Kuulumisia palveluntuottaja­järjestöjen ja hoiva­palvelujen kentältä

Kasvokuvassa hymyilee Anita Hahl-Weckström.

Etusivu / Blogi / Kuulumisia palveluntuottaja­järjestöjen ja hoiva­palvelujen kentältä

Sosiaali- ja terveysjärjestöt tuottavat palveluja monialaisesti. Järjestöjen tuottamat palvelut kohdistuvat pääosin ikäihmisille, vammaisille, työttömille sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.

Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottaa Suomessa varsin mittava joukko järjestöjä: sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajaksi on rekisteröitynyt lähes 700 järjestöä. Järjestöjen osuus kaikista yksityisistä palveluntuottajista on sosiaalipalveluissa reilut kymmenen prosenttia ja terveyspalveluissa muutaman prosentin. Sosiaalipalveluissa suurin osa palveluista on päivätoimintaa ja asumispalveluita.

Vuoden alussa astui voimaan muutoksia, jotka koskevat palveluita tuottavia järjestöjä. Lisäksi huhtikuussa koittavat alue- ja kuntavaalit ovat tärkeät myös palveluntuottajajärjestöille.

Vanhuspalvelulain vähimmäismitoitus voimaan – valmistelussa teknologian laskeminen osaksi hoivakotien henkilöstömitoitusta

Vanhuspalvelulain mukainen iäkkäiden ympärivuorokautisen palveluasumisen vähimmäishenkilöstömitoitus laski vuoden alussa 0,6 työntekijään asiakasta kohden. Muutoksen tarkoituksena ei ole vähimmäismitoituksen soveltaminen kategorisesti kaikissa tilanteissa. Sosiaali- ja terveysministeriön soveltamisohjeessa todetaan, että tarvittava mitoitus määritellään aina asiakasrakenteen perusteella. Mitoitus voidaan alentaa 0,6:een vain silloin, kun asiakkaiden hoidon ja huolenpidon tarpeet sen aidosti mahdollistavat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviointihankkeessa selvitetään, millaista teknologiaa ja missä laajuudessa teknologia voidaan laskea osaksi ympärivuorokautista henkilöstömitoitusta. Arviointihankkeen rinnalla on valmistelussa lainsäädäntömuutoksia, jotka tulisivat voimaan vuonna 2026. Tavoitteena on pitemmällä aikavälillä säästää henkilöstökuluista niin, että teknologiaa käyttävissä yksiköissä henkilöstömitoitus voisi olla hieman väljempi.

Vanhuspalvelulain mahdollistama teknologian käyttöotto perustuu asiakkaan suostumukseen. Hoivateknologialla tarkoitetaan esimerkiksi liiketunnistimia ja erilaisia hälytysjärjestelmiä. Hoivakodissa voi olla käytössä hoivakameroita yöaikaiseen valvontaan, joista tulee hälytys henkilökunnalle, jos asiakkaalla on avun tarvetta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien Soteri-rekisteriä kehitetään

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ja aluehallintovirastojen yhteinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien rekisteri (Soteri) on ollut viime vuonna paljon esillä. Siihen on syynä rekisteröintihakemusten pitkät käsittelyajat.

Vuoden 2025 alussa tuli voimaan valvontalain väliaikainen muutos. Kunkin palveluntuottajan kannattaa tarkistaa oman toimintansa osalta, mitä valvontalain väliaikainen muutos tarkoittaa.

Palveluntuottajajärjestöt ovat valmiita yhteistyöhön hyvinvointialueiden kanssa

Hyvinvointialueiden on hyvä tunnistaa alueillaan toimivat palveluntuottajajärjestöt ja luoda yhteistyölle käytännöt, jotka takaavat palveluntuottajajärjestöjen mukanaolon kilpailutuksissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hyvinvointialueilla huomioidaan pienten ja keskisuurten palveluntuottajien mahdollisuudet osallistua tarjouskilpailuihin. Niin SOSTEn kuin palveluita tuottavien järjestöjen on hyvä pitää tätä asiaa esillä huhtikuun aluevaalien alla.