Enemmistö eduskuntapuolueista vapauttaisi pienituloiset sairaala- ja terveyskeskus­maksuista

SOSTEn eduskuntapuoluekyselyn tulokset väittämästä: 'Heikoimmin toimeentulevat pitäisi vapauttaa sairaala- ja terveyskeskusmaksuista.' Vastaukset jakautuvat seuraavasti: Jokseenkin eri mieltä: Perussuomalaiset. Jokseenkin samaa mieltä: Kokoomus, Keskusta ja RKP. Täysin samaa mieltä: SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Etusivu / Uutiset / Enemmistö eduskuntapuolueista vapauttaisi pienituloiset sairaala- ja terveyskeskus­maksuista

SOSTE kysyi eduskuntapuolueilta arvioita siitä, tulisiko heikoimmin toimeentulevat ihmiset vapauttaa sairaala- ja terveyskeskusmaksuista. Sekä hallitus- että oppositiopuolueilta löytyi laajasti kannatusta asialle. Puolueista vain perussuomalaiset suhtautuivat maksuvapautukseen varauksella.

Maksuvapautukselle täyden tuen antoivat KD, Liike Nyt, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kokoomus, keskusta ja RKP olivat asiasta jokseenkin samaa mieltä.

SOSTEn eduskuntapuoluekyselyn tulokset väittämästä: 'Heikoimmin toimeentulevat pitäisi vapauttaa sairaala- ja terveyskeskusmaksuista.' Vastaukset jakautuvat seuraavasti: Jokseenkin eri mieltä: Perussuomalaiset. Jokseenkin samaa mieltä: Kokoomus, Keskusta ja RKP. Täysin samaa mieltä: SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Asiakasmaksut eivät saa estää hoitoon pääsyä

Vastauksissa korostettiin, että hyvinvointialueiden tulee käyttää oikeuttaan alentaa tai jättää maksut perimättä, jos ne vaarantavat toimeentulon. ”Hyvinvointialueet voivat alentaa myös tasamaksuja alentuneesta maksukyvystä johtuen ja kannatamme, että hyvinvointialueilla rajallisten resurssien rajoissa näin myös tehdään”, toteaa kokoomus vastauksessaan.

Vasemmistoliitto esitti, että terveyskeskusmaksut tulisi poistaa kokonaan.

Perussuomalaiset oli ainoa puolue, jonka mielestä heikoimmin toimeentulevia ei pitäisi vapauttaa sairaala- ja terveyskeskusmaksuista. Puolueen mukaan Suomessa on julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa kalenterivuosittainen maksukatto ja sillä pystytään varmistamaan, että asiakasmaksut eivät muodostu kenellekään kohtuuttomiksi. ”Vaikka haluammekin pitää asiakasmaksut kohtuullisina, asiakasmaksuilla ei pitäisi tehdä sosiaalipolitiikkaa, sitä varten ovat hoitokatot ja tulonsiirrot”, muistuttaa perussuomalaiset vastauksessaan.

”Suomessa päätyi viime vuonna ulosottoon yli puoli miljoonaa asiakasmaksua, joista suuri osa oli tasasuuruisia terveydenhuollon maksuja, kuten terveyskeskuslääkärimaksuja ja erikoissairaanhoidon lääkärikäyntejä. Jotta ulosottojen määrä kääntyisi laskuun, SOSTE on esittänyt, että myös tasasuuruisia maksuja alennettaisiin pienituloisilla”, korostaa SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti.

Lähes jokainen maksuvapautusta kannattava puolue nosti vastauksessaan esille huolen siitä, että korkeiden asiakasmaksujen vuoksi pienituloiset eivät hakeudu palveluihin oikea-aikaisesti ja se voi tulla lopulta yhteiskunnalle taloudellisesti kalliimmaksi. ”Palveluiden saamisen tai hoitoon pääsyn viivästyminen voi tulla inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiksi”, toteaa SDP vastauksessaan.

Keskusta ja RKP toivat vastauksissaan esille, että asiakasmaksujen rinnalla myös lääke- ja matkakustannukset rasittavat pienituloisten taloutta. Keskusta esitti ratkaisuksi yhtenäisen ja selkeän maksukaton käyttöönoton lääkkeille, matkakustannuksille ja asiakasmaksuille.

Kysely tehtiin eduskuntapuolueille maaliskuussa 2025.

Mitä SOSTE kysyi?

Väite: Heikoimmin toimeentulevat pitäisi vapauttaa sairaala- ja terveyskeskusmaksuista.

Täysin samaa mieltä – Jokseenkin samaa mieltä- Ei samaa eikä eri mieltä- Jokseenkin eri mieltä – Täysin eri mieltä – Puolueellamme ei ole kantaa tähän asiaan

Puolueiden perustelut:

Kokoomus: Terveydenhuollon asiakasmaksut ovat perusterveydenhuollossa käytössä kaikilla hyvinvointialueilla. Ainoastaan Helsingin kaupungilla ei ole käytössä asiakasmaksuja. Asiakasmaksu tuo pienen omavastuun ihmiselle omista terveysasioistaan sekä nostaa arvostusta saatua palvelua kohtaan. Asiakasmaksut eivät kuitenkaan saa muodostaa estettä palveluihin pääsemiseksi. Hyvinvointialueiden tulee jo lain mukaan alentaa tai jättää kokonaan perimättä maksukyvyn mukaan mitoitettu asiakasmaksu, jos se vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä. Hyvinvointialueet voivat alentaa myös tasamaksuja alentuneesta maksukyvystä johtuen ja kannatamme, että hyvinvointialueilla rajallisten resurssien rajoissa näin myös tehdään.

Perussuomalaiset: Hyvinvointialueet voivat itse päättää asiakasmaksujen tasosta. Lain sallimalla korkeimmallakin tasolla maksut olisivat silti palveluiden todellista tuotantokustannusta matalammat. Esimerkiksi suuhygienistillä käynnin korkein sallittu perusmaksu on tänä vuonna 13,8 euroa.

Suomessa on julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa kalenterivuosittainen maksukatto. Tällä pystytään varmistamaan, että asiakasmaksut eivät muodostu kenellekään kohtuuttomiksi.

Vaikka haluammekin pitää asiakasmaksut kohtuullisina, asiakasmaksuilla ei pitäisi tehdä sosiaalipolitiikkaa, sitä varten ovat hoitokatot ja tulonsiirrot.

SDP Palveluiden saamisen tai hoitoon pääsyn viivästyminen voi tulla inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiksi. Asiakasmaksut eivät saa muodostua esteeksi oikea-aikaiselle hakeutumiselle palveluihin.

Pidämme tärkeänä, että suomalaiset pääsevät lääkärin vastaanotolle ja terveyspalveluihin oikeaan aikaan, tarpeiden mukaisesti ja kohtuuhintaisesti – tai ilman asiakasmaksua. Tämä on tärkeää varmistaa erityisesti heille, jotka eivät olet työterveyspalvelun piirissä, eli esim. eläkeläisille. Oikea-aikainen puuttuminen terveysongelmiin parantaa myös toimintakykyä ja tuo lisää terveitä elinvuosia.

Suomessa sote-asiakasmaksut ovat korkeita verrattuna moniin muihin länsimaihin. Sote-asiakasmaksuja ei pitäisi korottaa nykytasosta, vaan pikemminkin laskea niitä. Asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa säädetyt summat ovat enimmäismaksuja ja hyvinvointialue voi periä matalampia maksuja. Valitettavasti hallitus on kiristänyt hyvinvointialueiden rahoituksen niin tiukalle, että asiakasmaksutkin ovat monella alueella “tapissa”. Hallitus on myös tämän vuoden alusta nostanut maksuja merkittävästi, jopa 45 prosenttia. 

Keskusta Hyvinvointialueet ovat olleet pakotettuja nostamaan asiakasmaksut lakisääteiseen maksimiin, koska valtio vei maksukattoa korottaessaan myös rahat hyvinvointialueilta. Keskusta on huolissaan terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksista, koska ne lisäävät pienituloisten taloudellista rasitusta ja toimivat jopa esteenä hoitoon hakeutumiselle. Tämä voi johtaa myöhemmin erikoissairaanhoidon kustannusten nousuun. 

Keskustan mielestä hyvinvointialueiden tulee käyttää oikeuttaan alentaa tai olla perimättä maksuja, jos ne vaarantavat asiakkaiden toimeentulon. Esimerkkinä hyvästä harkinnasta on Lapin hyvinvointialue, joka poisti synnytysten asiakasmaksut.  

Suomessa perusterveydenhuollon maksutaso on eurooppalaisittain korkea. Kannatamme terveydenhuoltoon sellaisia maltillisia maksuja, jotka eivät vaaranna pienituloisten ja paljon palveluja käyttävien mahdollisuuksia tarpeellisiin terveyspalveluihin. Ihmisten välttämättömät terveydenhoitomenot koostuvat muistakin kuin lääkärin vastaanottomaksuista. Monelle esimerkiksi lääke- ja matkakustannukset voivat olla suurempi taloudellinen rasite. Terveydenhoitomenoja pitää siksi katsoa laajemmin. Maksutonta lääkärikäyntiä parempi keino on esittämämme yhtenäinen ja selkeä vuosittainen maksukatto lääkkeille, matkakustannuksille, lääkärinpalkkioille ja hoitokuluille.

Vihreät Asiakasmaksut eivät saa muodostua kynnykseksi avun hakemiselle tai lapsen varhaiskasvatukseen pääsemiselle. Maksuvapautukset varmistavat, että jokainen pääsee avun piiriin eikä tarvitse pelätä oman toimeentulon vaarantuvan. Asiakasmaksuista syntyvät ulosottokierteet pahentavat ihmisen tilannetta entisestään.

Vasemmistoliitto Terveyskeskusmaksut tulisi poistaa koko Suomessa, sillä niistä on huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Perusterveydenhuollossa asiakasmaksut vähentävät tutkitusti palveluiden käyttöä, jolloin terveysongelmat pahenevat ja myös kustannukset kasvavat. Kestävin tapa hillitä sote-kustannuksien kasvua on ennaltaehkäisevien palveluiden ja perusterveydenhuollon vahvistaminen. Orpon ja Purran hallituksen politiikka vie kuitenkin kehitystä päinvastaiseen suuntaan.

RKP Hoito on perusoikeus, johon kaikilla on oltava pääsy. Meidän on varmistettava, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada hoitoa, eikä hoidon hinta saa muodostua esteeksi. Tiedostamme, että taloudellisesti heikommassa asemassa olevat kärsivät eniten asiakasmaksujen korotuksista. Siksi meidän on harkittava tarkasti hoidon, lääkkeiden ja muiden maksukattojen vaikutuksia, jotta niiden yhteisvaikutus ei muodostu liian raskaaksi. Samalla meidän on varmistettava, että emme luo liian suuria kannustinloukkuja. Pyrkimyksemme on varmistaa, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla, ja että taloudelliset syyt eivät estä ketään saamasta tarvitsemaansa hoitoa.

KD KD haluaa pitää asiakasmaksut kohtuullisina, eivätkä maksut saa olla este palveluihin hakeutumiselle. Asiakkaan taloudellinen tilanne tulee huomioida ja asiakasmaksulaki antaakin alueille mahdollisuuden alentaa asiakkaan maksua tai vapauttaa asiakas kokonaan maksusta.