Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään tiedottanut hallituksen käynnistävän perusterveydenhuollon omalääkäriohjelman. Tämä on tervetullut uutinen – vihdoinkin on aika edetä kauniista sanoista käytännön toteutukseen.
Hallitusohjelmassa linjataan selkeästi, että hoitoon ja palveluihin pääsyä parannetaan, ja perustason palveluja vahvistetaan lainsäädännöllisin keinoin. Tähän saakka hallituksen päätökset eivät kuitenkaan ole tukeneet näitä tavoitteita.
”Perusterveydenhuollon hoitotakuun pidentäminen kolmeen kuukauteen ja samalla hyvinvointialueiden rahoituksen leikkaaminen ovat heikentäneet perustason palveluja. Nämä päätökset eivät edistä hoidon jatkuvuutta tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä – päinvastoin, ne vaarantavat kansalaisten terveyspalveluiden laadun”, muistuttaa SOSTEn asiantuntijalääkäri Kati Myllymäki.
Tutkimus ja kokemus osoittavat, että nopea hoitoon pääsy ja hoidon jatkuvuus parantavat hoidon laatua, potilastyytyväisyyttä ja myös ammattilaisten työtyytyväisyyttä. Esimerkkejä onnistumisista löytyy sekä maailmalta että Suomesta. Suomalainen väestövastuumalli 1990-luvulla oli tästä konkreettinen osoitus, mutta lama-ajan säästöt ja rekrytointirajoitukset romahduttivat mallin toiminnan. Tästä kuopasta perusterveydenhuolto ei ole vieläkään noussut.
On aika lunastaa lupaukset
Perusterveydenhuollon vahvistaminen on ollut kaikkien hallitusten hallitusohjelmissa jo 1990-luvulta lähtien, mutta toteutus on jäänyt puolitiehen.
”Nyt on korkea aika korjata tilanne. Omalääkäri- tai omatiimimalli – terminologialla ei ole merkitystä, kunhan tavoitteena on nopea hoitoon pääsy, potilaiden hoidon jatkuvuus sekä laadukas hoito”, kertoo Myllymäki.
”Toivon menestystä ministeri Juuson ja kestävän hyvinvointiyhteiskunnan ministeriryhmän hankkeelle. Nyt tarvitaan selkeitä tekoja, jotka vastaavat hallitusohjelman tavoitteisiin ja vahvistavat suomalaista perusterveydenhuoltoa pitkäjänteisesti. Yleislääketieteen professorin Juha Auvisen kaltaisten asiantuntijoiden ääntä kannattaa kuunnella, kun hallitus etenee tämän tärkeän hankkeen kanssa”, jatkaa Myllymäki.