Laadukas, yhden­vertainen ja kriisin­kestävä lääke­huolto on kansa­laisten etu

Kaarina Tamminiemi on kirjoittanut SOSTEblogin.

Etusivu / Blogi / Laadukas, yhden­vertainen ja kriisin­kestävä lääke­huolto on kansa­laisten etu

Huoltovarmuus tuntuu olevan sana, johon törmää nykyään tämän tästä. Huoltovarmuus tarkoittaa kansallista valmiutta varmistaa yhteiskunnan toimivuus kriisitilanteissa, kuten luonnonkatastrofeissa, pandemioissa tai muissa vakavissa häiriötilanteissa. Huoltovarmuus on laaja kokonaisuus, ja siihen on monta näkökulmaa. Se voi liittyä esimerkiksi elintarvikkeisiin, energiaan, tuotantoketjuihin, tietoturvaan, kriisivalmiuteen ja yhteiskunnan resilienssiin. Myös lääkehuolto kuuluu huoltovarmuuteen.

Orpon hallituksen tammikuussa julkaisemassa yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa on ensimmäistä kertaa mukana avohuollon lääkehuolto osana Suomen kokonaisturvallisuutta.
Lääkehuollon huoltovarmuuteen perehdyttiin maaliskuun alussa eduskunnan huoltovarmuusryhmän ja Suomen Apteekkariliiton järjestämässä seminaarissa.

Lääkkeiden saatavuus on turvattava kaikissa olosuhteissa

Kansalaisten näkökulmasta on tärkeää, että lääkkeiden saatavuus turvataan kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Erityisen tärkeää on turvata myös niiden ihmisten lääkehuolto, jotka eivät siihen itse syystä tai toisesta pysty tai kykene. On kaikkien edun mukaista, että jokainen ihminen pärjää ja säilyttää toimintakykynsä niin normaalioloissa kuin kriisitilanteissa. Kyse on myös luottamuksesta siihen, että yhteiskunta toimii ja meistä huolehditaan.

Laadukas, yhdenvertainen ja kriisinkestävä lääkehuolto edellyttää ennakoivaa suunnittelua, selkeitä ja toimivia rakenteita ja järjestelmiä, riittäviä varmuusvarastoja, koko maan kattavaa apteekkiverkostoa sekä eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

Lääkeasiat nyt paljon esillä kansallisesti ja kansainvälisesti

Lääkeasioissa ja varautumisessa tapahtuu paljon juuri nyt niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. EU:n lääkelainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Lisäksi Euroopassa on käynnissä toimia, joilla pyritään edistämään lääkkeiden saatavuutta ja varautumista: muun muassa kriittisten lääkkeiden säädös, kriittisten lääkkeiden lista, kriittisten lääkkeiden allianssi ja yhteiseurooppalaiset varastointihankkeet. WHO:n puitteissa neuvotellaan pandemiasopimusta. Suomessa on meneillään lääke- ja apteekkialan uudistus. Näihin kaikkiin liittyy myös huoltovarmuusulottuvuus.

SOSTE järjestää Suomen lääke- ja apteekkialan uudistuksen tilanteesta webinaarin keskiviikkona 7. toukokuuta.
Tervetuloa mukaan!