STM:n asettaman työryhmän mukaan joidenkin itsehoitolääkkeiden myyntiä voitaisiin laajentaa apteekkien ulkopuolelle, jos muutos tehdään hallitusti ja lääkitysturvallisuus varmistaen. Muutos voisi parantaa itsehoitolääkkeiden saatavuutta sekä laskea lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia kuluttajille ja yhteiskunnalle.
SOSTEn näkökulmasta olennaista on potilasturvallisuus ja lääkitysturvallisuus. Tavoite helpottaa lääkkeiden saatavuutta ja ehkäpä hintakilpailun avulla saada potilaiden kustannuksia alennettua on ymmärrettävä. Kuitenkin on niin, että potilaiden kustannusrasitus ei johdu satunnaisista särky- tai närästyslääkkeistä vaan pitkäaikaissairauksien ja vakavien sairauksien kalliista reseptilääkkeistä ja potilaiden korkeasta omavastuuosuudesta.
Mikäli itsehoitolääkkeiden myyntiä vapautetaan apteekkien ulkopuolelle, niin tämä on toteutettava hallitusti ja lisäselvitysten jälkeen. Myös itsehoitolääkkeitä koskeva lääkeneuvonta on erityisen tärkeää monisairaan ja monia lääkkeitä käyttävän potilaan näkökulmasta.
”Lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattoman hankalia, jopa vaarallisia. Lääkeneuvontaa on kehitettävä ja neuvontaa tulee olla saatavissa puhelimitse tai digipalveluna koko maassa”, muistuttaa SOSTEn asiantuntijalääkäri Kati Myllymäki.
Apteekkitalouden kokonaistarkastelu on myös tarpeen. Mikäli itsehoitolääkkeiden myynnin merkittävä siirtyminen päivittäistavarakauppaan heikentää syrjäseutujen pienten apteekkien elinkelpoisuutta, niin uudistuksen lopputulos heikentää lääkehuollon kokonaisuutta.
Tehokkaammin paljon sairastavien ja lääkkeitä käyttävien maksukertymään puututtaisiin esimerkiksi yhdistämällä asiakasmaksujen, lääkkeiden ja terveydenhuollon matkojen maksut yhdeksi maksukatoksi ja yhteisen sitomalla maksukaton taso sidottava takuueläkkeen tasoon. Samalla maksukaton seuranta olisi siirrettävä viranomaisille, kertoo Kati Myllymäki.