Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevaan lakiin esitetyt muutokset ja lisäykset vahvistavat sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista, valmiutta ja häiriötilanteiden hoitamista normaalioloissa ja poikkeusoloissa niin yksittäisiä hyvinvointialueita laajemmilla alueilla kuin kansallisestikin.
SOSTE pitää kannatettavana, että varautumisen käytännöistä sovitaan hyvinvointialueiden yhteistyösopimuksessa. Yhteistyösopimus valmisteltaisiin varautumista ja häiriötilanteiden hoitamista koskevien tehtävien osalta yhteistyössä kyseisten hyvinvointialueiden ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, mikä lisää tietoa alueiden erityispiirteistä sekä parantaa tiedonkulkua.
SOSTE toteaa, että viiden yhteistyöalueen ja kansallisen tason johtamis-, ohjaus- ja muut järjestelyt tulisivat lakimuutosten jälkeen muodostamaan yhtenäisemmän kokonaisuuden. Muutokset olisivat myönteisiä etenkin sosiaalihuollon näkökulmasta, koska sosiaalihuollosta, toisin kuin terveydenhuollosta, on puuttunut varautumista yhteensovittavia rakenteita.
Hallituksen esityksessä säädettäisiin uudesta sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisesta valmiusryhmästä, jonka valtioneuvosto asettaa sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä. SOSTE muistuttaa, että SOSTEn jäsenjärjestöt voisivat antaa asiantuntijuuttaan valmiusryhmän toiminnan tueksi, sillä järjestöillä oleva tilannetieto ja viestintäkanavat ovat tarpeellisia laajoilla yhteistyöalueilla. Järjestöjen viestintä tavoittaa ihmisryhmiä, joita julkiset toimijat eivät välttämättä tavoita, ja tiedon siirtyminen on mahdollista myös toiseen suuntaan.
