SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on julkaissut lausuntonsa Mika Pyykön selvitystyöstä, joka käsittelee sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusjärjestelmän uudistamista. Lausunnossa SOSTE painottaa, että järjestöjen toimintakyvyn ja vaikuttavuuden edellytykset on turvattava myös tulevaisuudessa.
SOSTE suhtautuu varauksella raportin kahteen ehdotettuun avustusmalliin, joista toinen tähtää toimintojen sopeuttamiseen pieneneviin avustuksiin ja toinen painottaa vaikuttavuuden kehittämistä ennalta päätettyjen teemojen pohjalta. Mallit sisältävät riskejä järjestöjen itsenäiselle päätöksenteolle ja joustavuudelle.
– On huolestuttavaa, että raportissa järjestöjen itsenäisyyttä ja riippumattomuutta ollaan kaventamassa merkittävästi, mikäli toiminnan painopisteet määritellään tiukasti valtion hallinnon toimesta. Tämä heikentää järjestöjen kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tarpeisiin, toteaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.
Lausunnossa SOSTE kiinnittää huomiota myös raportissa esitetyistä teemoista puuttuviin vähemmistöjen tarpeisiin, yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä perusoikeuksien toteuttamiseen. Lisäksi järjestö muistuttaa, että pitkän aikavälin yhteiskunnallisia vaikutuksia ei saavuteta lyhyillä investoinneilla, ja avustusjärjestelmän uudistuksissa tulee huomioida järjestöjen mahdollisuus kehittää ja ylläpitää kestävää toimintaa.
SOSTE esittää, että avustusjärjestelmän kehittämisessä painotetaan yleisavustuksia, jotka mahdollistavat joustavamman ja nykyistä ketterämmän toiminnan. Myös hallinnollisen taakan keventämiseen liittyvät ehdotukset, kuten monivuotiset avustukset, ovat järjestökentän kannalta merkittäviä.
Lausunnon mukaan avustusjärjestelmän uudistuksista on käytävä avointa ja laajapohjaista keskustelua, jotta niiden vaikutukset järjestöjen toimintaan ja koko kansalaisyhteiskuntaan voidaan arvioida kattavasti.