Valtionvarainministeriön (VM) budjettiesityksessä sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukeen kohdistuu peräti 127 miljoonan euron leikkaus, joka tarkoittaisi joka kolmannen euron leikkausta kuluvaan vuoteen verrattuna. Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa on tärkeä löytää keinoja talouden tasapainottamiseen, mutta järjestöiltä leikkaaminen vie tukea niiltä, jotka sitä eniten tarvitsevat.
Järjestöjen toiminnan ydintä ovat vertaistuki ja matalan kynnyksen tuki sekä julkisia palveluja täydentävät palvelut ja osallisuuden lisääminen. Järjestöt vievät apua ja tukea myös niille ihmisille, jotka jäävät julkisten palvelujen tuen ulkopuolelle. Koronaepidemia on ollut erinomainen esimerkki järjestöjen kyvystä reagoida ihmisten hätään lyhyessä ajassa. Järjestöjen tukea tarvitaan myös jatkossa, ehkä jopa enemmän kuin ennen ja tuen tarve saattaa olla pitkäkestoista.
SOSTEn koordinoima Lasten terveysfoorumi (LTF) on järjestöverkosto, joka edistää lasten, perheiden ja nuorten terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa. Verkostoon kuuluu 20 järjestöä ja toimijaa, jotka kaikki osaltaan edistävät lapsiperheiden, lasten ja nuorten hyvää elämää näiden arkiympäristöissä.
Näin leikkaus iskisi lasten, nuorten ja perheiden palveluihin
Jos järjestöjen tarjoama tuki ja apu vähenee, julkinen toimija ei pysty paikkaamaan järjestöjen jättämää aukkoa, ja lisäksi julkinen sote-palvelu kuormittuu entisestään. Verkostona esitämme syvän huolemme suunniteltuihin leikkauksiin ja konkretisoimme muutamin esimerkein, millaisia vaikutuksia leikkauksilla olisi, jos järjestöt joutuvat supistamaan tai jopa lakkauttamaan toimintaansa.
- Yli 50 000 vanhempaintoimijaa tekee vapaaehtoistyötä päiväkodeissa ja kouluissa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Järjestöjen tuen heikentyessä vapaaehtoiset jäisivät ilman vapaaehtoistoimintaa organisoivien järjestöjen koordinaatiota ja tukea.
- Tuhannet varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisoalan ja urheiluvalmennuksen ammattilaiset jäisivät vaille koulutuksia ja materiaaleja, joilla edistetään lasten ja nuorten mielenterveyttä. Auttavan kriisipuhelimen sekä verkkopalveluiden resurssit pienenisivät, jolloin ei pystyttäisi tarjoamaan riittävää tukea akuutissa kriisissä oleville ja tukea tarvitseville.
- Kun huoli oman tai läheisen päihteiden käytöstä herää, mahdollisuus saada keskusteluapua maksuttomasta Raitis Linja -palvelupuhelimesta heikentyisi. Päivittäin Raitis Linja -puhelimessa keskusteltuun nousee monilla myös yksinäisyys, turvattomuus ja elämän merkityksettömyys.
- Kun vauvaperheessä päihteiden käyttö on liiallista, on mahdollisuus saada nimettömästi apua Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperheet ja päihteet -chatista. Pitkäjänteisempää ammattilista ja vertaistukea saa eri puolilla Suomea Pidä kiinni -avopalveluista. Niissä samassa ryhmässä kokoonnutaan useana päivänä viikossa opettelemaan vauvan tarpeisiin vastaamista ja elämistä päihteettömästi. Näiden riskissä olevien vauvojen ja äitien apu vaarantuisi merkittävästi.
- Pitkäaikaissairauksia, kuten reumaa, sairastaville lapsille ja heidän perheilleen järjestöjen tarjoama tuki, tieto ja vertaistoiminta vähenisi tai loppuisi. Järjestöjen työ pitkäaikaissairaiden lasten ja heidän perheidensä hyväksi on tunnustettu myös terveydenhuollon ammattilaisten taholta.
- Lapsen ylipainoon tai perheen elintapoihin matalan kynnyksen tukea verkosta hakevat vanhemmat eivät voisi käyttää ajantasaista ja luotettavaa neuvokasperhe.fi-verkkopalvelua, jos sen ylläpito heikkenisi toiminnan supistuessa. Palvelussa on käyttäjiä jo yli 200 000.
- Tuhannet nuoret jäisivät ilman ammattilaisten tarjoamaa maksutonta ja anonyymiä palvelua Väestöliiton nuorten chatissa ja Poikien puhelimessa. Kuormittuneet vanhemmat jäisivät vaille kuuntelevan ammattilaisen tukea Perhepulma-chatissa, eivätkä parisuhdeongelmista kärsivät saisi puhelimessa nimettömänä ja maksutta tukea ammattilaisilta. Ihmissuhdetaitoja tukevaa verkkosivustoa ei ylläpidettäisi, ja siksi sieltä apua hakevat sadattuhannet ihmiset jäisivät ilman etsimäänsä luotettavaa ja asiantuntevaa tietoa.
Ongelmien ennaltaehkäisemisen takia on inhimillistä, eettistä ja taloudellisesti kannattavaa, että näitä saavutettavia matalan kynnyksen palveluja on tarjolla kaikille niitä tarvitseville. - Yli tuhat nuorta diabeetikkoa jäisi ilman digitaalista vertaistukea ja lukuisat nuoret ilman kasvokkaista vertaistukea leireillä ja tapaamisissa.
- Yli 370 000 Fressis.fi-sivuilla kävijää menettäisi paikan, josta nuoret saavat asiantuntevaa tietoa terveydestä ja joka kannustaa terveellisiin elintapoihin ja hyviin valintoihin omassa arjessa. Lisäksi sadat Fressiksen Kysy asiantuntijalta -palvelusta neuvontaa ja ohjausta saavat nuoret jäisivät ilman henkilökohtaista tukea terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Tupakoinnista ja nuuskasta eroon haluavat nuoret jäisivät ilman loppuvuonna valmistuvaa lopettamisessa auttavaa sovellusta, koska sitä ei pystyttäisi ylläpitämään.
- 120 yhteistyökoulua ja päiväkotia ympäri Suomen eli noin 24 000 lasta ja nuorta jäisi ilman Koulutus Elämään Säätiön laaja-alaista terveyskasvatusta, joka edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja vahvistaa itsetuntoa sekä kykyä tehdä omaa elämää koskevia hyviä valintoja.
- Iso joukko lapsia ja nuoria, joilla on oppimisvaikeuksia, jäisi ilman vertaistukea sekä kurssi- ja kerhotoimintaa, jossa heidän oppimisvaikeutensa otetaan huomioon. Nuoret jäisivät ilman yksilöllistä ohjausta arjen ja opintojen haasteissa sekä oppimisen apuvälineiden käytössä. He jäisivät myös ilman mahdollisuutta vaikuttaa ja vahvistaa itseluottamustaan kokemusasiantuntijoina.
- Suuri määrä oppilaitoksia jäisi ilman päihde- ja pelikasvatuksen tukea, joissa kohdataan aidosti lapsia ja nuoria keskustellen heitä askarruttavista kysymyksistä ja tavataan oppilaitosten henkilökuntaa. Tukea vaille jäisivät tällöin myös vanhemmat, joille annetaan tietoa ajan ilmiöistä ja vinkkejä omaan kasvatustehtäväänsä.
Jos järjestöjen toimintaedellytyksiä ajetaan alas, suuri joukko ihmisiä jää yksin ongelmiensa kanssa. Toteutuessaan järjestöjen leikkaukset kohdistuvat lapsiin, nuoriin ja perheisiin, joille järjestöjen tarjoama tuki on korvaamatonta ongelmien ehkäisyssä, arjessa selviytymisessä ja elämän kriisivaiheissa. Lasten terveysfoorumi vetoaa päättäjiin sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen turvaamiseksi.
Lasten terveysfoorumin (LTF) jäsenyhteisöt
Aseman Lapset ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Ensi- ja turvakotien liitto ry, Erilaisten oppijoiden liitto ry, Folkhälsans Förbund ry, Hengitysliitto ry, Koulutus Elämään-säätiö, Lapsi 2000 ry, Music Against Drugs, Raittiuden Ystävät ry, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Diabetesliitto ry, Suomen Hammaslääkäriliitto ry, Suomen Mielenterveysseura ry, Suomen YMCA:n liitto, Suomen Reumaliitto ry, Suomen Sydänliitto ry, Suomen Vanhempainliitto ry, Syöpäjärjestöt, Väestöliitto ry ja neuvoa antavana jäsenenä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Lasten terveysfoorumin puolesta
Terhi Koivumäki
kehittämispäällikkö, Sydänliitto, terhi.koivumaki(at)sydanliitto.fi
LTF:n puheenjohtaja
Päivi Nykyri
erityisasiantuntija, SOSTE, paivi.nykyri(at)soste.fi
LTF:n sihteeri