Osallistuin YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan kokoukseen New Yorkissa 5.–14.2.2024 osana Suomen valtuuskuntaa. Blogin osassa 1/2 kerroin kokouksessa todetun, että YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvää köyhyyden vähentämisen tavoitetta ei tulla saavuttamaan vuoteen 2030 mennessä.
Keinot köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi ovat kyllä tiedossa: laadukkaat ja saavutettavat sosiaali- ja terveyspalvelut, kattava ja riittävä sosiaaliturva, laadukas koulutus, säällinen työ ja investoinnit infrastruktuuriin. Jotta nämä olisivat kaikkien ihmisten saavutettavissa, on valtioiden lisättävä investointeja ihmisiin, todetaan kokouksen pääteemaa käsittelevässä raportissa. Raportti kokoaa yhteen myös keinot, joilla resursseja voidaan hankkia.
Valtioilla on useita keinoja hankkia resursseja sosiaalisiin investointeihin
Resursseja sosiaalisten investointien rahoittamiseksi voidaan hankkia useilla tavoilla: kasvattamalla veropohjaa, kohdentamalla julkisia menoja uudelleen ja mukauttamalla makrotaloudellisia puitteita.
- Tulojen, voittojen ja varallisuuden verojen korottaminen. Progressiivinen verojärjestelmä on keskeinen keino vähentää varallisuus- ja tuloeroja. Veropohjaa voidaan laajentaa käyttämällä progressiivisia asteikkoja tulojen, varallisuuden ja voittojen verotuksessa. Välillisillä veroilla, kuten valmiste- ja terveysveroilla, voidaan hillitä ihmisille ja ympäristölle kielteisiä vaikutuksia.
- Hallitusten tulisi priorisoida julkisia menoja sosiaaliturvaan ja palveluihin. Lähes neljäsosassa maailman maista puolustusmenot ylittävät sosiaaliturvan menot. Korkeamman tulotason maat käyttävät yleensä huomattavasti enemmän rahaa sosiaaliturvaan kuin puolustukseen.
- Yksi vaihtoehto on poistaa tukia esimerkiksi polttoaineilta ja sähköltä. Monissa tapauksissa nämä tuet ovat pohjimmiltaan epäoikeudenmukaisia, koska ne tuovat suhteettomia etuja varakkaille, jotka kuluttavat enemmän kyseisiä tuotteita.
Tarvitaan myös kansainvälistä yhteistyötä tukemaan valtioiden talouspolitiikkaa
Kotimaisten ja kansainvälisten ponnistelujen on kuljettava käsi kädessä sellaisen finanssipolitiikan luomisessa, jota edistää kestävän kehityksen tavoitteita. COVID-19-pandemialla oli tuhoisa vaikutus useimpien maiden taseisiin. Monet matala- ja keskituloiset maat kärsivät nyt velkojen ja korkojen takaisinmaksusta, mikä vaikeuttaa tarvittavien sosiaalisten investointien tekemistä. Vuonna 2020 maailman 64 köyhintä maata käytti enemmän varoja velkojen takaisinmaksuun rikkaille maille ja instituutioille kuin terveydenhuoltoon.
- Kansainvälisellä monenkeskisellä yhteistyöllä voidaan luoda finanssipoliittista tilaa sosiaalimenoille varmistamalla, että alueellisten ja kansallisten kehityspankkien lainanantokyky on riittävä suhteessa kehittyvien maiden rahoitustarpeisiin.
- Kehittyvien maiden taloudelle on ratkaisevan tärkeää, että avunantajamaat täyttävät virallisen kehitysavun sitoumuksensa 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.
- Oleellista on myös tehdä kansainvälistä yhteistyötä veronkierron torjumiseksi. Yritysten veroparatiiseihin siirtyvä voitto oli kasvanut vuoden 1970 kahdesta prosentista 37 prosenttiin vuonna 2019. Afrikan mantereella laittomien rahoitusvirtojen aiheuttamien vuotuisten tappioiden arvioidaan olevan 3,7 prosenttia kokonaisbruttokansantuotteesta, eli lähes kaksinkertainen määrä siihen verrattuna, mitä Afrikan maat saavat kehitysapua. Näiden virtojen rajoittaminen voisi tuoda resursseja, joilla katetaan puolet maanosan kestävän kehityksen tavoitteista.
Sosiaalihuippukokous järjestetään 30 vuoden tauon jälkeen ensi vuonna
Edellisestä Kööpenhaminan huippukokouksesta World Summit for Social Development 1995 on jo 30 vuotta. Ensi vuonna järjestettävä Second World Summit For Social Development 2025 on mahdollisuus päivittää kestävän kehityksen sosiaalisen ulottuvuuden agendaa ja vauhdittaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista.
Suomi on ollut aktiivisesti edistämässä huippukokouksen toteutumista ja pyrkii viemään sen agendalle hyvinvointitalouden viestiä.
- Lue lisää: Terveisiä YK:n kokouksesta New Yorkista: Valtioiden on lisättävä investointeja ihmisiin (osa1/2)
Lisätietoa ja SOSTEblogeja aiemmista istunnoista
Tilaisuuden tallenteet ja materiaalit YK:n sivuilla
Uutinen valtioneuvoston sivuilla: Suomi haluaa nostaa hyvinvointitalous-ajattelun Sosiaalihuippukokoukseen 2025
2023: Terveisiä YK:n kokouksesta: Täystyöllisyydellä eriarvoistumista vastaan
2021: Rajat kiinni ja naiset kotiin – näin summaa YK-kokous koronavuodesta
2018: Suomi on osa YK-perhettä myös sosiaaliasioissa