Hallitusohjelman työryhmien jäsenet avasivat hallitusohjelman sotu- ja sote-linjauksia


Etusivu / Uutiset / Hallitusohjelman työryhmien jäsenet avasivat hallitusohjelman sotu- ja sote-linjauksia

Iso salillinen sote-järjestöjen aktiiveja kokoontuivat SOSTEn tiloihin keskustelemaan Rinteen hallitusohjelman kahden ison reformin kirjauksista: sotu- ja sote-uudistuksesta. Keskustelua pohjustivat hallitusohjelmaneuvotteluissa mukana olleet kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Anu Vehviläinen (kesk.). Kontula oli jäsenenä sosiaaliturvaa käsittelevässä alaryhmässä, Vehviläinen puolestaan veti sote-alaryhmää. He kumpikin ovat myös tuoreita valiokuntien puheenjohtajia.

Kontula korosti puheenvuorossaan hallitusohjelman vahvoja kirjauksia sosiaaliturvaan liittyvän byrokratian purkamiseen: perusturvan yhtenäistämiseen ja esimerkiksi yhden hakemuksen -periaatteeseen. Kontula toi esille, että myös paljon parjatusta aktiivimallista luovutaan. Hän piti hyvänä negatiivisen tuloveron kokeilua, vaikkakin sen toteuttamiseen on varattu vaatimaton rahoitus. Sosiaaliturvan uudistus laitetaan nyt käyntiin ja tähän työhön on tarkoitus ottaa mukaan myös kansalaisyhteiskunta.

Kontulan puheenvuoroa kommentoinut Eläkkeensaajien keskusliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen toi puheenvuorossaan (katso diaesitys) esiin sote-järjestöjen periaatteita joustavasta perusturvasta. Ilahduttavasti monet näistä esitykset näkyvät myös hallitusohjelmassa, mutta aitoja toimia vielä odotellaan.

Kansanedustaja Anu Vehviläinen kertasi hallitusohjelman sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistukseen liittyviä keskeisiä linjauksia. Näitä ovat perustettavat itsehallinnolliset maakunnat, jotka toimivat sekä järjestäjinä että tuottajina. Viime hallituskaudella keskeisestä valinnanvapaudesta ei tällä kertaa puhuta ollenkaan, mutta palvelusetelijärjestelmää aiotaan kehittää. Monikanavarahoituksen yksinkertaistamista, maakuntien rahoitusta sekä maakunnille mahdollisesti muita siirrettäviä tehtäviä aiotaan pohtia parlamentaarisesti. Perustason palveluihin ja paljon palveluita tarvitseviin tarvitaan erityisesti panostuksia.

Hallitusohjelman mukaan järjestöjen roolia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä vahvistetaan. Vehviläisen puheenvuoroa kommentoinut Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax korosti sote-järjestöjen moninaisen roolin tunnistamista uudistuksessa ja järjestöjen toimintaedellytysten turvaamista. Hän on myös lausunut sote-rakenteesta järjestötoiminnan näkökulmasta. Nyt hallitusohjelmassa olevat kirjaukset eivät vielä ole riittävät ja siksi järjestöjen vaikuttamistyön on jatkuttava vahvana. Myös Vehviläisen mukaan järjestöjen rooli on katsottava heti aluksi ja ripeästi.

Tilauus lähetettiin suorana ja siitä on alla myös tallenne.