Hyvinvoinnin digitaaliset palvelutarjottimet ovat tulossa jokaiselle hyvinvointialueelle – miten järjestöjen toimintaa ja palveluja koskevat tiedot saadaan mukaan?


Etusivu / Uutiset / Hyvinvoinnin digitaaliset palvelutarjottimet ovat tulossa jokaiselle hyvinvointialueelle – miten järjestöjen toimintaa ja palveluja koskevat tiedot saadaan mukaan?

Jokainen hyvinvointialue ja Helsingin kaupunki ottavat käyttöön hyvinvoinnin digitaalisen palvelutarjottimen vuosien 2024–2025 aikana. HYTE-palvelutarjottimelle kootaan tietoa erityisesti aikuisväestölle tarkoitetuista osallisuutta, toimintakykyä ja turvallisuutta edistävästä ja hyvinvointia tukevasta toiminnasta sekä liikunta-, luonto- ja kulttuuripalveluista.  

HYTE-palvelutarjotinta voivat käyttää niin asukkaat kuin yleistä ohjausta ja neuvontaa antavat ammattilaiset eri organisaatioissa. Se toimii monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen työvälineenä, jonka avulla esimerkiksi hyvinvointialueen ammattilainen voi ohjata asiakkaan järjestön toimintaan tai kunnan liikuntaryhmään.  

HYTE-palvelutarjottimia tehdään parhaillaan. Järjestöjen toimintaa ja palveluja koskevan tiedon tulee olla mukana HYTE-palvelutarjottimilla, jotta myös järjestöjen toiminta on helpommin löydettävissä. Palvelutarjottimien kehittämistyötä rahoitetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. 

Järjestöjen tiedot HYTE-palvelutarjottimille Suomi.fi-palvelutietovarannon kautta

Digi- ja väestötietoviraston (DVV) ylläpitämä Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) on yksi Suomen perustietovarannoista. Sinne kuvataan palveluja ja asiointikanavia, joita erilaiset verkkopalvelut ja -sivustot voivat hyödyntää avoimen rajapinnan kautta. Kun järjestön tiedot ovat Palvelutietovarannossa, niitä ei tarvitse kirjata erikseen useille eri sivustoille. 

Nyt on oikea aika kuvata järjestön toiminta ja palvelut Palvelutietovarantoon. Toinen järjestöille käytössä oleva vaihtoehto on Lähellä.fi-palvelu, josta toimintailmoitukset siirtyvät tietyin ehdoin Palvelutietovarantoon.  

Järjestöt voivat saada opastusta ja tukea monesta paikasta

Suomessa on vielä paljon sosiaali- ja terveysjärjestöjä, joiden tietoja ei löydy Palvelutietovarannosta. DVV:n Palvelutietovarannon hyte-asiantuntijat sekä Lähellä.fi-palvelun verkosto, joka koostuu alueellisista toimijoista ympäri Suomea, tarjoavat järjestöille koulutusta ja valmennusta. Tietoa HYTE-palvelutarjottimien kehittämistyöstä saa muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja oman hyvinvointialueen yhteyshenkilöiltä.  

Järjestöjen toimintaa ja palveluja koskevan tiedon kokoaminen yhteen paikaan ja tietojen siirtyminen sieltä HYTE-palvelutarjottimelle mahdollistaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen osaamisen ja toiminnan nykyistä monipuolisemman hyödyntämisen hyvinvointialueilla ja kunnissa.