Ohjeet SOSTEn tilaisuukssa esitystä pitäville. Tässä oppaassa hyödynnetään erityisesti PowerPoint-ohjelman työkaluja saavutettavuuden parantamiseksi. Jos esityksesi tukena olleet PowerPoint-diat julkaistaan verkossa, kannattaa pohtia jo suunnitteluvaiheessa, toimivatko ne itsenäisesti ilman esitystä!

Hyödynnä PowerPointin Helppokäyttöisyys-toiminto

Toiminto ohjaa käyttäjää huomioimaan ja testaamaan keskeiset saavutettavuutta parantavat näkökohdat. Valitse nyt Helppokäyttöisyys-välilehti samalla, kun luet tätä ohjeistusta ja pidä se jatkossa aina päällä. Ellei Helppokäyttöisyys-välilehteä näy, saat sen esille valitsemalla valikosta ensin Tarkista -> Tarkista helppokäyttöisyys.

Kuvakaappaus PowerPointin valikosta, josta löytyy Helppokäyttötoiminnot.

Jokaisella esityksellä ja dialla on rakenne

Jokaisella dialla tulee olla otsikko. Valitse sellainen diatyyli, joka sisältää otsikon ja sisältökentän. Suurentamalla sisältökentän fonttia, siitä ei tule esimerkiksi ruudunlukuohjelman näkökulmasta vielä otsikkoa. Käytä mahdollisimman vähän erilaisia fontteja, tyylejä ja värejä esityksessäsi.

Varmista diojesi luettavuus ja lisää kuviin vaihtoehtoinen teksti

Käytä riittävän isoa, minimissään 18 pistekoon fonttia. Jos tekstiä on paljon, jaa sisältö usealle dialle. Käytä helposti luettavaa fonttia, vältä koukeroisia tyylejä. Varmista, että tekstin ja taustan riittävä kontrasti. Käytä Tarkista ilman väriä –toimintoa.

Suosi kuvia, joilla on sisällöllistä merkitystä. Tekstivastine kertoo lukulaitteille, mitä kuvassa näkyy. Kirjoita vastine kuten kuvailisit kuvaa näkövammaiselle. Jos grafiikan sisältö avataan tekstissä, sen mainitseminen vastineessa riittää. Pyri pitämään vastine melko lyhyenä.

Tarkista oikeinkirjoitus ja elementtien lukemisjärjestys ja tarkista lopuksi!

Oikeinkirjoitus tarkistaa automaattisesti kirjoitusvirheet. Lukemisjärjestys kertoo lukulaitteille missä järjestyksessä sivun elementit tulee lukea. Kirjoita selkeästi linkkitekstit auki siten, että linkistä tietää minne siirrytään tällä tavalla: SOSTE: Sosiaali- ja terveysjärjestöt Suomessa. Tekstiä voi aina vielä vähän tiivistää, lyhyt on usein kaunista. Lopuksi nimeä tiedosto selkeästi. Tarkista aina lopuksi helppokäyttöisyys ja tallenna pdf-tiedostoksi.Kuvakaappaus PowerPointin Helppokäyttöisyys-toiminnon ikkunasta.

Sisällöntuottajan huoneentaulu saavutettavuudesta
– Huomioi saavutettavuus aina kun tuotat jotain materiaalia.
– Googleta ohjeita ja vinkkejä, niitä löytyy varmasti!
– Saavutettavuus on prosessi, jossa oppii koko ajan lisää.
– Älä kikkaile, luota sisältöön.
– Yksinkertainen on kaunista – ja saavutettavaa!

Miksi saavutettavuus on tärkeää?

Humaanit syyt: saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä

Saavutettava esitys on kaikkien ihmisten käytettävissä mahdollisimman helposti myös erilaisten avustavien teknologioiden avulla. Saavutettavan sisällön tuottamisessa otetaan huomioon erilaiset ihmiset. Saavutettavuus on muutakin kuin teknistä toteutusta, keskeistä on ymmärrettävät ja selkeät sisällöt. Jopa joka viidennellä suomalaisella on jokin toimintakyvyn rajoite!

Juridiset syyt: verkkosivuilla julkaistuna jokaista esitystä koskee saavutettavuusvaatimukset

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 2019 ja sen tausta on saavutettavuusdirektiivissä. Laki koskee julkisen sektorin sekä järjestöjen verkkopalveluja ja niiden sisältöjä. Aluehallintovirasto on saavutettavuusvaatimusten toteutumista valvova viranomainen Suomessa. Laki velvoittaa noudattamaan kansainvälistä W3 Consortiumin ylläpitämää Verkkosisällön saavutettavuusohjetta (WCAG).

Helppoja ja nopeita ohjeita jatkoksi!
– Aluehallintovirasto: saavutettavuusvaatimukset.fi
– Ohjeita ja vinkkejä Celialta: saavutettavasti.fi
– Maksuton eOppivan verkkokurssi: Saavutettavat asiakirjat verkossa
– WCAG 2.1 kriteerit suomeksi: Verkkosisällön saavutettavuusohjeet

Lisätietoja saavutettavuudesta ja SOSTEn tapahtumista:

Sami Suominen viestinnän erityisasiantuntija kumppanuusviestintä ja viestinnän sisäiset palvelut +358 50 524 8452
Outi Majanen erityisasiantuntija tapahtumien suunnittelu ja tuottaminen +358405935350