Den 3.6 publicerades rapporten från arbetsgruppen ledd av SOSTE: s fullmäktigeordförande, ärkebiskop emeritus Kari Mäkinen. På informationstillfället berättade Mäkinen att coronakrisen lyft fram såväl det finländska samhällets styrkor, som välfärdssamhällets sprickor. Dessa sprickor har inte uppstått nu, utan deras rötter har redan funnits där. Coronakrisen lyfte fram dem och nu är det dags att reparera situationen.
I arbetsgruppens rapport ges det finländska medborgarsamhället en central roll. Organisationer och det övriga medborgarsamhället ses som en stärkande faktor för vårdtjänster. ”Man bör hålla fast vid dessa och trygga deras verksamhetsförutsättningar”, konstaterade Mäkinen under tillfället.
Investeringar i ett hållbart samhälle
I arbetsgruppens slutsatser placeras uppföljning och utvärdering av välfärdspolitiken i en väldigt central roll. Enligt arbetsgruppen behövs en nationell mall och kriterier för en helhetsbedömning av välmående, en systematisk, regelbunden och aktuell produktion av välfärdskunskap och ett oberoende bedömningsråd för välfärdspolitiken.
I arbetsgruppens rapport ses välfärdsekonomin som en av styrkorna i Finlands välfärdsmodell. Mäkinen efterlyste behovet av en omfattande utvärdering av ärenden. Information om medborgarnas välmående bör utnyttjas istället för enbart ekonomiska analyser.
”Det är lätt att instämma i de här målsättningarna. SOSTE har redan länge pådrivit ett välfärdsekonomiskt grepp i beslutsfattandet. Endast välmående människor är en förutsättning för en hållbar ekonomi”, konstaterar SOSTE: s generalsekreterare Vertti Kiukas.
Att hantera coronakrisen kräver både ekonomiska, mänskliga som sociala resurser av samhället. Det finns inte en enskild lösning på problemet. Lösningar måste hittas i samarbete med hela medborgarsamhället och dess organisationer. Centralt, enligt Mäkinen, är hur de vars resurser är allra svagast kommer att klara sig.
Enligt omsorgsminister Krista Kiuru är en av de viktigaste lärdomarna i rapporten hur vi tryggar de allra svagastes överlevnad genom krisen. Kiuru påminde att vi nu måste ta lärdom av den senaste stora depressionens följder, som till många delar var orimliga för dem i svagare ställning. Enligt Kiuru kommer man i regeringens kommande tilläggsbudgeter att utvärdera hur man kan svara på de utmaningar som Mäkinens arbetsgrupp lyft fram.