SOSTE oli sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuultavana hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025. Kuulemisen teemana oli sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tilanne.
Valtionavustustusleikkaukset vaikeuttavat ihmisten saamaa apua ja tukea
Ensi vuonna valtionavustuksia leikataan viidenneksellä eli noin 80 miljoonalla eurolla nykytasoon verrattuna (384 miljoonaa euroa) ja kolmanneksella eli 130 miljoonalla eurolla vaalikauden loppuun mennessä.
Leikkausten vaikutukset tulevat näkymään kasvavina sote-menoina ja ihmisten pahoinvointina. On hyvä huomata, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tällä hallituskaudella tehtävät leikkaukset kohdistuvat pitkälti samoihin ihmisiin, kuin järjestöleikkauksetkin välillisesti osuvat. Tämän päivän säästöt näkyvät siten huomisen kustannuksina.
SOSTE toi esiin, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaedellytysten turvaamiseksi viime kaudella solmitusta parlamentaarisesta sovusta on pidettävä kiinni. Valtionavustusten taso on turvattava pitkäjänteisesti ja leikkaukset peruttava tai vähintään kohtuullistettava.
Leikkausten kohdentumisesta ei voi päättää ohi järjestöjen
Mahdollisten leikkausten osalta, vaikutukset järjestöjen toimintaan tulisi arvioida huolellisesti etukäteen. Kokonaisvaltainen arviointi leikkauksien vaikutuksista on mahdotonta niin kauan kuin suunnitelluista leikkauksista ei ole täyttä läpinäkyvyyttä, vaan tiedottaminen jää pitkälti järjestöjen itsensä vastuulle.
Kevään kehysriihessä linjattiin, että painopistettä siirretään yleisavustuksiin ja samalla ryhdytään purkamaan hallinnollista taakkaa. Ensi vuonna säästöt tehdään pitkälti hanke- ja investointiavustuksista (noin 60 miljoonaa euroa), mutta kuitenkin vasten hallituksen omia linjauksia suurin leikkausprosentti kohdistuu nimenomaan yleisavustuksiin ja täysin matemaattisesti juustohöylällä, ottamatta huomioon vaikuttavuutta tai yhteiskuntapoliittista tarvetta.
Hallinnollisen taakan keventämisessä on edettävä ripeästi
Sosiaali- ja terveysvaliokunta totesi tuoreessa mietinnössään (StVM 9/2024 vp) pitävänsä tärkeänä, että STM selvittää nykyisiin avustusmenettelyihin sisältyvän hallinnollisen taakan vähentämistä erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen näkökulmasta ja valmistelee sitä koskevat mahdolliset lainsäädännön muutokset.
SOSTE pitää tätä linjausta erittäin tärkeänä. Avustusmäärän merkittävästi supistuessa STM/STEAssa on välttämätöntä ryhtyä toimeen järjestöjen hallinnollisen taakan vähentämiseksi. Hallinnollista taakkaa on tehokkainta vähentää siirtymällä kohti suurempia avustuskokonaisuuksia eli yleisavustuksia. Isommat avustuskokonaisuudet antavat mahdollisuuden myös toiminnan sisältöjen painotusten muutoksille ja uuden luomiselle ilman hankkeita.