Hallituksen esityksen mukaan laillistetun sosiaalityöntekijän tehtävissä voisi jatkossa toimia sijaisena vuoden ajan entistä laajemmalla koulutustaustalla. SOSTE ei kannata esitystä.
Esityksellä pyritään ratkomaan hyvinvointialueiden sosiaalityöntekijäpulaa. SOSTE arvioi, että esitetty muutos voi jopa vaikeuttaa sitä.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimiva henkilö toimii laillistetun sosiaalityöntekijän johdon ja valvonnan alaisena. Jos epäpätevien, yhä vaihtelevammalla koulutustaustalla olevien työntekijöiden määrä lisääntyy, laillistettujen sosiaalityöntekijöiden työmäärä ja työn kuormittavuus voivat kasvaa. Nämä seikat voivat karkottaa laillistettuja sosiaalityöntekijöitä hyvinvointialueiden tehtävistä.
Sosiaalipalveluita ja sosiaalityötä tarvitsevat ihmiset ovat usein monin tavoin vaikeassa elämäntilanteessa. Heidän palveluidensa laatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota. SOSTEn jäsenjärjestöt edustavat tällaisia ihmisryhmiä, kuten suojelua ja tukea tarvitsevia lapsia, nuoria ja heidän perheitään, vammaisia ja ikääntyneitä henkilöitä sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujia.
Sosiaalihuollon ammattihenkilölain (817/2015) on tarkoitus edistää asiakkaan oikeutta laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun varmistamalla, että ammattihenkilöllä on ammattitoiminnan edellyttämä koulutus, riittävä ammatillinen pätevyys ja ammattitoiminnan edellyttämät valmiudet.
Aiemmin sijaisen on ollut oltava sosiaalityön ammattiin opiskeleva henkilö. Hallituksen esityksen mukaan sijaisena voisi toimia muun muassa, jos on suorittanut soveltuvan yliopistossa suoritetun yhteiskuntatieteellisen alan korkeakoulututkinnon ja sen lisänä sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun. Harjoittelun voi korvata riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito, jonka työnantaja arvioi. Vuoden määräaika voidaan ylittää enintään vuodella kerrallaan.
SOSTE pitää tarpeellisena, että tehtäväkuvia, eri ammattilaisten työnjakoa ja kelpoisuuksia arvioidaan säännöllisesti, mutta se tulee tehdä osana meneillään olevaa ammattihenkilölainsäädännön uudistamista, ei yhdelle ammattiryhmälle erikseen.
SOSTE oli asiasta kuultavana sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 16.10.2024.