Muutosesitys lakiin sosiaalihuollon ammattihenkilöistä väljentäisi koulutuspohjaa, jolla voi työskennellä vuoden tilapäisenä sosiaalityöntekijän ammatissa. Näiden henkilöiden ei enää tarvitsisi olla sosiaalityön ammattiin opiskelevia. SOSTE ei kannata lainsäädännön muutosta.
Muutos keventäisi tilapäisesti sosiaalityön tehtävissä toimivien pätevyysvaatimuksia ja heikentäisi sosiaalityön osaamista, etenkin sosiaalityössä erityisen tärkeää lainsäädäntöosaamista. Tämä vaarantaisi asiakkaiden oikeusturvaa, asiakasturvallisuutta ja palveluiden laatua.
Tulossa on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevan lainsäädännön kokonaisuudistus. SOSTE ei näe järkevänä, että muutosta yhden ammattiryhmän osalta tehtäisiin siitä irrallaan. Muutoin SOSTE pitää tarkoituksenmukaisena, että sosiaali- ja terveydenhuollon kelpoisuuksia tarkastellaan säännöllisesti. Tarkastelua tulee tehdä erityisesti asiakkaiden palvelun laadun ja saatavuuden turvaamisen ja toiminnan tarkoituksenmukaisen toteuttamisen näkökulmasta.
Pula pätevistä sosiaalityöntekijöistä ei ratkea esityksen keinoin
Lakimuutoksella yritetään ratkoa hyvinvointialueiden kipeää pulaa pätevistä sosiaalityöntekijöistä. SOSTE katsoo kuitenkin, ettei tilapäisenä sosiaalityön tehtävissä toimivien koulutus- ja kokemusvaatimusten väljentämisellä ratkaista ongelmaa.
Tilapäisten työntekijöiden palkkaaminen laajemmalla koulutuskirjolla esitetään lain muutosehdotuksessa myös julkisen talouden sopeutuskeinona: sen perusteella on tarkoitus vähentää hyvinvointialueiden rahoitusta kahdella miljoonalla eurolla vuodessa. Säästötavoite voi ohjata palkkaamaan tilapäisiä työntekijöitä pätevien sijaan, mikä ei ole toivottava kehitys. Säästöjen tavoittelu vaarantaa lakiesityksen toisen, tärkeimmän tavoitteen turvata asiakkaiden oikeus hyvään sosiaalihuoltoon.
SOSTE korostaa, että yhteiskunnassa vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten palveluiden laatuun, asiakasturvallisuuteen ja itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Asiakkaan on voitava luottaa palvelujärjestelmän laatuun sekä ammattilaisten tietoon ja taitoon. Työntekijöiden perus- ja ihmisoikeus- sekä lainsäädäntöosaaminen on olennainen osa sosiaalityötä.
Sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaan laillistetun sosiaalityöntekijän ammatissa voi toimia tilapäisesti enintään vuoden ajan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun. Muutosesitys laajentaisi ammatissa tilapäisesti toimivien koulutuskirjoa: tilapäisesti tehtävissä voisi toimia myös henkilö, joka on suorittanut soveltuvan sosiaalialan korkeakoulututkinnon. Tällaiseksi katsotaan esityksessä muun muassa tutkinto, jossa on pääaineena sosiologia tai sosiaalipsykologia. Sen osana tai sen lisäksi pitäisi olla suoritettuna sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu tai työntekijällä pitää olla riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito. Sosiaalityön perus- ja aineopinnot voi olla suoritettuna myös avoimessa korkeakoulussa. Siellä niihin ei aina sisälly sosiaalilainsäädännön kursseja eikä käytännön harjoittelun mahdollisuutta.
SOSTEn jäsenjärjestöjen lausuntoja
- Lastensuojelun Keskusliiton lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 12 §:n muuttamisesta
- Näkövammaisten liiton lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle koskien hallituksen esitystä sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 12 §:n muuttamiseksi