Nyt on aika panostaa perusturvaan ja terveyden tasa-arvoon


Etusivu / Uutiset / Nyt on aika panostaa perusturvaan ja terveyden tasa-arvoon

Vuoden 2018 kehysriihi valmistellaan korkeasuhdanteessa. Talouskasvun hedelmät eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry peräänkuuluttaa talousarviossa tekoja perusturvan ja terveyden tasa-arvon puolesta. Nyt on aika korjata indeksijäädytysten aiheuttamat ongelmat ja puuttua korkeisiin sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuihin.

”Perusturvaa on heikennetty viime vuosina erityisesti indeksileikkausilla ja -jäädytyksillä. Leikkaukset ovat heikentäneet etenkin työttömien, lapsiperheiden ja opiskelijoiden asemaa. Lapsiköyhyys koskettaa Suomessa noin 110 000 lasta ja perheiden toimeentulo-ongelmat koskettavat vielä suurempaa joukkoa. On välttämätöntä, että perusturvan nakertaminen indeksileikkauksilla lopetetaan”, linjaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

SOSTE esittää, että vuodelle 2018 toteutetut perusturvan indeksijäädytykset kompensoidaan ja perutaan indeksijäädytykset vuoden 2019 osalta. Näiden toimien kustannus on noin 200 miljoonaa euroa.

Perusturvan lisäksi talousarviossa tarvitaan myös toimia terveyden tasa-arvon tukemiseksi. Lääke- ja matkakorvauksiin on viime vuosina kohdennettu merkittäviä säästötoimenpiteitä. Vuonna 2016 korvauksista säästettiin 25 miljoonaa euroa ja vuonna 2017 134 miljoonaa euroa. Tutkimusten mukaan pienituloisista tai paljon sairastavista jopa lähes joka kolmas joutuu ainakin toisinaan tinkimään terveydenhoidostaan tai tekemään valintoja välttämättömien lääkkeiden ja ruuan tai muiden tärkeiden elämiseen liittyvien kulujen välillä.

”Sivistysvaltiossa asiakasmaksut eivät saa olla hoidon tai hoivan este. Kehyksessä tulee varata 120 miljoonaa euroa käynnissä olevan asiakasmaksu-uudistuksen toteuttamiseen ja 37 miljoonaa euroa asiakasmaksujen poistoon sote-keskusten suoran valinnan palveluista. Tämä on kestävä keino kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta”, toteaa pääsihteeri Kiukas.

Lisäinvestoinneista koituvia kuluja on mahdollista kattaa korottamalla haitta- ja valmisteveroja. Ottamalla käyttöön kansanterveysperusteinen sokerivero sekä jatkamalla tupakka- ja alkoholiverotuksen korotuksia, olisi mahdollista lisätä valtion verotuloja noin 375 miljoonaa euroa.

”SOSTE on laatinut oman ehdotuksensa kehysriiheen, jossa terveyteen ja toimeentuloon tehdyt lisäsijoitukset kompensoidaan kansanterveyttä tukevilla veronkorotuksilla. Ehdotuksen avulla on mahdollista pitää huolta sekä ihmisten hyvinvoinnista, että valtiontaloudesta. Budjettikäsittelyn yhteydessä mitataan, onko poliitikoilla tahtoa tehdä kestäviä päätöksiä”, kiteyttää SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Lisätietoja:

pääsihteeri Vertti Kiukas, 040 592 4287
pääekonimisti Jussi Ahokas, 050 308 6870