Voiko yhteiskunnallinen liiketoiminta auttaa sote-järjestöjä monipuolistamaan rahoituspohjaansa?


Etusivu / Blogi / Voiko yhteiskunnallinen liiketoiminta auttaa sote-järjestöjä monipuolistamaan rahoituspohjaansa?

Suomessa on tuskin ainuttakaan sote-alan järjestöä, jossa ei olisi parhaillaan käynnissä kiivas tulevaisuuspohdinta: miten paikkaamme avustusleikkaukset, voimmeko myydä palveluita ja löytää maksavia asiakkaita, vai onko nykyisestä toiminnasta pakko karsia? Kansalaisyhteiskunnan rooli on merkittävä, joten hyviä vastauksia toivottavasti löytyy. Voisiko yhteiskunnallinen liiketoiminta oli yksi näistä vastauksista? 

Yhteiskunnalliset yritykset pyörittävät liiketoimintaa, jonka ensisijainen tarkoitus on tuottaa hyvää ympärilleen: hyvinvointia, toimintakykyä, osallisuutta ja kannattelevia yhteisöjä. Yhteiskunnalliset yritykset saavat suurimman osan tuloistaan markkinoilta, ja taloudellisesti ne pyrkivät vähintään kannattavaan toimintaan. Joskus niiden yhteiskunnallinen lisäarvo syntyy voittojen ohjaamisesta yleishyödylliseen toimintaan, tästä Linnanmäki ja sen vuosittain lastensuojeluun tulouttamat eurot ovat yksi esimerkki.  

Järjestöt ja säätiöt ovat jo valmiiksi merkittävä yhteiskunnallisen yritystoiminnan lähde

Osa kolmannen sektorin organisaatioista tuottaa yhteiskunnallista liiketoimintaa yhdistys- tai säätiömuodossa, osa yksin tai yhdessä muiden kanssa omistamansa yrityksen kautta. Sote-sektorilta esimerkeiksi voisi nostaa vaikkapa monialaiset Nuorten Ystävien ja Oulun Diakonissalaitoksen yhteisyrityksen Hoivatie Oy:n ja Setlementti Louhela ry:n, tai useiden järjestöjen omistaman yhteiskehittämisalusta Sociala Oy:n.  

Olemme LUT yliopistossa tutkineet yhteiskunnallisia yrityksiä jo vuosia. Haluamme yhteistyössä Sosten kanssa varmistaa, että tässä tukalassa tilanteessa pystymme tuottamaan luotettavaa tietoa järjestölähtöisen liiketoiminnan nykytilanteesta ja sen kehittymisestä. Tavoitteenamme on syventää ymmärrystämme erityisesti yhteiskunnallisen yritystoiminnan suunnittelu- ja käynnistämisvaiheesta ja tuottaa oppeja, joista järjestöt ja niitä tukevat organisaatiot voivat tulevaisuudessakin ammentaa.  

Onko liiketoiminta teille mahdollisuus, riski, vai jotakin muuta? Osallistu tutkimukseemme

Jos järjestössänne tai säätiössänne on pohdittu liiketoiminnan mahdollisuuksia: joko uuden yrityksen perustamista tai olemassa olevan yrityksen suunnan muuttamista, kuulisimme siitä mieluusti. Helpoin tapa osallistua on vastata tähän tiiviiseen kahden kysymyksen kyselyyn, jolla kartoitamme, mitä sote-alan järjestöissä ja säätiöissä on meneillään.

Kyselyyn voi vastata nimettömästi, mutta voit halutessasi jättää yhteystietosi, jos haluat lisätietoa tutkimuksesta tai mahdollisesti olla siinä mukana. Toivomme, että kyselyn kautta löydämme organisaatioita, joissa parhaillaan mietitään voisiko yhteiskunnallinen liiketoiminta tarjota ratkaisuja avustusleikkauksiin sopeutumiseen.  Laajan kuvan ilmiöstä ja sen kehittymisestä saamme seuraamalla kansallisia rekisteritietoja, mutta syvällisempää ymmärrystä tuottaa laadullinen seurantatutkimus, jonka avulla kartutamme tietoa liiketoiminnan perustamis- ja muutosprosesseista kolmannen sektorin organisaatioissa.

Lue lisää tutkimuksestamme ja ota meihin yhteyttä.

Saila Tykkyläinen (D.Sc.)
LUT Business School
LUT University

Tutkimuksemme on osa laajaa EU:n rahoittamaa Yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytysten parantaminen -hanketta.