Vuoden 2024 alussa Suomessa otettiin ensimmäisenä Pohjoismaana käyttöön avoimuusrekisteri. Avoimuusrekisteri ei ole vain pelkkä vaikuttamistoiminnan tietokanta – se on vahva askel kohti avoimempaa ja vastuullisempaa päätöksentekoa.
Rekisteriin ilmoitetaan suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen vaikuttamistoiminta eli lobbaus, joka kohdistuu eduskuntaan ja ministeriöihin. Rekisterin ydinajatus on selvä: yhteisiin asioihin kohdistuvan vaikuttamisen tulee olla läpinäkyvää. Rekisteri ei pelkästään torju epäasiallista vaikuttamista, vaan se rakentaa myös kansalaisten luottamusta valtionhallintoon ja demokratiaan.
Julkaisun jälkeen rekisteriin viedyt tiedot ovat kaikkien luettavissa, joten kuka tahansa pystyy seuraamaan keskeisiin päättäjiin kohdistuvaa vaikuttamista.
Nyt on jo kiire – Lobbauksen toimintailmoitukset jätettävä 31.8. mennessä
Ensimmäiset toimintailmoitukset vaikuttamisesta huhti-kesäkuulta on jätettävä elokuun loppuun mennessä, eli huomenna. Ilmoituksissa kerrotaan, kehen on vaikutettu ja millä asialla.
Ilmoitukset julkistetaan Valtiontalouden tarkastusviraston sivuilla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vaikuttamistyötä tekevien toimijoiden – yritysten, järjestöjen ja muiden tahojen – vaikuttamistyötä tehdään näkyväksi ja julkiseksi tällä mittakaavalla.
Aineisto tarjoaa mielenkiintoisen kattauksen lobbauksen maailmaan ja uskon, että data palvelee monin eri tavoin. Ketä päättäjää lobataan eniten? Ketkä ja mitkä tahot lobbaavat aktiivisimmin? Mistä teemoista päättäjiin ylipäätään yritetään vaikuttaa?
Myös SOSTE on jättänyt toimintailmoituksensa. Rekisteriin kertyi yhteensä 19 vaikuttamisen teemaa ja satoja kontaktointeja.
Hyvän edunvalvontatavan suositukset julkaistu
Avoimuusrekisterineuvottelukunta, johon SOSTEkin kuuluu, hyväksyi ennen kesää hyvän edunvalvontatavan suositukset. Suositusten laadinta oli osa neuvottelukunnalle asetettua tehtävää. Suosituksia valmistellessaan avoimuusrekisterin neuvottelukunta kuuli laajasti eri toimijoita.
Hyvän edunvalvontatavan suosituksiin sisältyy esimerkiksi se, että lobbarit ilmoittavat avoimesti asiansa ja pyrkimyksensä.
Suositus on, että lobbarit julkaisevat mahdollisuuksien mukaan konkreettiset tavoitteensa, päättäjille suunnattujen viestien keskeiset sisällöt ja vaikuttamistyön materiaalit esimerkiksi omilla verkkosivuillaan.
Vaikuttamistoimintaa tai sen neuvontaa tekevät voivat julkisesti sitoutua näiden suositusten noudattamiseen. Vapaamuotoinen ilmoitus suosituksiin sitoutumisesta tehdään rekisterinpitäjälle eli Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Hyvän edunvalvontatavan suositukset toimivat itsesääntelyn periaattein.
Muistakaa ilmoittautua mukaan!