Etuuksien alaikärajan nostolla useita kielteisiä vaikutuksia vammaisten ja pitkäaikaissairaiden nuorten osallisuuteen

SOSTElausunto.

Etusivu / Lausunnot / Etuuksien alaikärajan nostolla useita kielteisiä vaikutuksia vammaisten ja pitkäaikaissairaiden nuorten osallisuuteen

SOSTE antoi lausunnon hallituksen esitykselle, jossa eri etuuksien alaikäraja nostettaisiin 16 vuodesta 18 vuoteen. SOSTE lähtökohtaisesti pitää kannatettavana tavoitetta selkiyttää nykyistä etuusjärjestelmää. SOSTE myös ymmärtää tarpeen tasapainottaa julkista taloutta. SOSTE ei kuitenkaan kannata hallituksen esitystä, koska arvioiden mukaan esitetyillä muutoksilla on monia kielteisiä vaikutuksia vammaisten ja pitkäaikaissairaiden nuorten mahdollisuuksiin kouluttautua ja sitä kautta päästä kiinni työelämään. Muutos koskettaa lähtökohtaisesti heikoimmassa asemassa olevia nuoria ja heidän perheitään, joihin on kohdistunut paljon leikkauksia.

Kuntoutusrahan poistaminen 16-17-vuotiailta heikentää nuorten mahdollisuuksia hakeutua koulutukseen, kuntoutua, työllistyä ja osallistua yhteiskuntaan. Kuntoutusrahan ikärajan nosto saattaakin lisätä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä. Osalla ammatilliseen kuntoutukseen hakeutuminen siirtyy, jolloin opiskeluun siirtyminen ja työllistyminen viivästyvät. Myös opintojen keskeyttämisen riski kasvaa. Koulutuksesta ja työelämästä syrjäytyminen saattaa lisätä tarvetta raskaammille ja kalliimmille palveluille.

SOSTE korostaa, että lainsäädännön valmistelussa on kaikin tavoin pyrittävä turvaamaan vammaisten lasten ja nuorten ja heidän perheidensä yksilölliset erityistilanteet ja toimeentulon edellytykset, jotta estetään eriarvoisuuden syntyminen ja syveneminen.