Talous- ja hallintopäivät on valtakunnallinen ajankohtaisseminaari, jossa käsitellään järjestöjen taloutta ja hallintoa koskevia kysymyksiä laajasti. Tule hakemaan ajankohtaista tietoa muun muassa työmarkkina-asioista, varainhankinnasta, avustusten kilpailuvaikutuksista sekä siitä, miten järjestöjen palvelut saa näkyviksi palvelutietovarannon avulla. Saat tietoa EU-rahoituskauden 2022-2027 raportoinnin ja rahoituksen uudistuksista sekä STEAn valvonnasta ja avustusten käytöstä.
Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen
Osallistumismaksu 175 euroa. Hinta sisältää lounaan molempina päivinä, kahvit sekä illallisen.
Ohjelma 28.11.
9.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
10.15 Tilaisuuden avaus
Miikka Lönnqvist, hallintojohtaja, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
10.30 Ajankohtaiset työmarkkina-asiat, työvoiman saatavuus
Esityksessä avataan ajankohtaisia hallitusohjelman työelämäkirjauksia ja niiden mahdollisia vaikutuksia HALIn TES-aloille, eli yksityiseen sosiaalipalvelualaan, sosiaalialan järjestötyöhön ja terveyspalvelualaan. Myös kerrotaan ko. alojen TES-ratkaisuiden palkankorotuksista taustoineen. Tilannekatsaus STEA-rahoituksen tulkinnasta TES-tason ylittävistä etuisuuksista.
Tuomas Mänttäri työmarkkinajohtaja, Hyvinvointiala HALI ry
11.45 Lounas
12.45 Lobbauksen avoimuusrekisteri tulee – miksi ja mitä se edellyttää vaikuttamistyötä tekeviltä? Avoimuus arkipäiväistää lobbausta
Uusi avoimuusrekisteri eli lobbarirekisteri otetaan käyttöön Suomessa ensi vuoden alusta. Rekisteri tekee näkyväksi eri vaikuttajatahojen lobbauksen. Miksi on tärkeää, että päättäjiin kohdistuva lobbaus tehdään näkyväksi? Mitä rekisteri edellyttää vaikuttamistyötä tekeviltä järjestöiltä ja muilta toimijoilta?
Tuomo Yli-Huttula, VTV:n avoimuusrekisterineuvottelukunnan puheenjohtaja
13.30 Uusi EU-rahoituskausi 2022–2027. Raportointiin ja rahoitukseen tulleet uudistukset
Esityksessä avataan sekä kustannusmallien että raportoinnin muutoksia, nostetaan esiin alueellisen ja valtakunnallisen toiminnan eroja sekä annetaan vinkkejä, mistä voi seurata avautuvia hakuja.
Niina Lamberg, rahoituspäällikkö, Hämeen ELY-keskus
14.00 Kahvitauko
14.30 KKV Avustusten kilpailuvaikutukset
Järjestöille suunnatuilla valtionavustuksilla voi olla kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Valtionavustuksiin sisältyviä kilpailuhaittoja voidaan tunnistaa mm. hakemuksissa pyydettävien tietojen pohjalta. Hyvä valtionavustusten kilpailuvaikutusten arviointi on systemaattista, harmonisoitua ja läpinäkyvää.
Helena Tuorila, johtava asiantuntija, Kilpailu- ja kuluttajavirasto
15.30 Varainhankinnan ajankohtaiset asiat
Esityksessä käydään läpi järjestöjen varainhankinnan ja erityisesti rahankeräysten nykytilaa Suomessa. Mitä järjestöjen olisi hyvä huomioida varainhankinnan merkityksen kehittymisestä tulevaisuudessa? Mitä mahdollisia vaikutuksia EU-sääntelyt tuovat suomalaistenkin järjestötoimijoiden varainhankintaan?
Pia Tornikoski, pääsihteeri, Vala ry
16.00 Tauko
16.10 Järjestöjen palvelut näkyviksi palvelutietovarannon avulla
Palvelutietovaranto on keskitetty tietovaranto, johon niin julkiset toimijat (kunnat, hyvinvointialueet, viranomaiset) kuin järjestötkin kuvaavat toimintaansa ja palveluitaan. Palvelutietovarantoon tallennettu tieto on avointa dataa, jota voidaan hyödyntää erilaisissa palveluissa. Palvelutietovarantoa ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto.
Niina Hakala, erityisasiantuntija ja Miia Pauna, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto DVV
16.40 Lähellä.fi osana järjestön tietojohtamista
Lähellä.fi on helppokäyttöinen tietopalvelu kaikkeen järjestön toiminnan ilmoittamiseen. Kohta se on myös järjestöille kevyt tapa kuvata palvelunsa Palvelutietovarantoon. 2024 lanseerattava Lähelläpro.fi on suunniteltu helpottamaan järjestöjen työtä ja tehostamaan julkisen sektorin ja järjestöjen välistä viestintää. Näillä työkaluilla järjestöille jää enemmän aikaa ydintehtävänsä toteuttamiseen – ihmisten tukemiseen.
Tero Hannula, verkostoluotsi, Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys
n. 17.00 Päivän ohjelma päättyy
18.00 Illallinen, tutustumista kollegoihin ja yhdessä oloa glögin äärellä
Ohjelma 29.11.
8.30 Aamukahvi
9.00 STEAn ajankohtaiset
- STEAn valvonnan esittely ja tehtävät
- STEAn avustusten käytön valvontaan liittyvät ajankohtaiset oikeustapaukset
- STEAn investointiavustukset ja mm. niiden takaisinperintään liittyvät ajankohtaiset asiat
- TES:n ulkopuolisten vapaiden ym. palkitsemiseen liittyvien kulujen kattaminen STEAn avustuksella
Puhujina valvontapäällikkö Juuso Heikkilä, lakimies Markus Latvala / Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
10.30 Tauko
11.00 Järjestöjen palvelutuotanto – oikein hyvää bisnestä
toimitusjohtaja Susanna Kallama, Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry / Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus