Alkavaa syksyä varjostaa monissa järjestöissä epätietoisuus ja epävarmuus tulevaisuudesta. Huoli tulevien leikkausten vaikutuksista omaan toimintaan on suurta. Ensi vuonna sosiaali- ja terveysjärjestöille valtionavustuksia myönnetään peräti 80 miljoonaa euroa vähemmän tämän vuoden avustustasoon verrattuna ja 130 miljoonaa eli kolmannes vähemmän hallituskauden loppuun mennessä.
Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on valtava rooli monien ihmisryhmien arjen tukemisessa ja rinnalla kulkemisessa. Jos leikkauksia kohdistetaan järjestöjen rahoitukseen ilman selkeää suunnitelmaa siitä, miten järjestöjen tekemä perustyö turvataan, se pahimmillaan lopettaa kokonaan järjestöjen tarjoaman tuen ja avun heikommassa asemassa oleville ihmisille. Epävarmuus tekee toiminnan suunnittelusta mahdotonta ja heikentää järjestöjen kykyä auttaa niitä, jotka tarvitsevat apua eniten.
Kirjallinen kysymys leikkausten kohdistumisesta
Kansanedustajien Hilkka Kempin ja Jouni Ovaskan esittämässä kirjallisessa kysymyksessä perättiin vastauksia siihen, miten järjestöjen perustoiminta turvataan leikkauksista huolimatta. Vastaus kirjalliseen kysymyksen ei kuitenkaan tarjonnut uutta tietoa.
Valtiovarainministeriön (VM) elokuun alussa julkaisema talousarvioesitys tarjosi ensimmäisen kerran jotain osviittaa siitä, mitä ensi vuosi tuo tullessaan järjestöille. Budjettiesityksen mukaan ensi vuoden järjestöleikkaukset olisivat kohdistumassa pääosin hanke- ja investointiavustuksiin. SOSTE esitti tätä jo viime keväänä. Mikäli esitys toteutuu tällaisenaan, ratkaisu antaa järjestöille hieman enemmän aikaa sopeutua leikkauksiin, joilla järjestöjen valtionavustuksista leikataan kokonaisuudessaan peräti kolmannes pois.
Vaikka rahat vähenevät, avun tarve ei ole loppumassa
Ympäri Suomea tarvitaan jatkossakin sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamaa apua, vertaistukea, neuvontaa ja palveluita. On todella tärkeää, että sote-järjestöjen leikkausten tarkempi kohdentuminen selviää mahdollisimman pikaisesti. Järjestöjen tarjoama tuki on elintärkeää monille ihmisryhmille, ja sen jatkuvuus on turvattava, jotta apua tarvitsevat saavat sitä myös jatkossa.
Järjestöjen toiminnasta leikkaaminen tulee vääjäämättä näkymään julkisten sote-palveluiden tarpeen kasvuna tilanteessa, jossa jo nyt hyvinvointialueet kamppailevat niukkenevien resurssien kanssa. Leikkaukset aiheuttavat pahaa jälkeä juuri sellaisissa toiminnoissa, jotka ehkäisevät ongelmien vaikeutumista ja julkisten palvelujen tarvetta. Järjestöleikkaukset kostautuvat tätäkin kautta ja euromääräiset säästöt jäävät vain haaveeksi.