Emmehän unohda palveluita


Etusivu / Blogi / Emmehän unohda palveluita

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat julkistivat viime viikolla linjaukset sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen.

Uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan 18 itsehallinnolliselle maakunnalle. Nyt julkistetuissa linjauksissa kerrottiin vain hallintorakenteesta. Integraatiosta tai palveluista ei mainittu sanallakaan. Toivoa sopii, että varsinaisessa hallitusohjelmassa ihminen ja hänen tarvitsemansa palvelut nostetaan keskiöön. Mikäli näistä ei ole kirjausta hallitusohjelmassa, ne unohtuvat helposti, ja taas menemme hallintohimmeli edellä.

Pidetään ihmiset mukana

Sosiaalibarometrin 2019:n vastaajat nostivat sote-uudistuksen toteutumisen lähtökohdiksi monia palveluita käyttävät ja palveluiden intregraation. On tärkeää turvata sujuvat hoitoketjut ja tuoda sosiaalihuollon palveluita aidosta perusterveydenhoitoon. Myös hoitoon pääsy on turvattava.

Palveluiden laadusta puhuttiin paljon ennen vaaleja. Tätä varten tulisi laatia valtakunnallinen laadun kriteeristö myös sosiaalihuoltoon.

Kysyimme toukokuun alussa asiantuntijoilta, mitä ongelmia tulevan sote-uudistuksen tulisi ratkaista. Yhdeksi keskeiseksi ongelmaksi asiantuntijat nostivat terveyserot mutta korostivat myös, ettei niitä ratkaista pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluilla. Akuutit asiat tulee ratkaista nopeasti, eikä odottaa että uudistus valmistuu. Myös ehkäisevä työn tärkeyttä korostettiin. On toivottavaa, että tämäkin muistetaan kirjata hallitusohjelmaan.

Lainsäädännön uudistukset eivät saa jäädä soten jalkoihin

Nyt kaatuneen sote-uudistuksen jalkoihin jäi monia hyviä lainsäädännön uudistuksia. Niistä vammaispalvelulaki ja asiakasmaksulaki tulisi saada kiireesti läpi uudessa eduskunnassa. Erityisesti uutta vammaispalvelulakia on odotettu jo pitkään, ja sen säätämättä jääminen oli todella suuri pettymys.

Palveluiden kehittäminen myös lainsäädännön kautta on tärkeää, eikä se saa jäädä rakenneuudistuksessa toissijaiseen asemaan.