Luottamus vakuutus­lääkäriin – mahdot­to­muusko?

Omaishoitajaliiton oikeudellinen asiantuntija Elias Vartio ja Neuroliiton lakimies Anu Aalto SOSTEblogin Vieraskynän kirjoittajakuvassa.

Etusivu / Blogi / Luottamus vakuutus­lääkäriin – mahdot­to­muusko?

”Miten vakuutuslääkäri voi ratkaista korvausasiani minua näkemättä?” asiakkaamme ihmettelevät jatkuvasti. Kielteisen päätöksen saaneen on vaikea, jopa mahdoton, ymmärtää ratkaisua.

Vakuutuslääkäritoimintaa on kehitetty jo vuodesta 2018 alkaen neuvottelukunnassa sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Tavoitteena on ollut kansalaisten luottamuksen lisääminen toiminnan avoimuudella sekä muun muassa päätöksien perusteluja parantamalla.

Vakuutuslääketiedettä kehitettävä

Henkilövakuutuksen korvausprosessissa vakuutuslääketiede on vain osa prosessia. Sen merkitys on kuitenkin keskeinen. Hoitavien lääkärien kirjausten perusteella ratkaistaan asiakkaiden perustuslaillisten oikeuksien toteutumista. Siksi lääkärien osaamista sosiaaliturvajärjestelmästä ja lääketieteen merkityksestä sen ratkaisuissa on lisättävä. Vakuutuslääketieteen on tulevaisuudessa oltava omana professuurina pakollinen osa lääketieteellistä koulutusta. Vakuutuslääketiedettäkin tulee harjoittaa ja kehittää tieteellisessä tutkimuksessa vakiintuneilla tavoilla.

Asiakas ei yksin jaksa eikä selviä

Hoitavat lääkärit ja sosiaaliturvaa toteuttavat toimijat, kuten Kela tai työeläkevakuutuslaitos, tulee velvoittaa yhteistyössä ohjaamaan asiakastaan oikea-aikaisesti eteenpäin ottaen huomioon korvattavuuden tulevat haasteet. Pitkä poissaolo työelämästä ei useinkaan edistä kuntoutumista. Kuntoutuspolulle on siirryttävä mahdollisimman nopeasti vaikka pienin askelin ottaen huomioon asiakkaan toiminta- ja työkyvyn muutokset.

Lisäksi toimijoiden on ohjattava kielteisen päätöksen saaneita sopiviin palveluihin, etuuksiin ja tarvittaessa muutoksenhakuun, sillä usein asiakkailla itsellään ei ole voimavaroja hoitaa omaa asiaansa. Tämän ohjauksen sisällön ja toteutustavan on aina vastattava asiakkaan tarpeisiin. Korvauspäätöksen vakiolause ei ole riittävä.

Asiakas ei yksin jaksa ja selviä. Hänellä on oltava oikeus apuun ja tukeen.

SOSTElla on ollut edustus vakuutuslääkäritoimintaa kehittävässä neuvottelukunnassa vuodesta 2018 alkaen. Me allekirjoittaneet edustamme siinä SOSTEa kaudella 2024–2027.

Anu Aalto
lakimies
anu.aalto@neuroliitto.fi
Neuroliitto ry

Elias Vartio
oikeudellinen asiantuntija
elias.vartio@omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto ry