Kesällä 2017 käynnistyi Suomi 100 -ohjelma, joka suunniteltiin kolmevuotiseksi ja toteutettiin valtion talousarvioon sisällytetyllä lisämäärärahalla sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle. Järjestöt mukana muutoksessa –ohjelma on puolestaan yksi kolmesta Suomi 100 –avustusohjelmasta. STM:n STEA-rahoitteiset Suomi 100 -avustusohjelmat ovat:
- Kaikille eväät elämään – avustusohjelma eriarvoisuuden vähentämiseksi
- Toimintakyky kuntoon – avustusohjelma työikäisten toimintakyvyn parantamiseksi
- Järjestö 2.0: mukana muutoksessa – avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Ohjelmiin hyväksytyt hankkeet löytyvät sekä Stean sivuilta että Innokylästä.
Koordinaatiohankkeen kotisivut löytyvät Innokylästä
Järjestöt mukana muutoksessa –hanketta koordinoi SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry. SOSTE pyrkii tuomaan maakunnallisia toimijoita yhteen niin, että ne pääsevät verkostoitumaan ja vuorovaikuttamaan keskenään. Lisäksi SOSTE tukee yksittäisiä hankkeita muun muassa neuvonnalla, ohjauksella, koulutuksella ja viestinnällä sekä hanketoimijoita tuetaan arvioinnissa, viestinnässä, vaikuttamisessa ja tiedon tuottamisessa.
[button class=”c-red-link” text=”Järjestö 2.0: mukana muutoksessa -hankkeen kotisivut” url=”https://vanha.innokyla.fi/web/tyotila5607938″ ]
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa -avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä
Ohjelmalla on kaksi päätavoitetta: a) Vahvistaa järjestöjen roolin ja toimijaverkostojen muodostumista sote-ja maakuntauudistuksessa sekä maakuntien ja kuntien sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön tukena. b) Tukea kansalaisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua ja toimia osana nykypäivän tietoyhteiskuntaa.
STEA:n hankehaun ja valmistelun perusteella siihen sisällytettiin 17 maakunnallista ja 7 digitalisaatiota tukevaa hanketta. Maakunnalliset hankkeet käyvät vuoropuhelua alueensa maakunnan ja kuntien kanssa, tekevät järjestöjen työtä näkyväksi ja luovat yhteystyötä alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen alueellisesti. Digitalisaatiota tukevissa hankkeissa sen sijaan kehitetään kansalais- ja järjestötoimijoiden auttamistyötä.
Järjestöt mukana muutoksessa -ohjelma vahvistaa järjestöjen yhteistyötä kuntien ja maakuntien kanssa, tukee muutokseen valmistautumista ja edistää kansalaisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua ja toimia nykypäivän tietoyhteiskunnassa.
Yhteiskunnalliset muutokset hankkeiden haasteena
Ensimmäisen vuoden aikana hankkeen tärkein tehtävä oli tuoda hankkeiden toimijoita yhteen ja verkostoitumaan. Maakunnissa luotiin perustaa yhteistyölle siellä, missä sitä ei ennestään ollut vankalla pohjalla.
Hankkeet joutuivat uuteen tilanteeseen, kun 8.3.2019 Sipilän hallitus siirtyi toimitusministeristöksi ja sen vuoksi sote ja maakuntauudistus lakkautettiin. Hankkeissa jouduttiin pohtimaan hankkeiden tavoitteita ja jatkoa uudessa tilanteessa, ja odottamaan uuden hallituksen syntymistä. Hanketoimijat pystyivät melko nopeasti asemoimaan toimintansa muuttuneeseen tilanteeseen. Vuodelle 2020 hankkeet tarkentavat ja täsmentävät hakemukset toimintaympäristön muutokset huomioiden.
Eri tahtiin, mutta kohti yhteistä päämäärää
Maakunnat etenevät valmistelussa omassa tahdissaan (pdf) – ja samoin muutosohjelman hankkeet etenevät yksilöllisten tavoitteidensa mukaan. Yhteistä maakunnallisille hankkeille ovat seurattavat tulostavoitteet. Niitä seurataan vuosittain yhteisen päämäärän saavuttamisessa (pdf).
Huolimatta hallituspohjan muutoksista ohjelmassa mukana olevien sote-alan järjestöjen yhteistyörakenteiden perusta on luotu. Monilla alueilla hanketyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja järjestö-kunta-maakunta –akselin yhteistyö on vakiintunut entisestään.
Kaikissa maakunnissa järjestöt ovat olleet mukana maakunnallisten rakenteiden valmistelussa. Tämä näkyy konkreettisesti monella tavalla: Maakuntien strategian osana valmistellaan myös järjestöstrategiaa tai vastaavaa ohjelmaa. Järjestöt ovat olleet mukana maakuntien palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä ja tästä työstä saadut kokemukset ovat hyödynnettävissä myös Rinteen hallituksen raamittamassa soteuudistuksessa.
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa koordinaatiohankkeen ohjausryhmä
- Puheenjohtaja Hanna Heinonen
- Varapuheenjohtaja Janne Juvakka, Diabetesliitto
- STM, johtava asiantuntija Päivi Nygren
- TEM, teollisuusneuvos Marjukka Aarnio
- FDUV (Förbundet De Utvecklingsstördas Väl), verksamhetsledare Lisbeth Hemgård
- Kuurojen liitto, toiminnanjohtaja Markku Jokinen
- Invalidiliitto, pääjohtaja Petri Pohjonen
- MLL, pääsihteeri Milla Kalliomaa
- Näkövammaisten liitto ry, järjestöjohtaja Sari Kokko
- Muistiliitto, toiminnanjohtaja Eila Okkonen
- Kuntaliitto, erityisasiantuntija Päivi Kurikka
- SOSTEn hallituksen varapuheenjohtaja Sari Aalto-Matturi
- SOSTEn hallituksen jäsen Anneli Pohjola
- STEA, kehittämispäällikkö Elina Varjonen
Lisätietoja hankkeesta löydät hankkeen kotisivuilta: [button class=”c-red-link” text=”Järjestö 2.0: mukana muutoksessa -hankkeen kotisivut” url=”https://vanha.innokyla.fi/web/tyotila5607938″ ].