POTKA-verkosto on ajanut potilaiden asiaa jo 10 vuotta

SOSTEblogin kirjoittajakuvassa SOSTEn erityisasiantuntija ja Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkoston yhteyshenkilö Kaarina Tamminiemi sekä verkoston puheenjohtaja ja Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen.

Etusivu / Blogi / POTKA-verkosto on ajanut potilaiden asiaa jo 10 vuotta

SOSTEn koordinoima Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen (POTKA) verkosto juhlii tällä viikolla kymmenvuotista taivaltaan. Verkostoon kuuluu nykyisin hieman yli 50 järjestöä, jotka edustavat laajasti erilaisia potilasryhmiä.

POTKA-verkoston tavoitteena on esimerkiksi lisätä järjestöjen yhteistyötä potilaisiin ja terveyspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä, jakaa tietoa terveyskysymyksistä, kasvattaa potilasjärjestöjen vaikuttavuutta ajamalla yhdessä tärkeiksi koettuja asioita sekä tuoda järjestöjen edustamien ihmisten ääntä päätöksentekoon.

Potilaiden osallisuutta edistämässä

Yksi POTKA-verkostolle tärkeä yhteistyön ja vaikuttamisen teema on ollut potilaiden osallisuuden edistäminen. Potilailla ja heitä edustavilla järjestöillä on arvokasta arjen tietoa esimerkiksi terveyspalvelujen toiminnasta, mahdollisista kehityskohteista sekä lääkkeistä ja eri hoitovaihtoehdoista.

Potilasosallisuus on tärkeä voimavara myös sosiaali- ja terveyspalvelujaan kehittäville hyvinvointialueille. Potilasosallisuudella on merkittävä rooli myös hoitosuositusten laatimisessa, jotta suosituksissa huomioitaisiin sairastuneelle tärkeät näkökulmat ja jotta ymmärrys sairauden ja sen hoitojen vaikutuksista arkeen kasvaisi.

Osana potilasosallisuuden edistämistyötään POTKA-verkosto on ollut esimerkiksi mukana kehittämässä potilasjärjestöjen asiantuntijuuden hyödyntämistä osana Lääkkeiden hintalautakunnan Hilan työtä. Verkosto on myös välittänyt tietoa ja potilaiden kokemuksia potilasjärjestöjen ja viranomaisten kesken.

POTKA-verkostoa koordinoiva SOSTE on lisäksi jäsenenä erilaisissa potilasosallisuuteen liittyvissä työryhmissä (Sosiaali- ja terveysministeriö STM, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus, Fimea). Lisäksi SOSTE on ollut mukana järjestämässä webinaareja potilasosallisuudesta ja kokemustiedon hyödyntämisestä terveydenhuollon toiminnassa, kehittämisessä ja päätöksenteossa yhdessä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean, Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Käypä hoito -toimituksen kanssa.

Työ potilaiden eteen jatkuu

Tulevien vuosien aikana POTKA-verkostolla riittää tehtävää potilasosallisuuden lisäksi siinä, että sairastamisen kustannuksia saataisiin alemmaksi ja eri sairauksiin olisi saatavilla hoitoa yhdenvertaisesti eri puolilla maata.

Tällä hetkellä esimerkiksi sairastamisen kustannukset ovat kohoamassa, kun terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat, lääkkeiden arvonlisäveroa korotetaan ja myös sosiaaliturvaleikkaukset osuvat moniin pitkäaikaissairaisiin ihmisiin.

POTKA-verkosto pyrkii ajamaan jatkossakin helpotuksia sairastamisen kustannuksiin, vaikuttamaan yhdenvertaisen ja laadukkaan hoidon puolesta sekä tuomaan potilaiden ääntä esiin. POTKAn seuraavalla vuosikymmenellä potilasjärjestöjen yhteistyö on entistäkin tärkeämpää, kun järjestöjen resurssit niukkenevat.

Sanna Kaijanen
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkoston puheenjohtaja ja Kuuloliiton toiminnanjohtaja
sanna.kaijanen@kuuloliitto.fi

Kaarina Tamminiemi
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkoston yhteyshenkilö ja erityisasiantuntija SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:ssä
kaarina.tamminiemi@soste.fi