SOSTE ei kannata työttömyysturvan aktiiviajan korotuksista luopumista

SOSTElausunto.

Etusivu / Lausunnot / SOSTE ei kannata työttömyysturvan aktiiviajan korotuksista luopumista

Työllistymistä edistävän palvelun ajalta voi saada työttömyyspäivärahan korotettuna yhteensä korkeintaan 200 arkipäivältä. Korotusosa on työttömän perusturvassa 5,29 euroa päivässä eli keskimäärin 114 euroa kuukaudessa. Korotettu ansio-osa oli keskimääräinen 7,80 euroa päivässä vuonna 2023. SOSTE ei kannata ehdotusta, että näistä korotusosista luovutaan.

Pienituloisille yli 100 euron tulojen väheneminen kuussa on merkittävä heikennys toimeentuloon. Omalla aktiivisuudella saatu korotus on osaltaan auttanut siinä, että ihmiset eivät niin usein päädy viimesijaisen toimeentulotuen byrokratialoukkuun. Esityksen arvioidaankin todennäköisesti lisäävän asumistuen ja toimeentulotuen tarvetta.

Mielestämme kaikki aktiivisuus ja työnteko ihmisen yksilöllisen työ- ja toimintakyvyn rajoissa on arvokasta. Rangaistuksiin ja kontrolliin pohjautuvan aktivoinnin sijaan ihmisiä tulisi työttömyysturvassa kannustaa palkitsemalla aktiivisuudesta – siitä, että ihminen vähentää aktiivisesti omaa riskiään työttömyyden pidentymisestä. Aktiiviajan korotuksista luopuminen on tälle periaatteelle vastakkainen askel.

Vapaaehtoisesti palveluun osallistuvan ihmisen motivaatio, ja sitä kautta palvelusta saatava hyöty, on todennäköisesti korkeampi kuin palveluun sanktion uhalla pakotetun henkilön. Muutos tekisi aktiivisuudesta ja palveluihin osallistumisesta nykyistä kannattamattomampaa ja voisi myös johtaa työttömyyden pitkittymiseen ihmisten jäädessä työllistymistä ja osaamista edistävien palvelujen ulkopuolelle.

Osittaisen työmarkkinatuen tasoon ehdotetaan merkittävää leikkausta

Lisäksi ehdotetaan, että osittaisen työmarkkinatuen vähimmäismäärää laskettaisiin nykyisen 50 prosentin sijasta 35 prosenttiin tuen saajalle muuten maksettavasta työmarkkinatuesta. Tämä tarkoittaa vain noin 280 euroa kuukaudessa. SOSTE ei kannata esitystä.

Sosiaaliturvaleikkausten kumuloituvat vaikutukset tulee huomioida

Hallitus on toteuttanut ja toteuttamassa myös useita muita sosiaaliturvaan kohdistuvia leikkauksia, joiden vaikutukset kumuloituvat samoille pienituloisille ihmisille. Viime syksynä tehdyt yhteisvaikutusten arvioinnit osoittivat sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten lisäävän köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Sen jälkeen hallitus on päättänyt vielä useista lisäleikkauksista sosiaaliturvaan.

Esityksessä luvataan hallitusten esitysten yhteisvaikutusten arviointia syksyksi. Päätöksiä esitetyistä leikkauksista ei tule tehdä ilman arvioinnin tuloksia. Ilman yhteisvaikutusten arviointia ei ole mahdollista muodostaa kuvaa yksittäisen esitysluonnoksen tosiasiallisesta merkityksestä. Jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin kohdistuvia leikkauksia ei tule tehdä.