Hyvinvointialueet on perustettu, ja niiden toiminnan valmistelu on käynnissä. Työ on vasta alussa, mutta vauhti kiihtyy.
Nyt jokaisen järjestön on omalta osaltaan rakennettava osallisuutensa sote-uudistuksen myötä tapahtuvaan muutokseen.
Sote-uudistuksen painopiste on nyt alueilla
Sote-uudistuksen painopiste on siirtynyt ministeriöistä ja eduskunnasta hyvinvointialueille. Kaikille 21 hyvinvointialueelle on nimetty väliaikaiset valmistelutoimielimet lukuun ottamatta Helsinkiä, joka vastaa alueellaan sote- ja pelastuspalveluista.
Väliaikaisten valmistelutoimielimet eli VATEt koostuvat sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen viranhaltijoista, ”joilla on hyvä tuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta”. He edustavat hyvinvointialueen kuntia, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueita, sairaanhoitopiiriä, erityishuoltopiiriä ja alueen pelastustointa.
Alueet ovat voineet sopia itse, mikä viranomainen asettaa VATEn. Asettavasta viranomaisesta tuli VATEn hallinnollinen kotipesä. Nämä hallinnolliset taustaorganisaatiot vaihtelevat eri alueilla. VATEn taustaorganisaationa voi olla maakuntaliitto, sairaanhoitopiiri, maakunnan sote-kuntayhtymä tai yksittäinen kaupunki.
Mistä järjestö löytää tärkeät yhteydet hyvinvointialueella?
Koska sote-uudistuksen painopiste on siirtynyt alueille, myös sote-järjestöjen osallistumisen painopiste siirtyy nyt kansalliselta tasolta alue- ja paikallistasolle. Kun sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut joutuvat kertaheitolla ison muutoksen kouriin, liikkeelle lähtevät niin isot koneistot, että aluksi voi olla vaikea hahmottaa tärkeimpiä yhteyksiä.
1. Ota yhteyttä hyvinvointialueesi vastuuvalmistelijoihin
Ensiksikin oleellista on pitää mielessä, että väliaikaiset valmistelutoimielimet eli VATEt ovat ihmisten muodostamia. Usein nämä henkilöt löytyvät alueen kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelevistä sosiaali- ja terveydenhuollon johtavista viranhaltijoista.
Hyvinvointialueen rakentaminen pilkotaan tehtäväkokonaisuuksiksi, joille puolestaan on nimetty vastuuvalmistelijoita. Tämä vastuuvalmistelijoiden joukko on järjestöille tärkeä sidosryhmä.
Väliaikaisten valmistelutoimielinten alle on paikoin perustettu myös eri alojen asioihin keskittyviä jaostoja, joista järjestöille tärkeitä voivat olla muun muassa yhdyspintajaostot. Jaostojen jäsenten ja hyvinvointialueiden vastuuvalmistelijoiden tietoja voi etsiä sote-uudistuksen alueellisilta verkkosivuilta.
2. Seuraa hyvinvointialueesi tilaisuuksia, työpajoja ja päätöksentekoa
Toiseksi jokaisen järjestön on syytä seurata sote-uudistuksen etenemistä hyvinvointialueellaan ja osallistua siihen aktiivisesti. Erityisesti kannattaa seurata hyvinvointialueella järjestettäviä järjestöjä koskevia avoimia tilaisuuksia ja työpajoja. Tilaisuuksissa saa tietoa sote-uudistuksen alueellisesta toimeenpanosta ja niissä voi rakentaa omalle järjestölle tarpeellisia yhteyksiä.
Tietoa hyvinvointialueiden väliaikaisten valmistelutoimielinten jäsenistä, hyvinvointialueiden vastuuvalmistelijoista, sote-uudistuksen etenemisestä, alueen päätöksenteosta ja järjestöjä koskevista tilaisuuksista kannattaa etsiä sote-uudistukseen liittyviltä alueellisilta verkkosivuilta.
3. Ota yhteyttä palveluiden kehittämishankkeiden väkeen
Sote-uudistuksen tueksi hyvinvointialueilla on käynnistetty myös ohjelmia, joissa alueen sosiaali- ja terveyspalveluita kehitetään. Tällaisia ovat esimerkiksi Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelma ja työkyvyn tuen palvelut osaksi sote-keskuksia tuova Työkykyohjelma sekä rakenneuudistushanke, joiden alueellisilla hankkeilla on vastuuhenkilöitä ja hankepäälliköitä.
Järjestöjen kannattaa paikantaa alueellisista hankkeista ainakin ne henkilöt, joiden työhön kuuluu järjestöyhteistyö. Heidän jäljilleen pääsee esimerkiksi Innokylässä olevien Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman, Työkykyohjelman sekä Innokylässä olevien rakenneuudistushankkeiden tietojen avulla.
- Lue lisää: Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma Innokylässä
- Lue lisää: Työkykyohjelma Innokylässä
- Lue lisää: Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus Innokylässä
4. Ota yhteyttä alueesi järjestöasiantuntijaan
Järjestöjen kannalta oikeiden henkilöiden ja tilaisuuksien paikantamisessa auttavat myös Järjestöjen sote-muutostuki ja sen hyvinvointialueilla toimivat järjestöasiantuntijat. Oman alueesi järjestöasiantuntijan yhteystiedot löydät Järjestöjen sote-muutostuen verkkosivuilta.
Hyvinvointialueilla on valta päättää asioistaan, joten järjestöjen on suunnattava vaikuttamistyönsä sinne
Hyvinvointialueet ovat julkisoikeudellisia yhteisöjä, jolla on alueellaan itsehallinto ja lailla määrätyt tehtävät. Siis kuten valtiolla, kunnilla ja kuntayhtymillä.
Kun sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja ollaan vasta irrottamassa kunnista, on vielä iso joukko asioita, joiden osalta on epäselvää, miten ne sijoittuvat kuntiin, hyvinvointialueille ja niiden yhdyspinnalle. Työnjaosta on saatava selkeää ja toimivaa niin kuntien, hyvinvointialueiden kuin järjestöjenkin näkökulmasta. Se on ehdoton edellytys yhteisen menestyksen kannalta.
Kun toimivalta järjestöjen näkökulmasta tärkeiden kysymysten kohdalla on itsehallinnollisilla paikallisilla toimijoilla, on järjestöjen suunnattava oma vaikuttamistyönsä sinne. Osumatarkkuus ja oikea-aikaisuus on yhteinen haasteemme. Järjestöjen sote-muutostuki auttaa kanavien ja yhteyksien luomisessa ja hakee foorumeita ja toimintatapoja vuoropuhelulle julkisen toimijan ja järjestöjen välille.