Etenkin lapsiperheissä tilanteet voivat kärjistyä ja hermot olla aika ajoin kovalla koetuksella, kun samaan aikaan pitäisi vetää tiimikokousta ja ohjata etäkoulua. Joku harjoittelee nokkahuiluläksyä ja koulun keittolaakin pyöritetään siinä kotikeittiössä. Toisaalla koetaan yksinäisyyttä. Koronatilanne aiheuttaa huolta ja lisäksi epävarma työtilanne voi luoda oman varjonsa.
Kun meidät on pakotettu liian lähelle toisiamme määrittelemättömäksi ajaksi epävarmassa tilanteessa, monenlaiset tunteet voivat nousta pintaan, ja se on täysin inhimillistä. Tärkeää on kuitenkin, että ei jää yksin, jos omat tunteet ja niitä seuranneet teot huolestuttavat.
Apua on saatavilla. Me Maria Akatemiassa pystymme tarjoamaan apua naisille väkivaltatilanteiden ehkäisemiseksi. Tukea saa sekä puhelimella että verkkovälitteisesti ja päivystysaikoja on laajennettu poikkeustilanteessa.
Maria Akatemia on asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, joka on tehnyt jo 17 vuotta ehkäisevää väkivaltatyötä. Toiminta on tarkoitettu naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.
Apua hakevat usein alle kouluikäisten lasten äidit
Maria Akatemiasta apua hakevat naiset ovat usein alle kouluikäisten lasten äitejä, jotka ovat pelästyneet omia, hallitsemattomia vihan ja aggression tunteitaan ja niitä seuranneita tekoja. Puolessa tapauksista on huoli väkivallan kohdistumisesta lapseen ja toisessa puolessa kumppaniin.
Väkivalta lasta kohtaan voi ilmetä esimerkiksi hallitsemattomana raivoamisena, lapsen kovakouraisena käsittelynä tai kuritusväkivaltana. Parisuhteessa tapahtuva väkivalta voi olla muun muassa tönimistä, lyömistä, tavaroiden rikkomista, toisen vähättelyä ja alistamista.
”Haluan sanoa toisille äideille: et ole yksin, etkä ainoa, joka kamppailee vihan ja aggression tunteiden kanssa. Rakastat lastasi eniten pimeimmällä hetkellä, kun haet apua”, sanoo kokemusasiantuntija Väkivalta ja äitiys. Maria Akatemia ry:n ”Väkivalta ei lopu vaikenemalla” – videolla. Videon kesto 30 sekuntia.
Naisen väkivalta on edelleen tabu. Kuitenkin myös naiset voivat toimia väkivaltaisesti ja tarvita apua siihen, että pystyvät katkaisemaan väkivaltaisen käyttäytymisensä.
Maria Akatemia tarjoaa apua naisen väkivallan ehkäisyyn
Poikkeusoloissa olemme siirtäneet kaiken asiakastyömme digitaaliseen kohtaamiseen ja tarjoamme naisille yksilökeskusteluja ja vertaisryhmiä verkkovälitteisesti. Maksuttomaan toimintaan ohjaudutaan päivystyspuhelimen ja -chattien kautta. Työskentely muodostuu kartoittavista yksilökeskusteluista sekä ammatillisesti ohjatusta vertaisryhmästä. Yksilö- ja vertaisryhmätyöskentelyssä kerrotaan omat tiedot.
Puhelin- ja chat -päivystyksiin on mahdollista ottaa yhteyttä myös anonyymisti.
Tukea saa verkkovälitteisesti ja päivystysaikoja on lisätty
Päivystysaikamme
- Avoin linja -puhelin p. 09 7562 2260. Ti klo 16–18, ke klo 10–12, to klo 16–18, pe klo 12–14
- Naisenväkivalta.fi-chat aikuisille naisille: Ma klo 14–18, ti 9–13, ke 12–16, to 12–16, pe 9–13
- Keijunvarjo.fi-chat 15–28-vuotiaille tytöille ja naisille: Ma klo 16–18, ti 14.30–16.30, to 14.30–16.30, pe 10–12
Maria Akatemia lisää edelleen verkkotyön muotoja poikkeustilanteessa. Tiedotamme niistä nettisivuillamme ja some-kanavissamme.
Tämä aika haastaa minut, sinut – meistä jokaisen. Ollaan ihmisiä toisillemme, eikä jätetä itseämme, eikä muita yksin vaikeidenkaan kysymysten kanssa.
Hanna Kommeri
Kehittämispäällikkö
hanna.kommeri(at)maria-akatemia.fi
Maria Akatemia