Puoliväliriihi: Hallitus leikkaa taas sote-järjestöiltä

Tummanharmaalla pohjalla valkoiset sakset ja teksti: Hallitus leikkaa taas sote-järjestöiltä. Lisäksi SOSTEn logo.

Etusivu / Uutiset / Puoliväliriihi: Hallitus leikkaa taas sote-järjestöiltä

Petteri Orpon hallitus on jo aiemmin päättänyt leikata tällä vaalikaudella sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista kolmanneksen. Tänään hallitus kertoi puoliväliriihessä päättäneensä uudesta 10 miljoonan leikkauksesta järjestöjen avustuksiin. Siten sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia leikataan vaalikauden aikana peräti 140 miljoonalla eurolla.

”Uutinen on todella ikävä. Asiasta ei ole viestitty järjestökentälle etukäteen, ja päätös on muutenkin kestämätön. Sote-järjestöt tekevät merkittävää työtä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyväksi. Nämä ihmiset eivät saa vastaavia palveluita julkiselta sektorilta – etenkään nyt, kun myös julkiseen sektoriin kohdistetaan mittavia säästöjä”, painottaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Veronalennus heikentää julkista velkasuhdetta

Lisäksi hallitus päätti noin kahden miljardin euron veronkevennyksistä. Yhteisöveroa alennetaan kaksi prosenttiyksikköä, ylimmät marginaaliveroasteet lasketaan 52 prosenttiin sekä pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta kevennetään.

Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ostovoiman vahvistuminen on tervetullutta heikossa suhdannetilanteessa. Tosiasiallisesti hallituksen veropaketti hyödyttää kuitenkin eniten suurituloisia suomalaisia. Yhteisöveron ja korkeimpien marginaaliveroasteiden alentaminen 1,2 miljardilla eurolla kohdistuu heihin.

Hallitus perustelee suurituloisiin kohdistuvia veronkevennyksiä niiden väitetyillä dynaamisilla vaikutuksilla. Tutkimukset kuitenkin kertovat, että uudistukset edistävät talouskasvua parhaassakin tapauksessa hyvin vähäisesti.

Veronalennukset lisäävät julkista velkaantumista merkittävästi. Tuoreiden tietojen mukaan Suomen julkinen talous oli viime vuonna 4,4 prosenttia alijäämäinen eli EU:n kolmen prosentin alijäämäraja on jo selvästi ylitetty.

”Hallitus on leikannut sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista, sosiaaliturvasta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista, koska se on halunnut tasapainottaa julkista taloutta. Päätökset ovat heikentäneet erityisesti pienituloisten toimeentuloa ja terveyttä. Suurituloisten verotuksen keventäminen yli miljardilla eurolla on tässä tilanteessa erittäin epäoikeudenmukaista. Hallitus toteuttaa käänteistä Robin Hood  -politiikkaa – ensin otetaan köyhiltä ja sitten annetaan rikkaille”, ihmettelee Kiukas.

Hallituksen aiemmin tekemät leikkaukset lisäävät huono-osaisuutta – kokonaisvaikutukset pitäisi arvioida pikaisesti

Vuosi sitten hallitus päätti korottaa arvonlisäverokantoja, mikä kiristi eniten pieni- ja keskituloisten verotusta. Samoin leikkaukset sote-järjestöjen valtionavustuksista, sosiaaliturvasta ja sote-palveluista kohdistuvat erityisesti pienituloisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että vuosille 2024–2025 sovitut sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät köyhien ihmisten määrää noin 100 000:lla. Lisäksi sosiaaliturvaetuuksien indeksikorotusten jäädyttäminen syventää köyhyyttä vuoteen 2027 asti.

SOSTEn tuoreiden laskelmien mukaan sosiaaliturvaetuuksien indeksikorotusten, työttömyysturvan lapsikorotuksen sekä yleisen asumistuen ja työttömyysturvan suojaosien palauttaminen vähentäisi köyhien ihmisten määrää 19 200:lla ensi vuonna. Uudistuksen kustannukset olisi voinut kattaa esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta kiristämällä. Tähän toimeen hallitus ei kuitenkaan riihessään lähtenyt.

”Hallitus olisi voinut perua aiempia leikkauksiaan, jotka ovat lisänneet pienituloisuutta, ylivelkaantumista, häätöjä ja asunnottomuutta. Sen sijaan päätettiin keventää etenkin suurituloisten verotusta. Nämä päätökset tulevat kalliiksi Suomelle”, korostaa Kiukas.

Sosiaaliturvaleikkausten lisäksi hallitus on heikentänyt sote-palveluiden saatavuutta. Tämä on tarkoittanut suuria korotuksia asiakasmaksuihin, perusterveydenhuollon hoitotakuun pidentämistä kolmeen kuukauteen, sairaalaverkon karsimista sekä ikääntyneiden ympärivuorokautisten hoivapaikkojen vähentämistä.

”Hallituksen leikkuri on käynyt ahkeraan. Kaikkien leikkausten yhteisvaikutukset pitäisi arvioida pikaisesti ennen kuin tapahtuu peruuttamatonta tuhoa”, Kiukas vaatii.