Miksi sosiaali- ja terveys­järjestöjen aktiivien kannattaa asettua ehdolle kevään 2025 kunta- ja alue­vaaleissa?

SOSTEblogin kirjoittajan Ulla Kiurun kuva.

Etusivu / Blogi / Miksi sosiaali- ja terveys­järjestöjen aktiivien kannattaa asettua ehdolle kevään 2025 kunta- ja alue­vaaleissa?

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnassa mukana olevat tietävät, millaisten haasteiden kanssa ihmiset arjessaan kamppailevat. Kunnissa ja hyvinvointialueilla tehdään myös tulevalla vaalikaudella isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat ihmisten palveluihin, hyvinvointiin ja terveyteen. Ensi kevään kunta- ja aluevaalit 13. huhtikuuta tarjoavat mahdollisuuden vaikuttaa juuri näihin ihmisiä läheisesti koskeviin päätöksiin – ja siksi myös sote-järjestöaktiivien kannattaa harkita ehdolle asettumista.

Lisää arjen asiantuntijoita päätöksentekoon

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen työssä kohdataan monenlaisia, eri elämäntilanteissa eläviä ihmisiä: ikäihmisiä, lapsia ja nuoria, mielenterveysongelmista kärsiviä, vammaisia, pitkäaikaistyöttömiä tai vaikkapa yksinäisiä. Heidän tarpeensa, haasteensa ja toiveensa tulevat järjestöaktiiville konkreettisiksi järjestön toiminnassa.

Kun päättäjinä on ihmisiä, jotka tuntevat elämän haasteiden kirjon henkilökohtaisesti työnsä kautta tai vapaaehtoistoimijoina, päätöksenteko perustuu todelliseen arkeen eikä pelkkiin tilastoihin tai teorioihin. Tämä on erityisen tärkeää, kun suunnitellaan palveluita, jotka koskettavat haavoittuvimpia ryhmiä ja kun halutaan varmistaa, että palvelut tavoittavat juuri ne ihmiset, jotka palveluja eniten tarvitsevat.

Julkisen sektorin ja järjestöjen kannattaa tehdä yhteistyötä

Sote-järjestöt ovat tärkeä osa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Järjestöt toimivat julkisten palvelujen rinnalla ja tarjoavat matalan kynnyksen tukea, kuten vertaistukea, neuvontaa ja ohjausta, jota ei muualta saa.

Järjestöillä on usein myös ainutlaatuinen kyky reagoida nopeasti muuttuviin yhteiskunnallisiin tarpeisiin. Tämä tuli erinomaisesti esille tuoreessa Järjestöbarometrissä, jossa selvitettiin, minkälaisia yhdistyksiä on syntynyt viime vuosien aikana.

Kun hyvinvointialueilla ja kunnissa tehdään päätöksiä palveluverkoista, resursseista ja järjestöjen roolista, on välttämätöntä, että päättäjillä on selkeä käsitys järjestöjen tuottamasta lisäarvosta. Järjestöaktiivit voivat tuoda päätöksentekoon tätä tietoa.

Järjestöjen ääntä tarvitaan vaalikentillä ja valtuustoissa

Sote-järjestöaktiivien asiantuntemus ja kokemus ovat arvokkaita voimavaroja, joita kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksenteossa tarvitaan. Asettumalla ehdolle kunta- ja aluevaaleissa voi tuoda päätöksentekoon käytännönläheisen ja inhimillisen näkökulman, joka perustuu arjen kohtaamisiin.

SOSTE kannustaa kaikkia järjestöissä aktiivisesti toimivia ammattilaisia ja vapaaehtoisia harkitsemaan vaaleissa ehdolle lähtemistä. Järjestöihmisiä tarvitaan demokraattisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan luomisessa.

Ulla Kiuru yhteiskuntasuhdepäällikkö