-
Viikon puheenaihe
Sosiaalisäästöt pitää harkita uudelleen. Maan hallitus julkisti viime viikolla ensimmäisen osan sosiaalipalveluiden säästöpaketista, jatkoa seurannee ensi vuonna…
-
Kuukauden kysymys: Miten yhdistyksen hallituksen jäsenyydestä erotaan ja miten erotetaan?
Yhdistyskentän arjessa tulee toistuvasti vastaan tilanteita, joissa yhdistysten hallitusten jäseniksi valitut henkilöt eivät syystä tai toisesta halua jatkaa tehtävässään. Valitettavan tavallisia ovat myös tilanteet, joissa hallituksiin valitut henkilöt kesken toimikautensa menettävät yhdistyksen jäsenistön, tai ensin yleensä muiden hallituksen jäsenten, luottamuksen. Näissä tilanteissa esiintyy joskus epätietoisuutta siitä, millä tavalla hallituksen jäsenyydestä eroaminen tapahtuu. Vaaditaanko eroamiseen esimerkiksi…
-
Kansantaloudella meni heikosti vuonna 2024 – entä hyvinvointitaloudella?
Suomen talous on kohdannut viime vuosina merkittäviä haasteita. Takkuava talouskehitys jatkui vuonna 2024, mikä näkyy Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista. Vaikka bruttokansantuote (BKT) elpyi loppuvuodesta suhteessa edellisvuoteen, työttömyyden kasvu, investointien heikkous ja kansainvälisen talouden epävarmuudet heikentävät talouden kokonaiskuvaa. Samaan aikaan sosiaaliturvaetuuksien indeksijäädytysten jatkuminen, työttömyysturvaan kohdistuvien leikkausten realisoituminen ja EU-maiden menosopeutukset voivat tehdä Suomen taloudesta entistä haavoittuvamman. Nykyisessä…
-
Kuukauden kysymys: Voinko valittaa STEA-avustuspäätöksistä?
Sosiaali- ja terveysministeriö teki 6.2.2025 päätöksen sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista eli STEA-avustuksista vuodelle 2025. Useimmilla järjestöillä valtionavustusten määrä laski viime vuodesta, koska osana valtiontalouden sopeutustoimia sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista leikattiin noin 20 %. Leikkaukset ovat johtaneet yhdistyskentällä satojen työntekijöiden työsuhteiden päättymisiin ja lomautuksiin, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että tuhannet ihmiset jäävät tänä vuonna vaille sitä…
-
Sosiaali- ja terveysjärjestöt Suomessa
Suomessa toimii lähes 9 000 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Niissä on 1,3 miljoonaa jäsentä ja toimii puoli miljoonaa vapaaehtoista. Palkattua henkilöstöä järjestöissä on noin 50 000. Pääosa järjestöistä on rekisteröityjä yhdistyksiä, mutta sote-järjestöihin voidaan lukea myös alan säätiöt ja Suomen Punainen Risti. Suomen Punainen Risti on valtion tunnustama julkisoikeudellinen yhdistys, jonka toiminta perustuu erillislakiin sekä vuoden…
-
Kuukauden kysymys: Mikä on hankintalain tarkoittama sidosyksikkö eli in-house -yksikkö?
Mikä merkitys on sidosyksikön määrittelyllä? Normaalisti hankintalain kynnysarvot ylittävät julkiset hankinnat on kilpailutettava. Poikkeuksellisesti se voidaan tehdä suoraan ilman kilpailuttamista silloin, kun hankintayksikkö tekee hankinnan omalta sidosyksiköltään. Lisäksi sidosyksikkö, joka on itsekin hankintayksikkö, voi tehdä hankintoja siihen määräysvaltaa käyttävältä hankintayksiköltä (käänteinen sidosyksikköhankinta) ja saman hankintayksikön määräysvallan alaiset sidosyksiköt toisiltaan (”in-house sisters” -hankinta) ilman kilpailutusvelvollisuutta. Käytännössä…
-
Etlan muistio liioittelee yhteisöveron alentamisen hyötyjä – veron keventäminen ei ole järkevää
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi 30.12.2024 toimitusjohtaja Aki Kangasharjun laatiman muistion. Muistiossa ehdotettiin, että pääministeri Petteri Orpon hallituksen tulisi laskea yhteisöveroa 20 prosentista 15 prosenttiin talouskasvun elvyttämiseksi. Etlan muistio antaa harhaanjohtavan kuvan yhteisöveron alentamisen hyödyistä. Tutkimusten mukaan yhteisöveron alentaminen on tehoton tapa elvyttää talouskasvua eli Etlan muistio on ristiriidassa tutkimuskirjallisuuden kanssa. Hallituksen ei kannata laskea yhteisöveroa,…
-
Kasvu syntyy panostuksilla, ei leikkauksilla
EU:n tasolla keskustellaan tällä hetkellä siitä, miten jäsenmaiden talouskasvu saataisiin elpymään. Euroopassa investoinnit ovat jääneet selvästi jälkeen Yhdysvalloista, eli EU:n investointiastetta olisi nostettava merkittävästi. Samaan aikaan pääministeri Petteri Orpon hallitus leikkaa rajusti julkisista menoista. Hallitus uskoo menoleikkausten tasapainottavan julkisen talouden rahoitusasemaa ilman, että kasvu kärsii. Talouskasvua ja menoleikkauksia koskevat tavoitteet ovat kuitenkin ristiriidassa keskenään. Tutkimustiedon…
-
Kuukauden kysymys: Tekoälyn sääntely – onko kehitys hallittavissa?
Viime vuosina tekoälyn kehitys on edennyt huimaa vauhtia, ja sen sovelluksia löytyy jo monilta elämän osa-alueilta. Tekoälyn kyky analysoida salamannopeasti valtavia datamääriä tekee siitä erilaisten ongelmien ratkaisemisessa ylivertaisen esimerkiksi verrattuna yksittäiseen tietotyötä tekevään asiantuntijaan. Tämä koskee aivan kaikkea sellaista työtä, jonka olennainen sisältö keskittyy lukemiseen, ajattelemiseen, kirjoittamiseen ja puhumiseen eli informaation käsittelyyn. Voisi väittää, että…
-
Sote-järjestöt hyvinvointialueilla
Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Suomessa on 21 hyvinvointialuetta, ja lisäksi Helsingin kaupunki vastaa omasta sosiaali- ja terveydenhuollostaan. Uudellamaalla erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu on HUS-yhtymällä. Hyvinvointialueet vastaavat myös pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. Palvelut tuottaa alueen pelastuslaitos, ja alueilla on mahdollisuus hankkia palveluja sopimuspalokunnilta. Hyvinvointialueet ovat itsehallinnollisia, ja niiden rahoitus perustuu pääosin valtion tukeen.…