Järjestöt vaativat järjestökuulemista sosiaaliturva­leikkausten yhteis­vaikutuksista

Valkoisen kirjekuoren päällä lukee: Järjestöjen avoin kirje: Sosiaaliturvaan sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin kaavailtujen leikkausten yhteisvaikutusten arvioinnista järjestettävä järjestökuuleminen. Lisäksi alareunassa SOSTEn pinkki logo.

Etusivu / Uutiset / Järjestöt vaativat järjestökuulemista sosiaaliturva­leikkausten yhteis­vaikutuksista

SOSTE pyytää yhdessä Amnestyn, Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Ihmisoikeusliiton ja Suomen sosiaalioikeudellisen seuran kanssa sosiaali- ja terveysministeriötä järjestämään sosiaaliturvaa sekä sosiaali- ja terveyspalveluja koskevien budjettilakiesitysten yhteisvaikutusten arvioinnista järjestökuulemisen. Asiaa koskeva avoin kirje on toimitettu sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasoselle, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle sekä sosiaali- ja terveysministeriön johdolle maanantaina 19.8.2024.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee sosiaaliturvaa sekä sosiaali- ja terveyspalveluja koskeviin budjettilakiesityksiin liittyvää yhteisvaikutusten arviointia. Arvioinnin on tarkoitus sisältää perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointi. Arvioinnin on ilmoitettu valmistuvan syksyn aikana, ja sen on tarkoitus olla käytettävissä hallituksen esityksiin sisältyvien vaikutusarviointien täydentäjänä.

Järjestöt pitävät ongelmallisena, että ministeriön yhteisvaikutusten arviointi ei ole ollut käytettävissä hallitusten esitysluonnosten lausuntoaikana. 

Sosiaaliturvaan sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin on kohdistettu tällä vaalikaudella jo mittavia säästöjä ja lisää on suunnitteilla. Monien säästölakien kielteiset vaikutukset ovat painottuneet pienituloisiin sekä haavoittuvassa asemassa oleviin, kuten lapsiin ja nuoriin sekä vammaisiin ja iäkkäisiin ihmisiin.

Järjestökuulemisella turvattaisiin kansalaisyhteiskunnan mahdollisuutta osallistua perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen vaikuttavien budjettilakien valmisteluun. Kuuleminen edistäisi sitä, että järjestöjen laaja-alainen osaaminen ja asiantuntemus eri väestöryhmien tilanteesta huomioidaan päätöksenteossa. Kuulemistilaisuus olisi tärkeä sosiaaliturvaan sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvien perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen seurannan ja arvioinnin kannalta. Tilaisuus myös vahvistaisi luottamusta lainvalmistelun avoimuuteen. 

Lue avoin kirje Amnestyn verkkosivuilta: Avoin kirje: Sosiaaliturvan sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden budjettilakien yhteisvaikutusten arvioinnista on järjestettävä järjestökuuleminen (amnesty.fi)