Valtioneuvosto on esittänyt 20.3.2020 pidetyssä tiedotustilaisuudessa tukitoimia, joilla tuetaan yrittäjien ja yritysten mahdollisuuksia saada rahoitusta poikkeuksellisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Esimerkiksi työantajamaksujen huojennus on hyvä linjaus, joka edistää myös järjestöjen toimintaedellytyksiä. SOSTE ei ole saanut Business Finlandilta ja Finnveralta selkeää vastausta siihen, että koskeeko rahoitus myös yhdistyksiä ja säätiöitä. Business Finlandin verkkosivuilla olevien tietojen perusteella järjestöjen rahoitus ei olisi mahdollista.
SOSTE vaatii, että suunnitelmissa olevat toimet tulee ulottaa myös järjestöjen palvelutoiminnan rahoittamiseen. Aiemmin nämä rahoitusmekanismit eivät ole soveltuneet järjestöjen toimintaan. Järjestökenttä joutuu poikkeusoloissa mukauttamaan omaa toimintaansa ja huoli toiminnan jatkuvuudesta on suuri monelle järjestölähtöisellä toimijalla.
Monilla järjestöillä ei ole puskurirahastoja, joilla voidaan selvitä poikkeuksellisista olosuhteista. Tämä aiheuttaa järjestöjen palvelutuotantoon väistämättä lomautuksia ja irtisanomisia sekä pahimmillaan konkurssin. Järjestöissä vastuun kantavat luottamushenkilöinä toimivat hallituksen jäsenet ja pahimmillaan he joutuvat henkilökohtaisesti korvaamaan järjestön taloudelliset menetykset konkurssitilanteessa.
Järjestöjen palvelutuotannon asiakasryhminä ovat usein kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset. Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa on järjestöjen toimintaa voitava kehittää niin, että perinteisten kohtaavien toimintojen tilalle voidaan ottaa käyttöön etäyhteyden kautta tapahtuvia toimintamuotoja. On varmistettava, että hallituksen mittavat taloudelliset tukitoimet koskevat myös säätiöitä, yhdistyksiä ja järjestöomisteisia yrityksiä.
Lisätietoja
- SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas
- SOSTEn järjestöpäällikkö Riitta Kittilä