Ihmisten toimeentulo­vaikeudet lisäävät sote-järjestöjen toiminnan tarvetta


Etusivu / Uutiset / Ihmisten toimeentulo­vaikeudet lisäävät sote-järjestöjen toiminnan tarvetta

Viimeaikaiset sosiaaliturvaleikkaukset osuvat kovaa pienituloisiin ihmisiin, joiden toimeentuloa kohonneet elinkustannukset rasittavat jo valmiiksi, selviää SOSTEn kyselystä. Ihmisten toimeentulon heikentyminen lisää myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen palveluiden tarvetta ja kysyntää.

Sote-järjestöiltä kysyttiin syys-lokakuussa sosiaaliturvaleikkausten, kohonneiden elinkustannusten ja muiden maksujen vaikutuksista. Kyselyyn vastasi yhteensä 237 järjestöä, joista 180 oli paikallisyhdistyksiä ja 57 valtakunnallisia sote-järjestöjä.

Ihmisten toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet

Sote-järjestöjen toimintaan osallistuvilla ihmisillä toimeentulon heikentyminen näkyy selvästi. Erityisesti se näkyy valtakunnallisissa järjestöissä. Paikallisyhdistyksistä ihmisten toimeentulon heikentyminen näkyy etenkin mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusyhdistyksissä (85 %), työllisyyden edistämiseen liittyvissä yhdistyksissä (75 %) sekä lapsi- ja perhetyön yhdistyksissä (63 %).

Grafiikka toimeentulon heikentymisestä sote-järjestöissä. Valtakunnallisista sote-järjestöistä 65 prosenttia ja paikallisista 45 prosenttia raportoi toimeentulon heikentyneen paljon tai melko paljon.

Sosiaaliturvaleikkaukset osuvat jo valmiiksi heikossa taloudellisessa tilanteessa oleviin

Sote-järjestöjen näkemysten mukaan ihmisten toimeentuloa heikentävät merkittävästi ruuan, energian ja asumiskulujen ja liikkumisen kalleus. Tässä pienituloisille ihmisille jo valmiiksi haastavassa tilanteessa sosiaaliturvaan on kuluneen vuoden aikana tehty lisäksi mittavia leikkauksia.

Sote-järjestöt arvioivat erityisesti lääkkeiden omavastuuosuuden nousun, asumistuen pienentymisen tai loppumisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen nousun vaikuttavan ihmisten taloustilanteen heikentymiseen. Ihmisten taloustilannetta heikentää myös etuuksien tason jääminen jälkeen elinkustannusten noususta indeksijäädytysten myötä.

Grafiikka toimeentulon heikentymisen syistä. Syyt on jaettu elinkustannusten nousuun (kuten ruoan, energian ja asumiskulujen kallistuminen) ja sosiaaliturvaetuuksien leikkauksiin (kuten lääkkeiden omavastuun nousu ja asumistuen pienentyminen).

Toimeentulon heikkeneminen heijastuu monin tavoin ihmisten elämään. Yleisimmin sote-järjestöt näkivät ihmisillä huolen, ahdistuksen ja stressin lisääntyneen. Ihmiset joutuvat myös tinkimään ruuasta, eivätkä he selviydy yllättävistä menoista. Vastaajat kertoivat myös, että ihmisillä ei ole varaa lääkkeisiin ja että luottamus tulevaisuuteen on heikentynyt.

Paikallisyhdistykset kertoivat ihmisten toimeentulon heikkenemisen näkyvän myös niin, että ihmisillä ei ole enää varaa osallistua yhdistyksen toimintaan ja maksaa pieniäkään osallistumismaksuja, esimerkiksi perhekerhon euron kahvimaksua.

Grafiikka toimeentulon heikkenemisen vaikutuksista ihmisten elämään sote-järjestöjen näkemysten mukaan. Vaikutuksia ovat muun muassa lisääntynyt huoli ja stressi, ruuasta tinkiminen, yllättävistä menoista selviytymisen vaikeus, lääkkeiden ostamisen haasteet ja heikentynyt luottamus tulevaisuuteen.

Vastaajien mukaan nyt nähdään sosiaaliturvaleikkauksista ja maksujen nostosta vasta alkuvaiheen vaikutuksia.

”Kaikkien jo tehtyjen leikkauspäätösten vaikutukset eivät ole vielä ehtineet realisoitua, ja vuodelle 2025 sosiaaliturvaan on suunnitteilla lisää leikkauksia. Tulevaisuudessa vaikutukset ihmisten toimeentuloon tulevat olemaan vielä voimakkaampia”, toteaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Tarve sote-järjestöjen toiminnalle kasvaa

Ihmisten toimeentulo-ongelmien seuraukset vyöryvät julkisen palvelujärjestelmän ulkopuolelle. Sote-järjestöissä tilanne näkyy toiminnan kysynnän ja tarpeen lisääntymisenä. Erityisesti valtakunnallisten järjestöjen toiminnan tarve on lisääntynyt. Paikallisyhdistyksissä keskimääräistä yleisemmin näin on käynyt mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusyhdistyksissä, lapsi- ja perhetyön yhdistyksissä, työllisyyden edistämiseen liittyvissä yhdistyksissä ja omaisyhdistyksissä.

Grafiikka taloudellisten ongelmien vaikutuksesta sote-järjestötoiminnan tarpeen kasvuun. Valtakunnallisista sote-järjestöistä 70 % ja paikallisista sote-yhdistyksistä 43 % raportoi tarpeen lisääntyneen.

Eri toimintamuodoista kysyntä on lisääntynyt valtakunnallisissa sote- järjestöissä erityisesti neuvonnassa, palveluohjauksessa ja vertaistoiminnassa. Paikallisyhdistyksissä kysyntä on lisääntynyt erityisesti virkistys- ja kerhotoiminnassa, neuvonnassa, kohtaamispaikkatoiminnassa, vertaistoiminnassa ja palveluohjauksessa.

Grafiikka sote-järjestöjen palveluista, joissa kysyntä on kasvanut eniten. Valtakunnallisissa järjestöissä kysyntä on lisääntynyt eniten neuvonnassa, palveluohjauksessa ja vertaisryhmissä. Paikallisissa yhdistyksissä kysyntä on kasvanut eniten virkistystoiminnassa, neuvonnassa ja kohtaamispaikkatoiminnassa.

Vain noin puolet järjestöistä on kyennyt vastaamaan mielestään edes melko riittävästi toimintansa lisääntyneeseen kysyntään. Lisäksi vain suhteellisen harvat järjestöt pystyvät auttamaan ihmisiä taloudellisissa ongelmissa, esimerkiksi ruoka-avun tai asunnon muodossa. Järjestötyöntekijöitä turhauttavat tilanteet, joissa sosiaaliturva on ihmisen elämäntilanteessa täysin riittämätön tai tukea tarvitsevaa ei voi ohjata hänen tarvitsemiinsa julkisiin palveluihin, koska niitä ei ole tai niihin ei pääse.

”Yhtälö, jossa ihmisten toimeentulo heikkenee ja järjestöjen palvelujen tarve kasvaa, on huolestuttava, sillä järjestöjen mahdollisuudet toimia perinteisessä roolissaan julkisten palvelujen ja tuen saannin vajeiden paikkaajina ja palvelujen kehittäjinä apua tarvitseville ihmisille ovat vakavasti uhattuna valtionavustusten tuntuvien leikkausten vuoksi. Leikkaukset kaventavat järjestöjen toimintaedellytyksiä ja mahdollisuuksia tarjota erilaista apua, tukea ja neuvontaa erityisissä ja haastavissa elämäntilanteissa oleville ihmisille”, Anna Järvinen sanoo.

Avustusleikkaukset tulevat näkymään jo vuodesta 2025 lähtien sote-järjestöjen toiminnan supistumisena ja henkilöstön vähenemisenä.

SOSTEn selvitys: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kokemukset ihmisten ajankohtaisista toimeentulovaikeuksista