Pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmassa on useita tavoitteita, joiden tarkoitus on avata markkinoita ja lisätä kilpailua. Julkisuudessa ovat olleet esillä muun muassa alkoholin saatavuuden lisäämiseen liittyvät toimet. Tähän suuntaan jo edettiin, kun kesäkuussa tuli voimaan 8-prosenttisten juomien myynnin salliminen ruokakaupoissa. Lisäksi on kaavailtu muutoksia alkoholin kotiinkuljetukseen.
Huomionarvoista on, että hallitusohjelma sisältää paljon myös lääke- ja apteekkialaa koskevia kirjauksia, joilla on toteutuessaan vaikutuksia myös lääkkeitä käyttävien ihmisten arkeen.
Uudistuksien palveltava yhteiskunnan edun lisäksi myös lääkkeiden käyttäjien etua
Apteekkiuudistuksen osana on tarkoitus toteuttaa apteekkitalouden kokonaisuudistus, kehittää apteekkisääntelyä, vahvistaa apteekkien roolia terveydenhuollossa ja hakea myös säästöjä vuosina 2025, 2026 ja 2027. Hallitusohjelmaan on kirjattu muun muassa, että uudistuksella tavoitellaan 30 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä julkiseen talouteen. Uudistuksella ei hallitusohjelmakirjauksen mukaan kasvateta asiakkaiden maksurasitetta, ja uudistus voidaan tehdä myös vaiheittain.
Lisäksi hallitus haluaa myös lisätä joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden myyntikanavia. Itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamista arvioivan – Työryhmän muistio valmistui lokakuussa 2024. Työryhmän näkemyksen mukaan itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen apteekkien ulkopuoliseen myyntiin tulee tehdä hallitusti, lääke- ja lääkitysturvallisuus varmistaen. Päätöksiä ei asiassa vielä ole, mutta niitä odotellaan kevään kuluessa.
Kokonaisuus on siis iso, monipuolinen ja monimutkainenkin. Ehkä voidaan jopa puhua jonkinlaisesta lääke- ja apteekkialan sote-uudistuksesta.
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmiä vuosiksi 2024–2025 valmistelemaan niiden hallitusohjelmakirjausten toteutusta, jotka koskevat lääkkeiden arviointitoimintaa sekä apteekkitalouden ja apteekkisääntelyn uudistamista. SOSTElla on edustajia näissä työryhmissä. Työn tueksi SOSTEen on perustettu taustaryhmä, jossa on edustajat Suomen Syöpäpotilaista, Reumaliitosta, Diabetesliitosta, Apteekkariliitosta ja Lääkäriliitosta
SOSTEssa on myös laadittu SOSTEn näkökulmia apteekkitoimialan kehittämiseksi -dokumentti (pdf), joka hyväksyttiin SOSTEn hallituksen kokouksessa alkuvuodesta 2023 ja päivitettiin marraskuussa 2024. SOSTE näkee, että toimintaa ja toiminnan uudistamista ohjaavina periaatteina tulee olla terveys, turvallisuus ja lääkkeiden käyttäjän etu.
- Lue lisää: SOSTEn uutinen 30.5.2024: SOSTE vie sote-järjestöjen näkemyksiä Lääkkeiden arviointitoiminnan uudistamista valmistelevaan työryhmään ja Apteekkitoiminnan uudistamisen seurantaryhmään
- Lue lisää: SOSTEn uutinen 4.10.2025: Itsehoitolääkkeiden myynnin laajentamisessa kiinnitettävä erityistä huomiota potilasturvallisuuteen
Lääkkeet ovat hyödykkeinä erityislaatuisia
Lääke- ja apteekkialaa uudistettaessa pitää huomioida, että lääkkeet ovat hyödykkeinä erityislaatuisia. Lääkkeet eivät ole tavallisia kulutustuotteita, koska ne ovat käyttäjilleen välttämättömyyshyödykkeitä ja niiden käyttö vaatii ohjausta ja neuvontaa. Lääkkeitä ei voi käyttää huolettomasti, koska niiden haittavaikutukset aiheuttavat paljon ongelmia ja kustannuksia. Esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattoman hankalia, jopa vaarallisia. Lääkkeiden helpompi saatavuus voi johtaa käytön ja siihen liittyvien haittojen lisääntymiseen.
Uudistaa pitää mutta ei hinnalla millä hyvänsä
Uudistus on aina myös mahdollisuus. Kun julkiset terveyspalvelut siirtyvät kauemmaksi, tilanne voi avata apteekeille uudenlaisen roolin lähipalvelun turvaamisessa.
Päädytään millaisiin ratkaisuihin tahansa, uudistukset tulee tehdä harkiten, tutkittuun tietoon perustuen ja vaikutuksia seuraten, jotta ei huononneta lääkkeiden käyttäjien kannalta sinänsä toimivaa järjestelmää.