Hoitotakuun heikennykset jakavat jyrkästi puolueita – SOSTEn kysely paljastaa hallituksen ja opposition välisen eron

SOSTEn eduskuntapuoluekysely: Terveyskeskukseen pääsyn pidentäminen 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen oli virhe ja se tulisi pikaisesti korjata. Täysin samaa mieltä väitteestä ovat SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt. Jokseenkin samaa mieltä on keskusta. Ei samaa eikä eri mieltä ovat kristillisdemokraatit. Jokseenkin eri mieltä ovat perussuomalaiset ja RKP. Täysin eri mieltä on kokoomus.

Etusivu / Uutiset / Hoitotakuun heikennykset jakavat jyrkästi puolueita – SOSTEn kysely paljastaa hallituksen ja opposition välisen eron

SOSTEn puoluekysely paljastaa selkeän jakolinjan suhtautumisessa hoitotakuun heikentämiseen. Kysyimme eduskuntapuolueilta, oliko virhe pidentää kiireettömän hoidon enimmäisaikaa terveyskeskuksiin 14 päivästä kolmeen kuukauteen vuoden 2025 alusta – ja tulisiko päätös perua pikaisesti.

SOSTEn eduskuntapuoluekysely: Terveyskeskukseen pääsyn pidentäminen 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen oli virhe ja se tulisi pikaisesti korjata. Täysin samaa mieltä väitteestä ovat SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt. Jokseenkin samaa mieltä on keskusta. Ei samaa eikä eri mieltä ovat kristillisdemokraatit. Jokseenkin eri mieltä ovat perussuomalaiset ja RKP. Täysin eri mieltä on kokoomus.

Oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt pitivät päätöstä yksiselitteisesti virheenä. Keskusta oli jokseenkin samaa mieltä. Hallituspuolueista kristillisdemokraatit asettuivat kannassaan keskelle, RKP ja perussuomalaiset suhtautuivat päätökseen varauksella, ja kokoomus puolusti päätöstä voimakkaimmin.

”Vastauksissa näkyi selvästi hallitus-oppositio-linja, eivätkä tulokset sinänsä yllättäneet. Ehkä kiinnostavin oli kristillisdemokraattien vastaus, jossa he asettuivat keskelle tasapainoillessa sinänsä hyvän tavoitteen, mutta taloudellisten reunaehtojen välillä. Hallituspuolue RKP:lle asia ei selvästikään ollut läpihuutojuttu, mikä selviää perusteluissa”, toteaa SOSTEn erityisasiantuntija Minttu Ojanen.

Kristillisdemokraatit toteavat, että vaikka aiemmin lakiin oli kirjattu lyhyempi hoitotakuuaika, ei takuun toteuttamiselle ollut realistisia mahdollisuuksia taloudellisesti kestävillä ratkaisuilla toteutettavaksi. Puolueen mukaan tavoiteltavaa on, että tulevaisuudessa meillä on riittävä henkilöstö ja hoitotakuu olisi lyhyempi ja hoitoon pääsisi nopeammin.

Toinen hallituspuolue RKP tunnustaa, että päätös oli vaikea. RKP:n mukaan määräajan pidentäminen kuitenkin antaa alueille mahdollisuuden priorisoida eniten hoitoa tarvitsevat ja purkaa hoitojonoja.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen on nykyjärjestelmässä liian kallista, ja henkilöstöpula tekee 14 päivän tavoitteen saavuttamisesta joillekin alueille mahdotonta. Meidän on annettava alueille realistiset työraamit, jotka perustuvat niiden tämänhetkisiin haasteisiin ja resurssitilanteeseen”, RKP toteaa perusteluissaan.

Hoitotakuun höllennys iskee erityisesti heikoimmassa asemassa oleviin

”Tiukempi hoitotakuu oli pitkään odotettu keino vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja parantaa heikoimmassa asemassa olevien hoitoon pääsyä. Nyt suunta on valitettavasti toinen. Hoitotakuun löyhentäminen viivästyttää hoitoa niiltä, joilla ei ole työterveyshuoltoa tai varaa yksityiseen – kuten vanhuksilta, vammaisilta ja mielenterveysongelmista kärsiviltä. Samalla vaarannetaan se kehitys, jota monilla hyvinvointialueilla on saatu aikaan”, muistuttaa Minttu Ojanen.

Vihreät näkevät, että hyvinvointialueet olivat jo hyvällä tiellä 14 päivän hoitoon pääsyn osalta, ja nyt hallitus murentaa tätä hyvää kehitystä.

SDP:n mukaan kaiken terveydenhuollon perustana tulee olla sairauksien ennaltaehkäisy. Siksi sosiaali- ja terveyspalveluiden painopistettä on siirrettävä ennaltaehkäiseviin ja perustason palveluihin. Puolueen mukaan nopealla hoitoon pääsyllä ehkäistään sairauksien paheneminen ja sillä vähennetään kalliimpien palveluiden tarvetta.

Selkeimmän kritiikin esitti vasemmistoliitto, jonka mielestä on surkeaa, että oikeistohallituksen sote-politiikka keskittyy etenkin julkisen perusterveydenhuollon romuttamiseen. ”Hoitotakuun heikentäminen kolmeen kuukauteen on kansainvälisessä vertailussa ala-arvoinen ja heikentää myös edellytyksiä toimivan omalääkärimallin rakentamiseksi”, puolue toteaa.

Keskustalle on tärkeää toimiva hoidon porrastus ja perusterveydenhuollon kuntoon laittaminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden integrointi paikallistasolla. Puolueen mukaan nopea pääsy hoitoon parantaa terveydenhuollon laatua ja vaikuttavuutta sekä vähentää jonotusaikojen ongelmia ja tätä kautta myös erikoissairaanhoidon kuluja.

Hallituspuolue perussuomalaiset toteavat, että nykyinen kolme kuukautta on siedettävä lakisääteiseksi takuuksi nimenomaisesti kiireettömän hoidon osalta. Puolue tuo esiin Iltalehden selvityksen, jonka mukaan suurin osa hyvinvointialueista ei ole pidentänyt hoitotakuuta, vaikka siihen olisi lain puitteissa nyt mahdollisuus. ”On tärkeää, että hyvinvointialueille annetaan liikkumavaraa järjestää terveydenhoitopalvelut parhaaksi katsomallaan tavalla” perusteluissa todetaan. 

Pääministeripuolue kokoomus seisoo lujasti hallituksen päätöksen takana. Puolueen mukaan sen tavoitteena on, että hoitoon pääsee silloin, kun hoitoa tarvitsee. ”Vaikka perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaika pitenee, on kaikissa tapauksissa hoitoon kuitenkin päästävä lääketieteelliset syyt sekä potilaan yksilöllinen tilanne huomioiden kohtuullisessa ajassa”.

Kokoomus muistuttaa myös hallituksen tulevasta Kela-korvauskokeilusta, joka mahdollistaa yli 65-vuotiaille yksityisellä yleislääkärillä käynnin samaan hintaan kuin julkisen palvelun asiakasmaksun hinnalla. ”Tämä purkaa hoitojonoja kaikilta”, puolue toteaa.

Kysely tehtiin puolueille maaliskuussa 2025.

Mitä SOSTE kysyi?

Ihmiset ovat Suomessa eriarvoisessa asemassa hoitoon pääsyssä. Työterveyshuollon tai yksityisen sairausvakuutuksen piirissä olevat pääsevät hoitoon usein jo saman päivän aikana. Julkisen perusterveydenhuollon varassa olevilla odotusaika on huomattavasti pidempi. THL:n tilastoraportista selviää, että hoitotakuun tiukentuminen syksyllä 2023 nopeutti etenkin lääkäriin pääsemistä.

Perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajat pitenivät vuoden 2025 alusta 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen. Tämä tulee todennäköisesti lisäämään eroja hoitoon pääsyssä, koska päätös vähentää hyvinvointialueiden rahoitusta. Samaan aikaan hallitus tekee merkittävän rahallisen panostuksen yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksiin.

Väite: Terveyskeskukseen pääsyn pidentäminen 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen oli virhe ja se tulisi pikaisesti korjata

Täysin samaa mieltä – Jokseenkin samaa mieltä- Ei samaa eikä eri mieltä- Jokseenkin eri mieltä – Täysin eri mieltä – Puolueellamme ei ole kantaa tähän asiaan

Puolueiden perustelut

Kokoomus Kokoomuksen tavoitteena on, että hoitoon pääsee silloin, kun hoitoa tarvitsee. Vaikka perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaika pitenee, on kaikissa tapauksissa hoitoon kuitenkin päästävä lääketieteelliset syyt sekä potilaan yksilöllinen tilanne huomioiden kohtuullisessa ajassa.

Toteutamme kela-korvauskokeilun, joka mahdollistaa yli 65-vuotiaille yksityisellä yleislääkärillä käynnin samaan hintaan kuin julkisen palvelun asiakasmaksun hinnalla. Tämä purkaa hoitojonoja kaikilta.

Perussuomalaiset Nykyinen kolme kuukautta on siedettävä lakisääteiseksi takuuksi nimenomaisesti kiireettömän hoidon osalta. Iltalehden selvityksen mukaan suurin osa hyvinvointialueista ei ole pidentänyt hoitotakuuta, vaikka siihen olisi lain puitteissa nyt mahdollisuus. On tärkeää, että hyvinvointialueille annetaan liikkumavaraa järjestää terveydenhoitopalvelut parhaaksi katsomallaan tavalla. 

SDP Kaiken terveydenhuollon perustana tulee olla sairauksien ennaltaehkäisy. Siksi sosiaali- ja terveyspalveluiden painopistettä on siirrettävä ennaltaehkäiseviin ja perustason palveluihin. Nopealla hoitoon pääsyllä ehkäisemme sairauksien pahenemisen ja vähennämme kalliimpien palveluiden tarvetta. Kuntien ja hyvinvointialueiden toimivasta yhteistyöstä on huolehdittava, jotta kukaan ei putoa palveluiden väliin.

Me pidämme kiinni kahden viikon hoitoon pääsystä kiireettömässä hoidossa perusterveydenhuollossa. Suun terveydenhuollossa hoitoon on päästävä kolmen kuukauden aikana.

Perusterveydenhuollossa on otettava käyttöön omalääkäri- ja omahoitajamalli. Kun potilasta hoitaa sama työparina työskentelevä lääkäri ja hoitaja sekä tarvittaessa muut tiimiin kuuluvat ammattilaiset, hoidon laatu ja asiakastyytyväisyys paranevat ja kustannukset vähenevät. 

Keskusta Keskustalle on tärkeää toimiva hoidon porrastus ja perusterveydenhuollon kuntoon laittaminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden integrointi paikallistasolla. Nopea pääsy hoitoon parantaa terveydenhuollon laatua ja vaikuttavuutta sekä vähentää jonotusaikojen ongelmia ja tätä kautta myös erikoissairaanhoidon kuluja.

Perusterveydenhuollossa kiireettömään ajanvarauksen odotus ei saa ylittää 14 vuorokautta.

Vihreät Hyvinvointialueen olivat jo hyvällä tiellä 14 päivän hoitoonpääsyn osalta, nyt hallitus murentaa tätä hyvää kehitystä. Ihminen ei hoitojonossa parane vaan tilanteet pahenevat ja hoitoonpääsyn viivästyminen uhkaa lisätä terveydenhuollon kustannuksia entisestään.

Vasemmistoliitto On surkeaa, että oikeistohallituksen sote-politiikka keskittyy etenkin julkisen perusterveydenhuollon romuttamiseen. Hoitotakuun heikentäminen kolmeen kuukauteen on kansainvälisessä vertailussa ala-arvoinen ja heikentää myös edellytyksiä toimivan omalääkärimallin rakentamiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa käytössä on kolmen päivän hoitotakuu. Perusterveydenhuollon resursseja on vahvistettava, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vasemmistoliitto tahtoo toteuttaa seitsemän vuorokauden hoitotakuun koko perusterveydenhuollossa.

RKP Tunnustamme, että päätös oli vaikea. Määräajan pidentäminen antaa alueille mahdollisuuden priorisoida eniten hoitoa tarvitsevat ja purkaa hoitojonoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen on nykyjärjestelmässä liian kallista, ja henkilöstöpula tekee 14 päivän tavoitteen saavuttamisesta joillekin alueille mahdotonta. Meidän on annettava alueille realistiset työraamit, jotka perustuvat niiden tämänhetkisiin haasteisiin ja resurssitilanteeseen.

Valtaosassa maata hoitotakuu toteutuu, ja tavoitteemme on pitää määräaika alle 14 päivässä kaikilla alueilla. Vaikka laki sallii pidemmän ajan, se ei ole pakollista ja kannatamme 14 päivän hoitotakuuta alueissa.

Hyvinvointialueiden taloudelliset haasteet edellyttävät kestäviä ratkaisuja, jotka parantavat perusterveydenhuollon saatavuutta ilman turhaa byrokratiaa. Siksi tuemme aluekohtaisia toimia hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi ja panostamme perusterveydenhuollon vahvistamiseen.

KD Tällä hetkellä hoitoon on päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa. Alle 23-vuotiaiden on kuitenkin päästävä hoitoon viimeistään 14 vuorokaudessa, jos kyse on sairauden tai vamman tutkimuksesta tai hoidosta. Vaikka aiemmin lakiin oli kirjattu lyhyempi hoitotakuuaika, ei takuun toteuttamiselle ollut realistisia mahdollisuuksia taloudellisesti kestävillä ratkaisuilla toteutettavaksi. Tavoiteltavaa on, että tulevaisuudessa meillä on riittävä henkilöstö ja hoitotakuu olisi lyhyempi ja hoitoon pääsisi nopeammin.