Tukipalvelulakiin, asiointilakiin ja lukuisiin liitelakeihin ehdotettujen muutosten keskeisenä tavoitteena on, että viranomaisten tiedoksiannot lähetettäisiin ensisijaisesti sähköisesti niille henkilöille, joille se on mahdollista. Asiointilakia uudistettaisiin siten, että sähköinen tiedoksianto Suomi.fi-viesteihin on mahdollista ilman vastaanottajan erillistä suostumusta 1.1.2026 alkaen. Sähköisen tiedoksiantotavan käyttöä on tarkoitus lisätä myös oikeushallinnon viranomaisissa ja tuomioistuimissa.
SOSTE pitää lakiesityksiä järkevinä, mutta on tärkeää tehdä riittävät riskiarviointivaikutukset liittyen yhdenvertaisuuteen ja perusoikeuksiin. SOSTE esittää, että ensisijaisesti digitaalisen viranomaisviestinnän käyttöönottoa myöhäistettäisiin ja kuuden kuukauden aikamäärettä Suomi.fi-viestien vastaanoton uudelleenaktivoimisessa tarkasteltaisiin uudelleen. SOSTE nostaa esille puolesta asioinnin merkityksen ja toivoo siinä aktiivista tiedottamista.
SOSTE korostaa, että uudistuksessa on huomioitava riittävä, monikielinen ja monipuolinen digituki, heräteilmoitukset pitäisi olla mahdollista vastaanottaa tekstiviesteinä, ja palvelujen saavutettavuuteen sekä selkeään ja monikieliseen viranomaisviestintään tulee panostaa. SOSTE nostaa lisäksi esiin, että jokaisella aikuisella, joka asuu tai oleskelee pitkäaikaisesti Suomessa, tulisi olla oikeus saada vahva sähköinen tunnistusväline.
