, rikosasiassa todistava kuin kuka tahansa tapahtunutta pohtimaan jäänyt henkilö. RIKUchat toimii myös konsultoivana palveluna ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään rikosuhreja tai heidän läheisiään. Chat palvelee arkisin ma–to klo 9–18 ja pe klo 9–16.

Poikkeukset aukioloajoissa joulun ja uudenvuoden aikaan:

Suomenkielisen Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelun ja RIKUchatin poikkeusaukioloajat:

Ruotsinkielisen 116 006 -puhelinpalvelun poikkeusaukioloajat:

Juristin puhelinneuvonta vastaa numerossa 0800 161 177 ma–to klo 17–19. Juristin puhelinneuvonta on suljettu 23.12.–6.1.

Kirkon keskusteluapu

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.

Kriisikeskus Monika

Saat apua Kriisikeskus Monikasta, jos olet kokenut väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Maksuton auttava puhelin 0800 05058 on avoinna maanantaisin (ma) kello 9–19 ja tiistaista perjantaihin (ti-pe) kello 9–16. Chat on auki maanantaisin (ma) klo 16–19 sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin (ti ja ke) klo 15–17.

Ensi- ja turvakotien liiton chat

ETKL chatistä saat nopeasti ja nimettömästi ammattilaisen apua monissa vaikeuksissa. Auttajina toimivat jäsenyhdistystemme auttajat ympäri Suomea.

Ensi- ja turvakotien liitto: Apua verkossa

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu

Valtakunnallinen neuvontapalvelu antaa tukea syöpäpotilaalle ja hänen läheisilleen.

Nollalinja

Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan. Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä. 

Väestöliiton Et ole yksin -palvelu

Et ole yksin -palvelu tarjoaa keskustelutukea kaiken ikäisille urheilua harrastaville ja urheilijoille, urheilun lopettaneille, urheiluseurojen ja lajiliittojen toimihenkilöille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille.

Olemme joulutauolla 23.12.–1.1.2025. Tänäkin aikana voit ottaa yhteyttää meihin kirjelaatikkomme kautta. Vastaamme yhteydenottoihin mahdollisimman pian joulutauon päätyttyä.

Päivystyschat on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 15–17.30 ja torstaisin klo 14–16 osoitteessa https://www.etoleyksin.fi/ . Päivystyspuhelimme palvelee maanantaisin klo 12–14 numerossa +358 503 025 942. Palveluissamme voit asioida anonyymisti ja sinua palvelee vaitiolovelvollinen ammattilainen.

Tukinet

MIELI ry:n ylläpitämässä Tukinetissä yli 100 järjestöä tarjoaa ryhmä- ja yksilöchattejä, ryhmäkeskusteluita sekä tukisuhdepalveluita. Tukinet on auki vuoden jokaisena päivänä.

Syömishäiriöliiton tukipalvelut

Joulun aukioloajat:

SYLI-chat tukinetissä (https://tukinet.net/teemat/syli-chat-1903200558/ryhmachatit/):

ke 25.12. Syli-chat klo 18–19.30

pe 27.12. klo 14–15.30

Tukipuhelin numerossa 02 251 9207

pe 27.12. klo  9–12

ma 30.12. 12–15

to 2.1. 11–13

Etävertaistukiryhmä oireileville, sairastuneille ja toipuville Syömishäiriöliiton discord-palvelimella (https://discord.gg/8WZ4dH3Avt)

to 2.1. klo 17–18.30

Yksilöllistä vertaistukea viestitellen TOIVO-sovelluksessa vapaaehtoisten tarjoamina aikoina (tarkat vastausajat löytyvät vapaaehtoisten profiilista) (https://app.mesensei.com/authed/search)

Maksuttomat Sexpon ja SeriE-hankkeen neuvontapuhelimet

Sexpon seksuaalineuvontapalvelut ovat kiinni jouluviikon ajan. Uusia yhteydenottoja ajanvaraukseen otetaan jälleen pe 3.1. alkaen.

Seksuaalineuvontachat päivystää to 2.1.2025 Klo 10–12.

Loppiaisviikolla Sexpon puhelinneuvonta päivystää to 9.1. klo 10–11 ja pe 10.1. klo 10–11 sekä seksuaalineuvontachat to 9.1. klo 13–15.

SeriE lomailee myös joulun ja uuden vuoden ajan ja päivystää puhelinneuvonnassa jälleen to 9.1. klo 8.30–10 sekä perjantaina 10.1. klo 8.30–10.

Keskusteluapua maaseudun asukkaille

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry/Maaseudun tukihenkilöverkko tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua maaseudun asukkaille. Osa tukihenkilöistä päivystää myös jouluna ja uutena vuotena. Löydät tukea myös Tukinetistä (Maaseudun tukihenkilöverkko), jos kirjoittaminen tuntuu luontevammalta tavalta lähestyä.

Maaseudun tukihenkilöverkko tarjoaa keskustelutukea maaseudulla asuville ja maatalousyrittäjille. Koulutetut maaseudun tukihenkilöt ovat tukenasi. Voit suoraan soittaa tukihenkilölle tai vaihtoehtoisesti lähettää ensin tekstiviestin. Olipa huolesi pieni tai suuri, ota rohkeasti yhteyttä. Juttuseuran tarvekin on itsessään hyvä syy yhteydenottoon.

Jouluna 23.-26.12.2024 päivystävät:

Uutena vuotena 31.12.2024-1.1.2025 päivystävät:

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry

Keskustelutukea mielenterveys- ja päihdeomaisille ja läheisille puhelimitse ja verkossa joka arkipäivä 9–15 puh. 044 7930580.

Support for immigrants with family members affected by mental health challenges. Discussions in English, in Ukrainian and in Russian.

Naistenkartano

Naistenkartanolla aaton aaton kohtaamispaikat ma 23.12. 12–14 ja 30.12. 12–14 hybriditapaamisena, eli Tampere+zoom: https://www.naistenkartano.com/aatonaattojen-kohtaamispaikka/.

Vertaistukisovelluksella tukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen

Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivon käyttö on maksutonta ja sitä voi käyttää myös aneonyymisti. Vertaistukijat ovat tehtäväänsä koulutettuja vapaaehtoisia, jotka ovat sitoutuneet vaitioloon. Voit ottaa yhteyttä sinulle sopivaan vertaistukijaan sovelluksen sisäisellä chat-viestillä.

Velkalinja ja Kysy rahasta -chat

Takuusäätiön Velkalinjaan ja Kysy rahasta -chattiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja matalalla kynnyksellä, jos sinulla on rahahuolia ja haluat keskustella omasta tai läheisesi raha- tai velkatilanteesta.

Suomen klubitalot ry

Klubitalojen ovet ovat auki joulunakin. Ethän siis jää yksin, vaan tule Klubitalolle viettämään joulun aikaa yhdessä. Löydä itsellesi lähin Klubitalo ja osallistu toimintaan.

Tule viettämään joulua porukassa

Glögiä ja pipareita ja kivaa jutusteluseuraa tarjolla jouluaattona 24.12. klo 12–14. Tilaisuuden järjestää porukka.org.

Lapset ja nuoret

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat on maksuton ja anonyymi tukikanava alle 25-vuotiaille lapsille ja nuorille. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Nuorten tukilinja 116 111 päivystää samassa numerossa iltaisin läpi arkipyhien. Nuorten tukilinjan yhteydenottoihin vastaavat sosiaalialan ammattilaiset.

Apua ja tukea 7–15-vuotiaille Apuu-chatistä

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7–15-vuotiaille lapsille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä myös koulutetut vapaaehtoiset, jotka välittävät sinusta ja siitä, mikä mieltäsi vaivaa.

Sekasin-chat nuorille / Sekasin-chatten för unga

Sekasin-chat on valtakunnallinen, laajasti avoinna oleva keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä 12–29-vuotiaille. Sekasin-chattia ylläpitää Sekasin Kollektiivi, joka on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jota koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-lapsikylä.

Sekasin Gaming

Sekasin Gaming serveri on auki 24/7, myös jouluna. Serverin puhe- ja tekstikanavilla voi tutustua uusiin ihmisiin, luoda kaverisuhteita ja pelailla tuttavien tai tuntemattomien kanssa turvallisesti. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Keskustelua moderoidaan vuorokauden ympäri.

Poikien Puhelin

Väestöliiton Poikien Puhelin  tarjoaa pojille ja nuorille miehille tietoa ja tukea elämän erilaisissa tilanteissa. Yhteydenottoihin vastaa aina asiantuntija, aikuinen mieshenkilö. Soita arkisin klo 13–18 numeroon 0800 94884. Chat on avoinna ma–to klo 13–16 osoitteessa poikienpuhelin.fi. Kaikki keskustelut käydään nimettömästi ja luottamuksellisesti. Palvelu on maksuton.

Poikkeuksia puhelin- ja chatpalveluiden aukioloajoissa:

JouluManteli

Pelastakaa Lapset ry:n JouluManteli tarjoaa jouluaattona 24.12. lämminhenkisen keskustelupaikan usealla eri alustalla. Tarjolla on myös mahdollisuus jutella kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa.

Nuorten Turvasatama Discord-serveri

Nuorten Turvasatama Discord-serveri on anonyymi ja turvallinen paikka yhteiselle verkkovälitteiselle hauskanpidolle, vertaistuelle ja asialliselle keskustelulle 13-29 -vuotiaille nuorille, joilla on kokemusta lastensuojelusta.

Väestöliiton seksuaalineuvontachat nuorille

Seksuaalineuvontachat on tarkoitettu 13-28-vuotiaille nuorille. Chatissa voit keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä yhdessä Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Löydät palvelun osoitteesta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret.

Muutoksia seksuaalineuvontachatin aukioloaikoihin: 23.–26.12. suljettu, samoin ke 1.1.  ja ma 6.1. suljettu.

Avoinna poikkeusaukioloajoin:
Ma 30.12. klo 14–16
Ti 31.12. klo 12–14
To 2.1. klo 14–16

Aikoja ajanvarauksella arkipäivisin hyvakysymys.fi/chat-seksi-ja-suhteet.

Nuortenlinkin nettineuvonta

Nuortenlinkin nettineuvonnasta nuori voi kysyä nimettömästi ja luotettavasti mieltään askarruttavista asioista, kuten alkoholi, tupakka ja nuuska, kiusaaminen, masennus, yksinäisyys, pelaaminen, seurustelu ja seksuaalisuus. Kysymys voi koskea omaa tai läheisen tilannetta.

HelsinkiMissio

Nuorten kriisipiste

Nuorten kriisipisteen keskusteluapu tarjoaa joulun aikaan palvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Nuorten kriisipiste on auki 23.–31.12.2024 etäyhteyksin pyhäpäiviä lukuun ottamatta.  

Lisäksi eri palveluihin voi varata aikoja myös joulutauon aikana HelsinkiMission verkkosivujen kautta.

Nuorten turvatalo

Katso sivun alalaidasta.

Leikkipankki

Leikkejä ja vinkkejä jouluiseen yhdessäoloon löytyy Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista.

Kuurojen Palvelusäätiön viittomakielinen Joulupukin Kuumalinja

Juniori-ohjelmassa jouluaattona 24.12. klo 9–12.

Ungdomslokal.fi

En ungdomslokal på Discord för 13–20 åringar i Finland med verksamhet på svenska. Öppettider under jullovet:

Öppethållningstider:

Vecka 52

Vecka 1

Vecka 2

Du hittar ungdomslokalen via adressen www.ungdomslokal.fi.

Parisuhde ja vanhemmuus

Tukea parisuhteeseen

Parisuhdekeskus Katajan palvelut joulunaikana:

Väestöliiton Perhepulma-palvelu

Maksutonta keskustelutukea alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmille vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa. Löydät palvelun osoitteesta https://www.hyvakysymys.fi/perhepulma.

Palvelu on suljettuna 23.12.2024 – 7.1.2025. Voit tällä ajalla jättää yhteydenottopyynnön viestillä Perhepulmapuhelimeen: 040 668 4101 tai sähköpostiosoitteeseen: vanhemmuus@vaestoliitto.fi
Vastaamme 8.1. alkaen yhteydenottopyyntöihin niiden saapumisjärjestyksessä.

Ikäihmiset

Vertaislinja muistisairaan läheisille

Muistiliiton Vertaislinja-tukipuhelimen puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut entiset muistisairaan omaishoitajat, joiden läheinen on sairastanut etenevää muistisairautta.

Muisti ja muistisairaudet keskustelupalsta

Keskustelupalsta Tukinetissä kellon ympäri, tarjoaa vertaiskeskustelua ja vinkkejä arjen tilanteisiin niin muistisairauteen sairastuneille kuin heidän läheisilleen.

Muistineuvo tukipuhelin

Tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa

SeniorSurfin etäopastus – Apua digiin vapaaehtoisilta vertaisopastajilta

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurfin etäopastuksesta voi pyytää vertaisen opastusta digitaitojen tueksi. Opastajina toimivat SeniorSurfin yhteistyökumppanien luotettavat vapaaehtoiset digiopastajat ympäri Suomen. Henkilökohtainen ja maksuton opastus tapahtuu pääosin puhelimitse.

Opastuspyynnön voi tehdä joulun aikaan milloin tahansa

HelsinkiMissio

Seniorit

Senioreiden keikka- ja kaveritoimintaa on tarjolla myös joulun aikaan pyhäpäiviä lukuun ottamatta. Senioripysäkin vapaaehtoiset auttavat arjen haasteissa Helsingissä asuvia yli 65-vuotiaita senioreja. Vapaaehtoiset tarjoavat apua keikkaluontoisesti tai toimivat vapaaehtoisina seniorikavereina tarjoten juttuseuraa ja läsnäoloa.

Aamukorva-puhelin kuuntelee joka aamu klo 6–8, myös joulun aikaan. Aamukorva, puh. 09 2312 0210,  on senioreille suunnattu puhelinpalvelu, josta seniori saa luotettavan kuulijan ja keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina.

Lisäksi eri palveluihin voi varata aikoja myös joulutauon aikana HelsinkiMission verkkosivujen kautta.

Apua päihdeongelmiin

Päihdeneuvontaa 24/7

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta, läheisesi tai asiakkaasi päihteiden käytöstä. Palvelu on anonyymia ja luottamuksellista.

Raitis Linja

Raittiuden Ystävien Raitis Linja auttaa arjen huolissa ja päihdekysymyksissä.

Päihdelinkki

A-klinikkasäätiön Päihdelinkin neuvontapalvelu tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuteen liittyvää verkkoneuvontaa. Kysyä voi omasta tai läheisen tilanteesta. Voit valita, haluatko kysyä asiaa päihdealan ammattilaiselta vai kokemusasiantuntijalta. Neuvontapalvelun käyttäminen on nimetöntä ja luottamuksellista.

Lasinen lapsuus -chat nuorille

Lasinen lapsuus -chatista nuori löytää luotettavan aikuisen, jonka kanssa voit nimettömästi pohtia läheisen aikuisen juomiseen liittyviä kysymyksiä ja huolia. Maksuttomaan ja nimimerkillä toimivaan chat-palveluun voi varata aikoja myös jouluun ja välipäiviin.

Helsingin A-Killan kokemusasiantuntija ja Malmin päihteetön yhteisötila

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö ja arjesta selviytyminen? Kokemusasiantuntijan kanssa voit keskustella luottamuksellisesti ja kiireettömästi puhelimitse tai lähitapaamisissa Helsingissä: Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, Maunulan terveyskeskus, Malmin päihdepoli. Puh. 050 441 2164.

Malmin päihteetön yhteisötila on turvallinen olohuone ihmisille, jotka kokevat omia tai läheisen mielenterveyteen tai päihteisiin liittyviä haasteita. Yksilötukea, ryhmiä, vapaata oleskelua, retkiä, kasvimaatoimintaa. Ks. aukioloajat verkkosivuilta.

Turvallisia ja auttavia paikkoja

Punaisen Ristin joulukahvilat

Punaisen Ristin maksuttomia joulukahviloita on auki useilla eri paikkakunnilla. Tarjolla vapaaehtoisten ja muiden vierailijoiden seuraa, yhteistä ohjelmaa ja pientä syötävää ja juotavaa maksutta.

Punaisen Ristin kohtaamispaikka verkossa

Punaisen Ristin kohtaamispaikka verkossa on auki joka torstai klo 17–19.

Elokolot

EHYTin Elokolot ovat päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joihin jokainen on tervetullut. Elokolo toimii myös verkossa.

Punaisen Ristin Nuorten turvatalo

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot auttavat 12–29-vuotiaita nuoria, perheitä ja läheisiä myös jouluna. Turvatalot ovat auki koko joulun. Tarjolla on keskusteluapua ja tarvittaessa turvallinen yösija. Koko joulun keskusteluapua on valtakunnallisesti tarjolla myös verkossa Nettiturviksen kautta. Nuorten turvatalojen apu on maksutonta ja apua saa omalla kielellä, tarvittaessa tulkin avustuksella.

Nuorten turvatalojen aukioloajat ja yhteystiedot:

Turvapaikka väkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla oleville

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista. Turvakodit sijaitsevat ympäri Suomea ja palvelevat kaikkina vuorokauden aikoina. Turvakotiin voi aina soittaa ja kysyä neuvoa omaan tilanteeseen.

Turvakoti Mona

Turvakoti Mona tarjoaa turvallista asumista ja kriisiapua lähisuhdeväkivallan uhreille vuoden jokaisena päivänä. Palvelemme useilla eri kielillä. Turvakoti Mona sijaitsee salaisessa osoitteessa.

Yökeskus Kalkkers on turvallinen ja lämmin yöpaikka Helsingissä

Yökeskus Kalkkers toimii matalan kynnyksen kriisipisteenä kaikille asunnottomille. Kalkkersissa voit levähtää turvallisesti, saada ensiapua ja pientä purtavaa, keskustella tilanteestasi ja saada ohjausta sopiviin palveluihin hakeutumisessa. Kalkkers on avoinna puolet vuodesta talviaikaan. Kalkkersissa jaetaan lahjoitusvaatteita. Kävijöiden käytössä on tietokone. Kalkkers ei tarjoa majoitusta. Lämmin yöpaikka on tarjolla viidelletoista kävijälle lähtöpaikkakunnasta tai kunnosta riippumatta. Kalkkersissa työskentelee kaksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Yökiitäjä

Yökiitäjä on yöaikaan liikkuva etsivän työn yksikkö. Sen tavoitteena on tavoittaa ulkona majailevat palvelujen ulkopuolella olevat asunnottomat, ehkäistä henkeä ja terveyttä uhkaavien vammojen synty ja tukea palveluiden piiriin pääsyssä. Yökiitäjä liikkuu autolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Voit myös soittaa, jos havaitset asunnottomina olevia ihmisiä ulkosalla.

HelsinkiMissio

Aggredi

Aggredi on avoinna joulun ja uuden vuoden ajan pyhäpäiviä lukuun ottamatta. Aggredi auttaa kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöitä irti väkivallasta.

Lisäksi eri palveluihin voi varata aikoja myös joulutauon aikana HelsinkiMission verkkosivujen kautta.

Yhteisölliset joulujuhlat ja avoinna olevat sateenkaaripaikat

Yhteiset juhlapyhät voivat olla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville haastavia. Sateenkaari-ihmisille on tarjolla tukipalveluita sekä paikkoja, joihin on tervetullut omana itsenään. Tiloja ja tapahtumia on ympäri Suomea.

Ruoka-apua ja muuta tukea

Ruoka-apu

Ruoka-apu on hyväntekeväisyys- ja avustustoimintaa, jossa autettaville luovutetaan ruokaa elintarvikejakeluna tai valmiina aterioina. Ruoka-aputoiminnasta vastaavat pääasiassa järjestöt, seurakunnat, erilaiset verkostot ja kunnat. Ruoka-aputoimintaa järjestää Suomessa yli tuhat eri tahoa ympäri maata. Helpoimmin löydät avun ruoka-apu.fi-sivustolta, jossa kaikki järjestäytyneet ruoka-aputoimijat voivat ilmoittaa maksutta tapahtumistaan. Huomioithan, että kaikki toimijat eivät vielä ole mukana sivustolla.

Sytytä tähti päihteisiin kuolleen läheisesi muistoksi

Vaiettu menetys –sivustolle voi kuka tahansa käydä sytyttämässä tähden päihteisin kuolleen läheisensä muistoksi. Tähtien nostot ja tekstimoderointi toimii kerran päivässä myös joulun ja uuden vuoden pyhien aikaan. Palvelun tarjoaa suuri joukko järjestöjä ja seurakuntia.

Apua lasten kaappaamiseen liittyvissä tilanteissa

Kaapatut Lapset ry:n ammattilaiset ja vapaaehtoiset auttavat vanhempia, joiden lapsi on kaapattu tai uhataan kaapata. Mikäli eivät voi juuri vastata, niin soittavat takaisin.

Stumppi-tukipalvelusta tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen

Hengitysliiton maksuttomat Stumppi-tukipalvelut tarjoavat neuvontaa ja tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.

Voit ehdottaa listalle lisäyksiä osoitteeseen viestinta@soste.fi.