SuomiAreena-tapahtuma kerää jälleen ihmisiä yhteen yhteiskunnallisen keskustelun ääreen Poriin! Tämänvuotinen SuomiAreena pidetään tiistaista perjantaihin 25.–28. kesäkuuta, ja luvassa on aiempien vuosien tapaan keskustelua ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista.
SuomiAreena tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen laajaan kirjoon. Tule mukaan löytämään vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin ja keskustelemaan merkityksellisistä aiheista. SOSTE on koonnut yhteen sote-järjestöjen tapahtumia ja tietoja Kansalaistorin osastopaikoista.
Järjestöjen tilaisuudet
Tiistai 25.6.
Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? -keskustelutilaisuus
Tiistaina 25.6. MTV-lavalla Kauppatorilla klo 10.00–10.45
Kuinka mielenterveyden järkkyminen voi johtaa siihen, että itsetuhoisuus tuntuu nuoresta tarpeelliselta ratkaisuyritykseltä? Millaiset tekijät suojaavat tai haavoittavat? Keskustelijoina PsT, psykoterapeutti, ammatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Vera Gergov, Suomen Psykologiliitto ry, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, Perussuomalaiset, kansanedustaja, eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän puheenjohtaja, psykoterapeutti Ville Merinen, SDP, seksologi, varapuheenjohtaja, nuorisopsykiatrian professori, osastonylilääkäri Anu Raevuori, Suomen Nuorisopsykiatrinen yhdistys ry sekä kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa, MIELI Suomen mielenterveys ry. Keskustelun juontaa somevaikuttaja Joonas Pesonen.
Miten saamme koulujen melun kuriin? -keskustelutilaisuus
Tiistaina 25.6. Kauppakeskus Puuvillan lavalla (Siltapuistokatu 10-12), klo 11–11.45
Kouluissa melutasot nousevat herkästi suuriksi. Melu aiheuttaa oppilaille ja opettajille stressiä ja väsymystä. Se vaikeuttaa vuorovaikutusta ja heikentää keskittymiskykyä, oppimistuloksia ja hyvinvointia. Pitkäaikainen altistuminen melulle aiheuttaa myös kuulo-ongelmia. Melua on erityisesti liikunnan, musiikin ja teknisen työn tunneilla, mutta haasteita lisäävät myös uudet avoimet ja hälyisät opetustilat. Miten suojelemme koululaisten ja opettajien kuuloa ja jaksamista?
Terveydenhuollon hyvät ja huonot uutiset -keskustelu
Tiistaina 25.6. Rantalavalla, klo 12
Soten hyvät ja huonot uutiset on ollut jo usean vuoden ajan yksi SuomiAreenan suosituimmista keskusteluista. Lavalla ruodittavana on sote-Suomen päivän polttavat haasteet, ratkaisut ja tulevaisuuden suunta. Miten turvataan terve tulevaisuus, kun kaikesta pulaa? Keskustelemassa ovat puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson (Vas.), kansanedustaja Arja Juvonen (Ps), Etelä-Savon hyvinvointialueen johtaja Santeri Seppälä, CGI:n sote-IT-ratkaisuiden johtaja Kimmo Alaniska, Pihlajalinnan lääketieteellinen johtaja Sari Riihijärvi ja Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski. Tilaisuuden juontaa Mediuutisten päätoimittaja Anne Lahnajärvi.
Onko mielenterveys jatkossa jokaisen omalla vastuulla? -keskustelutilaisuus
Tiistaina 25.6. MTV-lavalla Kauppatorilla klo 12.00–12.45
Mielenterveysongelmat yleistyvät kaikissa ikäluokissa. Se on uhka sekä hyvinvoinnille että taloudelle. Suuri osa mielenterveyttä vahvistavasta työstä ja kynnyksettömästä auttamisesta tehdään tällä hetkellä järjestöissä. Nyt sote-järjestöjen toiminta on rajusti supistumassa. Miten vastuu mielenterveydestä tulevaisuudessa jakautuu, mikä on yhteiskunnan, mikä yksilön itsensä rooli? Keskustelijoina toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, MIELI ry, toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma, Hyvinvointiala HALI ry, toimittaja ja some-vaikuttaja Laura Haimila, kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi, Sosiaali- ja terveysministeriö, puheenjohtaja ja kansanedustaja Sofia Virta, Vihreät. Tilaisuuden järjestää Mieli ry.
Erilainen mingle
Tiistaina 25.6. Keski-Porin kirkko, klo 13–15
Kokemuspaneeli, tilaisuuden juontaa Eija Vilpas, Lukudraama työttömyydestä, esittelijänä Marjaana Maijala. Loppusanat arkkipiispa Tapio Luoma ja musiikista vastaa punkbändi Komplikaatio. Tarjolla keittolounas.
Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys? -keskustelutilaisuus
Tiistaina 25.6. Eetunaukion lavalla klo 17–17.45
Kulttuuri, liikunta ja sosiaalisuus ovat kuuluneet ihmiskuntaan jo aikojen alusta. Olemmeko nyt hautaamassa kokonaisvaltaisen ihmisyyden? Keskustelussa etsitään ratkaisuja hyvään elämään ja demokratian vahvistamiseen. Lavakeskustelun jälkeen siirrymme puheista tekoihin ja lähdemme hyvinvointikävelylle toimittaja Jussi Paasin johdolla. Keskustelijoina toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, MIELI Suomen Mielenterveys ry, apulaisprofessori, tietokirjailija ja hyvinvoinnin psykologian dosentti Frank Martela, Aalto-yliopisto, pääsihteeri Rosa Meriläinen, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, Suomen Olympiakomitea. Tilaisuuden järjestävät Suomen Olympiakomitea, MIELI Suomen Mielenterveys ja Kulttuurihyvinvointipooli.
Ihmisyyden iltarasti -kävelykierros
Tiistaina 25.6. lähtö Eetunaukion lava klo 17.45–18.15
Antaudu paikallisoppaan vietäväksi ja liity vapaamuotoiseen keskusteluun! Kävelemme toimittaja Jussi Paasin johdolla läpi Porin merkittävimmät kulttuuri- ja liikuntakohteet. Ihmisyyden iltarasti -kierros starttaa klo 17.45 Eetunaukion lavalta ja huipentuu Porin Ässien ensi kevään mestaruusjuhlapaikalle noin klo 18.15. Kävelykierros on jatkoa Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys? -keskustelulle. Keskustelussa pohditaan kokonaisvaltaista ihmisyyttä sekä etsitään ratkaisuja hyvään elämään ja demokratian vahvistamiseen.
Keskiviikko 26.6.
Suomalaisuus 2.0 – miten määrittelemme suomalaisuuden? -keskustelutilaisuus
Keskiviikkonan 26.6. kapungintalon lavalla, klo 17.00–17.45
Suomalaisuuden konsepti on moninainen ja monien omistama. Suomi on aina ollut monikulttuurinen. Meillä on ollut omat vähemmistömme vuosisatojen ajan. Ei ole ollut yhtä ainoaa totuutta suomalaisuudesta, jonka kaikki jakavat. Määritelmä on muuttunut sen mukaan, kuka on ollut vallassa. Suomalaisuuden kategoriaa pitää laajentaa. Tarvitsemme avointa keskustelua, keitä me suomalaiset olemme. Kenellä on oikeus määritellä toisen identiteettiä? Mitä on suomalaisuus? Kuka on suomalainen? Keskustelijoina Janina Waenthongkham, Mixed Finns ry, antirasismiasiantuntija, tietokirjailija, Hunderra Assefa, Suomen Muslimifoorumi ry, puheenjohtaja, Päivi Majaniemi, Suomen Romaniyhdistys ry, puheenjohtaja, Dora Puhakka, Jade yhteisö ry, asiantuntija. Tilaisuuden juontaa Artëm Kuosti, puheenjohtaja, House of Helsinki.
Metsät hyvinvointimme perustana -keskustelutilaisuus
Keskiviikkona 26.6. Eetunaukion lavalla, klo 16–16.45.
Marttojen keskustelutilaisuudessa pureudutaan metsän moniin merkityksiin arjessamme ja hyvinvointimme lähteinä. Oman näkökulmansa esittävät sekä metsäalan asiantuntijat että kansalaiset. Rakennamme yhteistä ymmärrystä meille kaikille rakkaista ja kulttuuriimme olennaisesti kuuluvista metsistä. Mukana keskustelemassa Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson, Metsäkeskuksen tietopalvelujohtaja Anssi Niskanen, Luontoliiton luontokartoittaja Ville Murmann, martta Riitta Laatu ja europarlamentaarikko, Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen. Juontajana toimii Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä. Keskustelua voi seurata myös livelähetyksen äärellä.
Torstai 27.6.
Lesket ja orvot byrokratian kourissa -paneelikeskustelu
Torstaina 27.6. Raatihuoneenpuiston lavalla klo 14–14.45
Finanssiala ry (FA), Verohallinto ja Digi- ja väestötietovirasto (DVV) järjestävät paneelikeskustelun Lesket ja orvot byrokratian kourissa. Keskustelutilaisuuden juontaa toimittaja-somevaikuttaja Merja Mähkä. Panelisteina toimivat johtava asiantuntija Teija Kaarlela (FA), ylijohtaja Pekka Rehn (DVV), ylijohtaja Saku Airosmaa (Verohallinto) sekä Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.
Kansalaistori
Tunne rintasi ry – Kansalaistorin mökki 32
Iloiset neuletissimme toivottavat tutustumaan rintaterveyteen. Tunne rintasi ry:n punainen mökki pursuaa värejä ja vinkkejä siihen, miten pidät rinnoistasi ja terveydestäsi helposti huolta. Sinä olet se paras sinä. Nähdään kansalaistorilla mökillä numero 32!