Sote-järjestöt hyvinvointialueilla


Etusivu / Artikkelit / Sote-järjestöt hyvinvointialueilla

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Suomessa on 21 hyvinvointialuetta, ja lisäksi Helsingin kaupunki vastaa omasta sosiaali- ja terveydenhuollostaan. Uudellamaalla erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu on HUS-yhtymällä.

Hyvinvointialueet vastaavat myös pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. Palvelut tuottaa alueen pelastuslaitos, ja alueilla on mahdollisuus hankkia palveluja sopimuspalokunnilta. Hyvinvointialueet ovat itsehallinnollisia, ja niiden rahoitus perustuu pääosin valtion tukeen. Pitkän aikavälin toiminta- ja taloustavoitteet määritellään hyvinvointialuestrategiassa ja pelastustoimen osalta keskeisin asiakirja on palvelutasopäätös.

Sote-järjestöjen rooli palvelustrategiassa

Hyvinvointialuestrategiassa otetaan huomioon palvelujen järjestämistä ja tuottamista koskevat linjaukset, laissa säädetyt palvelutavoitteet, asukkaiden osallistumismahdollisuudet sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Palvelustrategiassa määritellään, miten palvelut toteutetaan huomioiden asukkaiden tarpeet, paikalliset olosuhteet sekä palvelujen saatavuus, saavutettavuus ja kustannustehokkuus. Sote-järjestöjen osuus yksityisten palveluntuottajien joukossa on merkittävä: sosiaalipalveluissa yli kymmenen prosenttia ja terveyspalveluissa muutaman prosentin.

Hyvinvointialueet tekevät yhteistyötä alueensa kuntien, julkisten toimijoiden, yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen, kuten sote-järjestöjen kanssa. Järjestöillä on keskeinen rooli eri väestöryhmien hyvinvoinnin ja terveyden tukemisessa niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Sote-järjestöjen näkökulmasta on tärkeää varmistaa, että yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa on tiivistä ja strategisesti suunniteltua.

Hyte-neuvottelut – mahdollisuus sote-järjestöille

Hyvinvointialueiden vastuulla on järjestää vuosittain hyte-neuvottelut, joissa sovitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteista, toimenpiteistä ja yhteistyöstä. Sote-järjestöjen näkökulmasta nämä lakisääteiset neuvottelut tarjoavat tärkeän mahdollisuuden osallistua alueelliseen yhteistyöhön ja vaikuttaa hyvinvointialueiden päätöksentekoon.

Vaikuttamistoimielimet ja sote-järjestöjen osallistuminen

Hyvinvointialueilla toimii vaikuttamistoimielimiä, joiden tehtävänä on varmistaa nuorten, vammaisten ja ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Nämä toimielimet edistävät osallisuutta ja tuovat kohderyhmiensä äänen esille päätöksenteossa. Sote-järjestöt ovat usein vahvasti mukana näissä toimielimissä, mikä mahdollistaa järjestöjen aktiivisen osallistumisen hyvinvointialueiden toimintaan.

Lue lisää