Fram­tidens välfärd kräver starka social- och hälso­organisationer

Kasvokuvassa hymyilee Maria Helsing-Johansson, vieressä lukee hänen nimensä ja sana SOSTEblogi.

Etusivu / Blogi / Fram­tidens välfärd kräver starka social- och hälso­organisationer

Social- och hälsoorganisationerna är en central del av det finländska samhället. De erbjuder stöd, hjälp och information till människor i alla skeden av livet och fyller en viktig roll i att komplettera de offentliga välfärdstjänsterna. Särskilt för den svenskspråkiga befolkningen i Finland är dessa organisationer avgörande för att säkerställa tillgången till tjänster på det egna språket. Men för att organisationerna ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete krävs stabila verksamhetsförutsättningar, trygg finansiering och ett starkt stöd från staten, välfärdsområden och kommuner.

Långsiktig och hållbar finansiering

En av de största utmaningarna för social- och hälsoorganisationerna är att säkerställa långsiktig finansiering. För att de ska kunna fortsätta sitt arbete krävs tillräckliga och stabila ekonomiska resurser. Detta är särskilt viktigt för den svenskspråkiga befolkningen, då många organisationer utgör de enda aktörerna som erbjuder stöd och hjälp på svenska. Utan trygg finansiering riskerar dessa tjänster att försvinna.

Det innebär att:

Samverkan och integrering i välfärdsstrukturen

För att optimera organisationernas potential måste deras arbete integreras i välfärdsområdenas och kommunernas serviceplanering. För den svenskspråkiga befolkningen är denna samverkan extra viktig, då bristande samordning ofta leder till att svenskspråkiga klienter inte får tillgång till tjänster på sitt modersmål.

Detta kräver:

Social- och hälsoorganisationerna tryggar välfärden

Att investera i social- och hälsoorganisationernas verksamhetsförutsättningar är en investering i hela samhället. Med rätt stöd och samverkan kan organisationerna fortsätta att bidra med ovärderliga insatser och stärka välfärden för alla. Dessa organisationers verksamhet är i många fall avgörande för att säkerställa rätten till tjänster på det egna språket. Det är avgörande att både välfärdsområdena och kommunerna tar ansvar för att säkerställa organisationernas långsiktiga existens och utveckling.